本人在 3/4 在旺角 "寵物X林" 買了一隻4個月大既賓尼兔(Mo仔) ... 回家後一直好活潑 , 跑來跑去 , 胃口都唔錯 , 除第二天有2次軟便 , 其他一齊正常 , 直到 16/4 早上放兔兔出籠 , 但佢唔多願走動 , 我不以為意 , 以為佢累坐係度休息 , 下午回家兔兔便走了 。

我的飼養方法如下 : 大量 oxbow timothy hay , 每天一匙 Kaytee 幼兔糧 , 4-5日一粒草磚 , 每天換水,木糠,梳毛 , 2天洗一次籠 , 一天3-4小時出籠玩 . 大約係咁 !

這是我第一次養兔 , 究竟我既兔點解會死 !? 點解走得咁特然 ? 是我有東西出錯 ? 兔兔買來本身有病 ?
我好有心想養兔 , 希望可找出原因 ! 再次養兔 !

先感謝各位回我的問題 ! 多謝 !
chung22003 2010-4-19 09:33:44 PM

回復 11# 的帖子

你都要振作 ! ! !
但真係好掛住佢 , Mo 仔好聰明 , 剛剛認得自己個名 , 學識去廁所  , 不用食物佢會跟我手指轉圈 , 企起身 。 唉 ~~ 真係太快 . . . .

各位教我既知識我會好好記住 ! ! ! ! ! 另外下午己收到兔協通知 , 我將會先做義工 , 學習正確照顧兔兔 , 希望可以領養到 ,  到時一定介紹兔兔比你地識 ! ! ! ! ! ! !
天才文仔 2010-4-19 11:28:33 PM
睇相 MO 仔好似好細隻,夠7星期大嗎?
不過個樣好可愛,去了太可惜了......
:050:
chung22003 2010-4-20 09:44:43 AM

回復 17# 的帖子

鋪頭話佢有4個月 ! !
Maggie)) 2010-4-20 10:11:27 AM
原帖由 chung22003 於 2010-4-20 09:44 AM 發表
鋪頭話佢有4個月 ! !

:011: 下四個月既垂耳兔咁細隻﹖:024: 一係就會隻手隻好似姚明咁大隻,一隻又係:044: 鋪頭報大數……:043:

其實咁報大數,可唔可以告佢欺詐呢﹖﹗
chung22003 2010-4-20 11:11:25 AM

回復 19# 的帖子

我係一個高180cm既男仔 , 手掌都幾大下 , 由中指到手掌約 8 吋 :062:

不過我係論壇睇網友d相 , 4個月好似真係無咁細 , 又被騙了 ! ! ! ! !

賣兔既鋪頭真係唔可信 ! ! ! !

快速發帖