我隻BB食草果陣,
對又長又硬地果d草枝掂都唔掂下,
我想問下兔兔係唔係唔食果部份既草枝架?
firen_freeze)) 2010-2-24 02:20:53 AM
隻隻兔都係咁架...花同葉最好食AR MA....食飯都夾左最好味果D餸先啦,唔好食果D唔夾#^5_002^#

MAX都係咁,食完花再食葉

然後佢會停口。因為剩返D莖佢唔鐘意食,同埋之前食果D花同草都喂飽左佢。

但係你唔好見佢停口就俾新草佢,咁會縱壞兔兔。等佢以後浪費食物...

我會見MAX至少清咁D莖先會俾新草佢.

獸醫都話D莖多纖維,對兔兔腸胃好D,所以要諗辦法俾佢食果D莖
kiki_kiki 2010-2-24 10:33:42 AM
一定要食枝ka~~~
因為兔仔d牙會不停生長~食枝可以磨牙ma~~~~
小糖^^ 2010-2-24 10:55:09 AM
biomama 2010-2-24 11:12:53 AM
係呀,我包包都係先食花和葉,冇選擇下先食枝. 有時夜了回家,佢會清左好多枝..
所以唔好成日加草,我早晚加一次草,如果見佢食剩好多枝會加少d草,d枝會留番,只係執走果d濕左既枝.隔三日會全部草換曬,因為驚放得耐草會變質.
小糖^^ 2010-2-24 11:34:10 AM
為食仔 2010-2-24 01:18:10 PM
我家矇仔枝同葉都食,仲會食枝先,跟住先食葉。
呢排天氣好朝濕,呢草朝早放,下午就好濕,比我都唔想食,所以草會日日清走....
隔幾日先清,會唔會對兔兔唔好?我驚佢食左d咁濕同淋既草會病~~
bonedog 2010-2-24 01:43:17 PM
先前佢淨得多我都會留俾佢再食, 加番小小新既
但呢排真係太潮濕啦.. 12am加草, 朝早起身就濕哂..唉
所以呢排我都會日日清
katy)) 2010-2-24 01:55:15 PM
兔兔唔鍾意食枝枝果個"衣"... (兔兔食momi 1ST CUT)
擺係度好幾日都冇郁過... 仲要特登尿尿係果D草度...
我地都唔係即刻清濕左果D... 但係佢都唔肯食:069:

ps: 尿左ge草, 最怕佢踩返轉頭...
locke_siu 2010-2-24 07:37:13 PM
其實我驚d枝太長佢難食,
都專登幫佢剪短d架la,
但係佢都仲係好少食lor
firen_freeze)) 2010-2-24 11:10:53 PM
原帖由 locke_siu 於 2010-2-24 07:37 PM 發表
其實我驚d枝太長佢難食,
都專登幫佢剪短d架la,
但係佢都仲係好少食lor

唔駛剪架~佢D牙夠用架,係兔兔任性唔食之MA

D枝係冇野好食又肚仔餓佢先會掂架,所以都儘量少加草,等佢食大半先
baby_fire 2010-2-24 11:21:00 PM
我絕對唔明兔兔點解可以咁揀食,因為之前果隻係無呢個問題(醫生話家兔係清草機XD)
臭BU都係咁樣,搞到兩包草唔係好多都可以食到兩個月仲剩好多,
依家又要買過第二個BRAND試,煩:004:
小糖^^ 2010-2-24 11:36:07 PM
happygirl2009 2010-2-25 12:05:04 AM
森美以前都唔鐘意食枝
但我轉左momi 1st cut之後就肯食啦
雖然唔會話好鐘意食,但都肯食,有時夜左番屋企會見到食剩好少
但通常都會食剩
我自己就會日頭就比momi 1st cut佢食,確保左佢食夠草磨牙
之後夜晚佢食量會減少,唔係咁肯食momi d枝,咁我就會餵佢食 APD 1st cut
兩者compare之下APD 1st cut就會好吸引(因為冇咁硬),會全部清哂ga

你可以試下買一包momi 1st cut餵佢食一排,之後比番正常oxbow or APD 1st cut佢食,咁佢應該會肯食枝,因為momi果d 枝好硬,食左一排好硬既枝之後食番普通枝咁就會容易d接受(個人意見)

快速發帖