棋棋同大家分享一則小報導#^72^#

日本    愈來愈多愛兔人士熱中於「遛兔」,亦即牽著寵物兔出外散步,帶動相關產品熱銷。

在東京    的專營店,與「遛兔」相關的產品銷售見增。愛兔人士還在公園等地組織「遛兔交流會」,頗具盛況。

寵物兔專題雜誌《與小兔一起生活》的編輯表示:「近幾年,遛兔用品豐富多樣。經營原創產品的專營店也很引人注目。」

儘管並不一定每隻兔子都適應散步,但由於明年恰是兔年,估計「遛兔」熱潮還將進一步升溫。

在東京、橫濱兩地擁有3家店舖的寵物兔用品專營店「兔尾」表示,飼養寵物兔的人,大多一開始就購買牽引帶和挽具背帶。店內專櫃備有約30種產品,銷售額節節攀升。(共同社)

轉自 (明報)2010年4月12日 星期一 14:00

http://hk.news.yahoo.com/article/100412/4/hg7j.html
ssc314 2010-4-12 11:02:46 PM
e?唔知呢個潮流會唔會流入香港呢#^13^#
喵女)) 2010-4-12 11:06:30 PM
我都好希望呀...但係E個之前,請香港人多點尊重兔寶><
Jessie)) 2010-4-12 11:07:21 PM
日本地下平淨d既, 所以應該唔會怕兔兔dirty.....咁d人落街放完兔咪要幫兔兔洗澡@@"?!
不過講真HK D街都算係干淨喇, 起瑪得閒無事會洗下地
ssc314 2010-4-12 11:10:24 PM
咁當然要揀d軟地同乾淨少少既地啦
不過放完狗其實都要ma腳仔架~
喵女)) 2010-4-12 11:13:45 PM
同埋佢話有個遛兔交流會~一定經過眾人GE意見決定場地呢~好想知詳細D~
Maggie)) 2010-4-13 11:29:49 AM
原帖由 ssc314 於 2010-4-12 11:02 PM 發表
e?唔知呢個潮流會唔會流入香港呢#^13^#

放心,所有日本興既野,hk都會過幾年興.....你地都知hk鍾意跟風gar la!

希望到時,唔係見到有好多人去買兔,同時亦都有好多人棄兔就好la.......

希望到時,多d人了解/認識兔兔唔係等於食紅羅白:046:
babymanb 2010-4-25 01:34:21 PM
兔兔會唔會咁 係街整到d污遭野食落肚嫁>"< 我好驚佢肚all
jojo199749 2010-4-25 01:47:27 PM
可能會系兔兔行行下街個時見到狗,,
嚇暈咗就吾好啦
mandycpi 2010-4-25 02:00:56 PM
我之前o係英國時, 有帶兔兔出街, 不過兔兔實在跑得太快, :024:  又跑去東又跑去西
通常佢行(我跑)20分鐘..我都攰到暈lu....
不過放兔兔真係好好玩..又見到兔兔好開心... 返到澳門都無咩好地方放兔.. 第時有個"放兔公園"就好喇...
fishbu 2010-4-25 02:05:02 PM
台灣都有好多兔聚,,佢地會去D公園度比兔兔跑...
但我驚D草地有冇殺虫/除草藥架:046:
jojo199749 2010-4-25 02:20:57 PM
我好贊成#11
因為如果有d好為食的兔兔..
食左d有毒/有問題的草,,
禁點,,?

如果真系有放兔公園禁就真系好爆啦..XD

快速發帖