兔子的平均壽命約7至10年,所以必須能承諾飼養牠們直至終老。
必須每天能分配時間和兔子溝通,如對牠們說說話,輕撫牠們,並留意牠們身體有沒有毛病。
必須定時清潔兔子的日用品如籠子、水樽等,飼料、墊材亦需每天更換,以確保牠們的健康。
必須預算兔子所需的基本用品如籠子、日後的基本開支如乾草和飼料及醫療費用。
適量的運動對兔子的健康十分重要,每天最好能讓牠們有四小時或以上在屋內隨意走動。
兔子是天生喜歡啃咬東西的動物,當牠們在屋中走動時,應確保家中的電線、植物、傢俱、地毯等應收納妥當,以防牠們誤吞而引致身體不適。
當兔子生病,必須找有醫治兔子知識及經驗的獸醫替牠們診治。
如家中有其他的動物,必須確保他們能融洽相處,避免發生意外。
兔子有很強的繁殖能力,如飼養一對的話,必須要事前考慮清楚,將牠們分隔飼養或是為牠們找有經驗的獸醫進行絕育手術。
在飼養兔子前,必須得到家人同意及知道他們並不會對小動物過敏。
1.      待領養動物的品種 : 賓尼兔
2.      待領養動物的性別 : 仔
3.      待領養動物的健康狀況 : 良好
4.      待領養動物有否殖入晶片: 未
5.      待領養動物的年齡 : 四個月
6.      待領養動物的外觀 : 圖
7.      待領養動物的性格 : 膽小、害羞、不咬人、十分溫純
8.      待領養動物的來源: 買
9.      待領養動物能否與其他動物或小孩相處: 不清楚
10.     是否知悉待領養之動物若得到認養是不能收取領養費: 是 (絕不收取任何費用)
11.     待領養動物之提供者的稱呼 : JOJO
12.     待領養動物之提供者的聯絡方法 : [email protected] 請先考慮上述10個條件

原帖:http://www.uwants.com/viewthread ... &extra=page%3D1
尤尤 2010-4-25 12:30:53 AM
近排搞咩有咁多人棄兔既#^62^#
tracybb 2010-4-25 01:04:33 AM
這個JOJO好可愛呀 點解唔要呀 唉.......:068:
希望可以盡快搵到個可以付託終生既主人啦:067:
mandycpi 2010-4-25 09:25:38 AM
開唔到個link o既...
:063: 唉...又有人棄兔...
天才文仔 2010-4-25 09:46:27 AM
mandycpi 2010-4-25 09:55:18 AM
睇到喇...唔該晒
兔兔個樣好乖....:011: 4個月就唔要佢...
慧威喂 2010-4-25 10:46:42 AM
通常都係賓尼兔俾人遺棄,
可能佢地細個好得意, 大過左就太大隻掛,
不過我個隻都係賓尼兔
Vinkivan 2010-4-25 12:20:08 PM
原帖由 尤尤 於 2010-4-25 00:30 發表
近排搞咩有咁多人棄兔既#^62^#

復活節過後.. 總係特別多~!!
small_tra 2010-4-25 02:15:07 PM
原帖由 天才文仔 於 25-4-2010 09:46 AM 發表
呢隻呀?http://www.uwants.com/viewthread ... &extra=page%3D1

大家睇下第1個回覆~!

好想打死佢~!
m1k1 2010-4-25 02:20:11 PM
原帖由 small_tra 於 2010-4-25 02:15 PM 發表

大家睇下第1個回覆~!

好想打死佢~!

系wo..甘衰既d人..生泥賣啊?好賤!!
fishbu 2010-4-25 02:29:08 PM
點解搬屋唔可以養....都唔make sense既........
sheepman 2010-5-4 05:51:32 PM
佢仲要若無其事囉
如果個主人係愛兔兔ge,希望佢唔好俾一樓領養!
sweetieminnie 2010-5-10 09:56:53 PM
真係衰阿\口/,,   但4個月咁大隻嫁咩?

快速發帖