家有2隻netherland drawf, 係16/4帶番屋企既~
賣果個女仔話佢地係3月4日同3月5日出世,,(所以得1個幾月大)
我係佢果度買左oxbow既草, 佢話佢地食開呢隻,,
番到屋企發現係timothy~
咁我就奇怪點解BB唔係食alfafa??
我見D草又長又硬佢地唔多想食...
於是第2日就走去petshop諗住買alfafa...點知冇~!!@@ ((我係新加坡))
於是買左包睇落去碎D既 GEX timothy..

佢地食得好開心喎,,(係我唔開心囉飛到周圍係= =")
之後再做多D 功課,,點知發現冇人suggest日本草&糧~!
好衰唔衰我又買左隻marukan既糧比佢地

但佢地唔肯食喎..(因為冇味= =") 佢地鐘意食本身果隻黑黑地既(好香~!)
係咪有咩唔好架??!!
好緊張啊我而家...唔該大家回答我啊~:050:

P.S* 睇左好多post, 知道大家對買兔反感,
驚住因為見到我係買兔唔理我:036:所以講番個過程...
一開始我係想領養的, 於是我就係咁揾資料..由於我由始至終想養既係ND, 所以就專注地睇呢個品種既領養資訊
但係我同我男朋友都發現, 新加坡可以領養既ND係少之又少, 就算係有都over 2歲
我知over 2歲都可以領養, 但我地真係好想睇住佢由BB長大 所以就繼續揾左一段時間 都係冇。
結果發現, 原來ND BB係會比人拎去賣...唔會有人肯比人領養....
咁我地就揾下有冇D自己養緊兔仔又會賣兔仔既人...(理論上佢地會對兔兔好D..)
終於揾到個女仔, 佢自己有養2隻兔兔, 係半年前開始賣...(我唔知算唔算大家所指既兔販)
我去佢屋企睇兔兔果陣見到好企理, D兔兔全部都好健康札札跳仲好8掛...
所以就帶左BB同奶茶番屋企啦...仲係佢度買埋日用品..以上。
希望大家唔好因為我買兔而唔理我啦:047:

P.S2: 我買日本草同糧唔係因為冇做功課架...係因為我compare過香港同台灣既養兔心得...
台灣方面頗多人支持日本草/糧, 仲話兔兔食得開心, 所以我就買左........希望唔會害死佢地啦....

bonedog 2010-4-20 04:34:41 PM
a 草一包 個價錢差唔多.. 都唔算太貴既
choi_ching 2010-4-20 06:26:43 PM
可能今年會去新加坡探親 如果成行既 去前都可以幫你買d野過去
mandycpi 2010-4-20 09:46:40 PM
http://www.petsgantry.com/
依個website幫唔幫到你... 有oxbow糧同草買架...
fishbu 2010-4-20 11:25:38 PM
原帖由 bonedog 於 2010-4-20 04:34 PM 發表
a 草一包 個價錢差唔多.. 都唔算太貴既

嗯嗯~買左啦已經,,
但佢地唔想食咁...:061:
fishbu 2010-4-20 11:27:07 PM
原帖由 choi_ching 於 2010-4-20 06:26 PM 發表
可能今年會去新加坡探親 如果成行既 去前都可以幫你買d野過去

真係架~~~?!! :023: 我代2隻小魔星多謝你先~~!!
fishbu 2010-4-20 11:31:29 PM
原帖由 mandycpi 於 2010-4-20 09:46 PM 發表
依個website幫唔幫到你... 有oxbow糧同草買架...

:021: 唔該晒你啊~
呢個webpage仲多野賣過我去果間寵物店~~XD
好在而家糧同草既問題解決左,,鬆一口氣,,
跟住落黎就係要帶2隻野去做bodycheck~
但係佢地得7至8個星期大...會唔會太早帶去呢?
choi_ching 2010-4-20 11:38:24 PM
原帖由 fishbu 於 2010-4-20 11:31 PM 發表

:021: 唔該晒你啊~
呢個webpage仲多野賣過我去果間寵物店~~XD
好在而家糧同草既問題解決左,,鬆一口氣,,
跟住落黎就係要帶2隻野去做bodycheck~
但係佢地得7至8個星期大...會唔會太早帶去呢?

body check唔會有年紀劃分既,,之後就再定期帶佢地去check囉
fishbu 2010-4-20 11:55:00 PM
原帖由 choi_ching 於 2010-4-20 11:38 PM 發表

body check唔會有年紀劃分既,,之後就再定期帶佢地去check囉

嗯~! 打算下個星期帶去check,,
希望健健康康啦..好擔心佢地有唔舒服有病
而家見到佢地安靜落黎就會諗: 係咪有咩唔妥啊?!!#^66^#
我男朋友話我已經過度緊張#^77^#
mandycpi 2010-4-21 12:10:42 AM
原帖由 fishbu 於 2010-4-20 11:55 PM 發表

嗯~! 打算下個星期帶去check,,
希望健健康康啦..好擔心佢地有唔舒服有病
而家見到佢地安靜落黎就會諗: 係咪有咩唔妥啊?!!#^66^#
我男朋友話我已經過度緊張#^77^#

哈哈..兔兔可能只係休息下....
睇你都好似好敏感咁...
一開始又好擔心大家會話你買兔兔...
放鬆d喇....:020: enjoy 同兔兔一起o既生活喇...
fishbu 2010-4-21 12:21:43 AM
原帖由 mandycpi 於 2010-4-21 12:10 AM 發表

哈哈..兔兔可能只係休息下....
睇你都好似好敏感咁...
一開始又好擔心大家會話你買兔兔...
放鬆d喇....:020: enjoy 同兔兔一起o既生活喇...

#^75^# ...我真係好敏感架..哈哈哈...
小小野都會好緊張,,所以我D朋友知道左我養兔兔都問:
「你仲滕雞過D兔仔你點養呀?!」... ...#^20^#

不過我又唔明點解佢地訓覺唔合埋眼既...攪到我都唔知佢地係咪訓緊= ="
珊迪小姐 2010-4-21 12:48:54 AM
兔兔其實都種比較敏感既動物
畢竟佢地天生係被捕獵既一群
所以好多時都會高度介備 令人好少會見佢地合埋眼
但當日子一久 你同兔兔之間建立起信任
而兔兔又覺得生活既環境好安全
就會好安心甘訓比你睇 有時還會"中槍訓" tim!! XDD
fishbu 2010-4-21 12:55:02 AM
原帖由 珊迪小姐 於 2010-4-21 12:48 AM 發表
兔兔其實都種比較敏感既動物
畢竟佢地天生係被捕獵既一群
所以好多時都會高度介備 令人好少會見佢地合埋眼
但當日子一久 你同兔兔之間建立起信任
而兔兔又覺得生活既環境好安全
就會好安心甘訓比你睇 有時還會" ...

哦..原來如此..
咁唔怪得啦,,佢地黎左幾日咋#^54^#
同埋我想問下呢..我俊bb 一買番黎d手手腳腳既毛就好黃,,(佢係灰色架)
我試過用暖既微濕毛巾輕輕清潔,,1d用都冇..
見到有人話如果係太黃/長 就要剪左佢#^66^#
但另1隻又冇咁既情況喎... 到底有咩事呢?

快速發帖