各位會員大家好....我琴日買左隻賓尼兔番o黎...o黎到屋企都仲肯食野飲水...大便狀況都良好..但今日我發現佢痾左一篤同平時唔一樣既大便...爛爛地濕濕地架..不過頭先見佢既大便都正常番...但係我想問下我駛唔駛帶佢去睇獸醫呢.我真係驚佢有事...如果要既話..我係住青衣架...唔知附近有咩獸醫好介紹呢...?
anthony 2010-4-20 05:31:08 PM
原帖由 pp6076 於 2010-4-20 04:08 PM 發表
佢店員咩都無提呀...淨係不停叫我買呢樣買果樣....咩都無搞就俾左隻兔仔我喇.我屋企人好鐘意俾甘筍佢食...其實對於一隻三個月大既兔bb黎講係咪好唔健康架?我見佢好鐘意食...食左都無肚痾...除左紙紗之外....駛唔駛日 ...

你兔兔得3個月唔可以食甘筍住架- -"
pp6076 2010-4-21 02:16:46 AM
咁我而家唔俾佢食仲黎得切呀可?好驚佢有事呀
pp6076 2010-4-21 03:20:17 AM
慘了..今日發現兔仔pat pat有漬同埋有少少便便..但係望番佢痾出黎d便便又無咩問題喎...佢會唔會有d咩病呢?佢而家仲食得走得...暫時未有咩異樣:056:
penny922 2010-4-21 09:05:57 AM

回復 18# 的帖子

我也是新手,養前一定要做足功課嫁!!
六個月以下要全日24小時供應Timothy,早晚alfafa + 幼兔糧,其他雜食都唔好俾喇~
腸胃未成熟,只吃乾草便足夠,草草除左提供足夠纖維外,目的係令佢KEEP住磨牙,
因為兔仔D牙不停咁生長的。不用買磨牙石、草磚俾佢,淨係食乾草已夠。
唔係行得走得就算,要保持佢健康長壽開心嘛~~~
你快D睇晒FORUM入面關於養兔0既常識同資料啦~~GOOD LUCK!
zibet_friends 2010-4-21 10:00:02 AM
原帖由 penny922 於 2010-4-21 09:05 AM 發表
我也是新手,養前一定要做足功課嫁!!
六個月以下要全日24小時供應Timothy,早晚alfafa + 幼兔糧,其他雜食都唔好俾喇~
腸胃未成熟,只吃乾草便足夠,草草除左提供足夠纖維外,目的係令佢KEEP住磨牙,
因為兔仔D牙 ...

果次醫生同我講,6個月以下要俾a草...t草唔俾都得,你俾少少只係俾佢慣下.到6個月轉草會好d,其他都冇錯^^
elvisli 2010-4-21 10:27:07 AM
其實6個月以下都應該比T草

比例大約是 T草6:A草4 OR 7:3
pp6076 2010-4-21 04:04:55 PM
佢pat pat有漬同痴住幾粒便便...我應該點算好呀?:050:
elvisli 2010-4-21 04:09:10 PM
要睇下屬於邊隻便便先可以估計
pp6076 2010-4-21 04:10:34 PM
佢痾既都係一粒粒既...但係就有幾粒痴住pat pat
wesky 2010-4-21 04:14:25 PM
清潔返乾淨先,加返少少timonthy
pp6076 2010-4-21 04:23:11 PM
我明白了....真係好多謝各位兔友既耐心幫忙同解答呀...你地真係好好人呢:054: 祝各位的兔兔永遠都咁健康:002:

快速發帖