如果大家心愛兔兔死左大家會點做??
small_tra 2010-4-16 07:45:06 PM
兔兔一生有8~12年命~!

佢o既一生~一定會病過~睇醫生起碼最少成千蚊~!

大家唔好再勸佢啦~佢唔會聽架啦~!
千秋王子 2010-4-16 08:01:53 PM
我都知你地覺得我好唔岩養兔仔:029:
但係我買兔仔你地由好的方邊去念!!!
會唔會拯救左係寵物店d可憐兔仔呢??
兔協d兔兔係有人睇住同埋都有d買唔起兔仔人去領養嫁嗎??
領養係有好的,,,買兔都有唔好~~~
等我-6 d買隻無問題的兔兔返屋企~~
到時開post貼隻e生証明~~
如果有病就e到無病在po張勁野比你地睇^^:049:
mandycpi 2010-4-16 08:32:57 PM
原帖由 千秋王子 於 2010-4-16 06:23 PM 發表
我都係問定大家先ja~~因為e家草緊一筆令到我有能力養起兔仔一生的費用大家唔洗咁擔心我,,,因為我覺得大家睇錢睇得好重咩都講錢錢錢:032: :032:
搞到我養兔兔的決心加強左好多好多-3-"

原帖由 千秋王子 於 2010-4-16 08:01 PM 發表
等我-6 d ...

千秋王子,其實你的態度真係有d問題架..
你的帖子亦都證明左你真係好小朋友..
大家一直唔建議你買兔兔回家, 絕對係出自好o既方向...
無人睇死你唔岩養, 或者批死你一定買病到的兔兔...
但你可以想想...大家的意見都咁一致地提議你領養一定是有原因的..
當然最後決定權絕對係你手上... 不過.. o係你仲未正式買兔兔前..
仍然希望你好好考慮...
亦都唔好誤會大家只講$...
elvisli 2010-4-16 08:44:48 PM
原帖由 千秋王子 於 2010-4-16 06:23 PM 發表
我都係問定大家先ja~~因為e家草緊一筆令到我有能力養起兔仔一生的費用大家唔洗咁擔心我,,,因為我覺得大家睇錢睇得好重咩都講錢錢錢:032: :032:
搞到我養兔兔的決心加強左好多好多-3-"

儲幾多錢?有無計過?

唔係睇錢好重要.而係必須,到目前為止我仍然未見到你對養好一隻兔兔既態度有改進
elvisli 2010-4-16 08:46:33 PM
原帖由 千秋王子 於 2010-4-16 06:43 PM 發表
重細個咩??:028: 玩具

對唔住.你既態度,表達既文字,完全是一個小朋友既作風

我未睇到你成熟的一面

當然,你緊會話我地多Q餘

但如果你有咁既思想只係表示左你既無知同輕視
elvisli 2010-4-16 08:48:09 PM
原帖由 千秋王子 於 2010-4-16 08:01 PM 發表
等我-6 d ...

-6即係僥倖?
咁馬虎仲話自己適合?
lingyan 2010-4-16 08:57:42 PM
樓主,唔好拎兔兔黎同我地鬥氣,
兔兔係生命 ....

你開呢個 topic 我覺得都幾o岩,
其實養動物之前,亦都應該諗下呢個問題。
正常黎講,動物都會係我地生命結束之前離去,
即係話我地要承受離別既痛苦,
如果有d人接受唔到離別既痛苦,我就唔建議佢去養動物。
但我既意思唔係話唔可以傷心,
而係傷心只可以一段時間,時間過後就要重新振作。

你覺得係拯救左寵物店既兔兔,
但同時亦都助長左黑店賣病兔。

我唔係阻止你去買兔,
but ... 萬一真係病兔,你要記得你曾經講過,
你會由佢有病醫到無病為止。
呢個係你對將來你自己既兔兔許下既承諾。
千秋王子 2010-4-17 06:34:50 AM
:026: :026: 大家放心啦我一定好好睇住隻兔兔嫁a_a
coumpnet 2010-4-17 02:17:46 PM
vickymcchong425 2010-4-17 02:38:39 PM
原帖由 coumpnet 於 2010-4-17 02:17 PM 發表
養兔仔好貴咩? 點解我覺得遠比養魚來得平..............

養兔仔一d都唔貴...只要用心對兔兔好,令兔兔健康快樂...基本上每個月既使費係好少,幾百蚊已經ok...不過如果係自己唔小心令兔兔病咗,醫藥費可以係成千上萬...所以我地全部兔友都會好緊張每位新手既兔友有冇能力去養...有時唔係淨係錢既問題,你大把錢多到使唔哂,但唔代表佢地識養兔仔...d人話兔仔好易死,其實依個講法大錯特錯,易死都係個主人唔識養而整死囉~~最重要係識得點樣令兔兔健康快樂~~所以都係個句啦'養之前要停一停,諗一諗!'

快速發帖