#^56^# 今天放工回家,發現小樹呆呆的在籠裡,放牠出來走走時,有站不穩的情況,頭有時也有少許側的情況,食慾當然較平日差...怎麼今早還好好的,到了晚上便這樣?小樹,媽媽知道你病了,你要努力,媽媽真的很擔心。。。若情況許可,媽媽明天會帶你上班,然後抽時間帶你去看醫生。。。
elvisli 2010-3-11 03:08:46 PM
有無開e虫既藥呀?

眼仔發發下都有分右左咁發or上下咁發...冇記錯左右發係e虫..上下發係耳仔問題

呢樣野betty都証實左話係有關係的
baby_fire 2010-3-11 03:38:53 PM
比心機喔,小樹你要重振雌風耶 !!!
唔怕既唔怕既,一定會好得返,積極D面對就可以嚕*
:048:
bonedog 2010-3-11 03:55:43 PM
原帖由 elvisli 於 2010-3-11 03:08 PM 發表
有無開e虫既藥呀?

眼仔發發下都有分右左咁發or上下咁發...冇記錯左右發係e虫..上下發係耳仔問題

呢樣野betty都証實左話係有關係的

唔睇都唔知原來係有關係..
希望小樹快d好番, 20號覆診會有好消息啦..
加油呀!
touto 2010-3-11 06:58:26 PM
希望小樹快d好番啦!!!
katkat 2010-3-11 10:45:58 PM
小樹好乖,吃了所有的藥�保健食品,包括治E菌的;也很努力吃草草,相信牠20號見Dr Ma時,應該有好消息。

想問問大家,我明天應帶牠返公司,還是讓牠留在家中的籠子會好一點?因為我返工時是沒有人在家的。
connie0909 2010-3-11 10:56:03 PM
我覺得係屋企好似好D...多時間休息...佢出街可能驚..
smallsuishan 2010-3-11 11:02:15 PM
應該留在家中比較好一點...
畢竟走來走去佢會驚!!

加油丫..希望小樹快D康復
ssc314 2010-3-11 11:23:06 PM
我想問咩叫眼仔發發下??
katkat 2010-3-11 11:43:49 PM
眼仔發發下=眼珠不自控地轉左/右/上/下
otola 2010-3-16 04:33:11 PM
小樹而家點 ar ?
elvisli 2010-3-16 05:47:24 PM
側頭既療程會較長..醫生亦講過28天的療程不會服幾日藥就會見到好轉

以mocha為例..療程去到第二十日後先會留意到頭開始擺正了...

最後亦好好彩可以復原...所以小樹媽要加油..唔好放棄

而帶不帶回公司的問題..我認為小樹應該留在家中休養會比較好

畢竟兔兔需要安樂環境多於主人在旁的守候,,

側頭的成因都有可能是壓力影響,帶出街又嘈又有壓力..可能會影響病情惡化
katkat 2010-3-16 06:32:40 PM
otola,
謝謝你的關心。托賴小樹很乖地吃藥。今天已是第六天,牠心急逃跑時或會失平衡,甚至傾左跌倒。已在籠內和牠走動的地放鋪了軟墊,以減低牠受傷的機會。眼睛仍有震顫的情況,屎屎細粒一點,但平衡和食慾方面已較周四好。

Mocha爸,
謝謝你的鼓勵。上周五朝見小樹安心地在籠內休息後,和見到兔友們的留言後,便沒有帶小樹上班。Dr Ma已告訴我小樹的側頭情況可能會比未吃藥前更差,又或是療程後側頭的情況仍存在。所以已作好心理準備,無論20號覆診的結果如何,或是最終的結果如何,都不會放棄牠。#^43^#
elvisli 2010-3-16 09:11:33 PM
我深信小樹一定會好轉..加油
Futagoza_Kaniza 2010-3-17 02:39:31 AM
同佢傾多d計, 對個病都有幫助.
希望小樹快d好返.
陳皮妹 2010-3-17 04:37:34 AM
小樹媽同小樹仔,我地兔友同兔地們都會送上無限祝福的!!
你對小樹既愛佢一定知道,好快好返嫁~~

快速發帖