呢件事已經發生喺十日前, 原本唔打算POST出嚟, 不過, 見好多時有兔友都會為咗俾兔兔咬親/抓親少少都覺得好似好大件事, 會嬲兔兔或者唔開心等等... 我就想希望借住兔爸今次俾波兒嘅傷害同大家分享下。

事原... 有晚波兒尿咗喺啲草草上面, 攪到腳仔濕咗, 因為波兒氣力甚大, 而且細隻又易甩手, 所以我就用毛巾抱住反轉佢梳兼用毛巾抹腳底, 但整咗一陣佢就反抗要離開, 我當然唔會俾佢走啦~ 但佢實在太大力, 我又怕整親佢, 結果俾佢走甩咗, 兔爸就即刻抱起佢, 波兒當然係極力反抗, 結果... 兔爸嘅手得出三條血痕, 即使抹過同搽咗透明膠布, 啲血都仲係繼續流, 攪咗好耐先止倒血......

止咗血之後留低嘅血痕

但... 兔爸冇因為咁而嬲咗Boyee, 亦冇唔開心, 因為佢明白到, 兔兔係唔喜歡受約束, 更加唔喜歡俾人抱, 佢要爭紥離開, 完全因為要保護自己, 而佢亦都冇心去傷害兔爸。其實... 即使平時Cookie同Boyee都好鍾意無啦啦咬兔爸, 但兔爸一樣會用包容嘅心去原諒佢哋, 因為, 我哋係佢哋嘅爸爸媽媽, 仔女做錯事又計得幾多呢??

以上... 希望各位曾經歷或將來會遇到兔兔咬/抓痛自己, 都會用包容嘅心去對待佢哋, 唔好再覺得兔兔點解會咁對我?? 其實兔兔又點會去專登傷害你呢????

另外, 見好多兔友都會問, 兔兔係咪真係咁唔鍾意俾人抱? 其實...絕大部份嘅兔兔都唔鍾意俾人抱, 如果要做一啲非抱不可嘅事, 例如: 剪甲, 梳毛... 可以用春卷式嘅方法去抱, 咁就會減低兔兔無意傷害自己嘅機會, 因為唔想俾兔兔傷害自己, 並唔係希望佢哋會懂得去唔傷害我哋, 而係我哋自己要懂得如何去防範俾兔兔傷害, 即使真係俾兔兔傷害, 亦應該懂得體諒佢哋, 咁樣先可以同兔兔建立良好嘅關係。
已有 4 人評分P 點 P 幣 收起 理由
丫芷^0^ + 2 + 2 發人深省
hamster1013 + 2 講得非常正確!
elvisli + 2 以血換回來的教材!!
smallsuishan + 2 我很贊同

總評分: P 點 + 2  P 幣 + 8   查看全部評分

katy)) 2010-4-30 10:57:31 AM
原帖由 天才文仔 於 2010-4-30 10:17 AM 發表
有日睇報紙廣告見到"快圖尾"有款動物磨甲器唔知有無用
類似咁既樣:

我覺得兔兔冇咁好心機比D手指仔我地慢慢磨 (單係剪指甲,都出兔腿) = ="""#^73^#
同埋磨GE時候有吱吱聲兔地可能會驚...
明月 2010-4-30 11:53:31 AM
波兒你同豆腐花一樣,細細隻但力度超大,
豆腐花都係春卷式的包住依然走得甩。
每次同豆腐花剪指甲都要全家一齊出動。
cookie&波兒的兔爸,你的傷好返未呀!
Maggie)) 2010-4-30 12:06:26 PM
小B當時都係抓到我四條血痕.......雖然時隔一年,傷痕仍在........其實我覺得兔兔好簡單,好快會好鍾意你,但亦都會因為你對佢做過少少事而不滿去攻擊你.........佢地既攻擊不外乎 (呼)→(抓)←(咬)..........佢地既攻擊力諗深一點,真係好弱,都係得個嚇字...........

不過兔爸D血痕又真係好深.............
choi_ching 2010-4-30 01:49:43 PM
兔爸真偉大~兔爸隻手為Miffy都犧牲左好多
kikocheese 2010-4-30 02:14:46 PM
原帖由 波子 於 2010-4-30 04:29 AM 發表

兔爸三條唔止痕咁簡單, 其實係深到可以"MARK"開睇倒入面啲肉, 我嗰日見倒都心寒, 有點似割脈自殺~!!#^15^#

咁恐怖??:056: 只睇相都睇唔出咁深,咁兔爸好番D未呀???傷口咁深小心會發炎呀,我之前都試過用春卷法包KOBI餵佢食草粉,但係都唔得.而家同佢剪指甲都係用大脾夾住佢黎剪咋

祝兔爸好D好番:002:
fishbu 2010-4-30 03:24:48 PM
原帖由 波子 於 2010-4-30 04:21 AM 發表

我哋嬲佢唔代表冇罰佢, 我都會即時鬧佢, 同埋要罰佢坐監, 只係我哋唔會為咗咁而嬲佢或唔開心~!!

其實兔兔本身好有主見, 佢哋唔鍾意人類做一啲佢唔鍾意嘅嘢, 自然就 ...

:024: 我包唔實佢啊...佢真係好大力..
又驚佢隻腳撐下撐下指甲會勾對毛巾果D線之後整親...
bonedog 2010-4-30 08:03:53 PM
哇 都好傷得好勁 我諗起個時普樂病左, 初初又未太信我地
成日要抱要食藥嬲到佢死 於是我一申手佢好大力咁咬左我手指一下
滴到一地都係血= =當時痛到我feel到傷口麻林..一路行去廚房洗手..地下一條血路..

初初我都喊架.. 但我後期冷靜諗番都覺得算啦.. 但當然有同普樂訓話XD

不過抓既血痕好似痛好多=口=
但你地無鬧佢﹖我會鬧普樂架, 等佢知道幾唔鐘意都好 都唔可以咁出力..

hamster1013 2010-4-30 11:54:34 PM
兔爸真係好, 咁波兒抓到咁都毫無怨言,
真係一個無得頂o既爸爸~
我見到佢隻手咁樣.....
我都覺得自己隻手有啲痛~
jackal_1102 2010-5-1 01:49:38 AM
我果隻都唔鍾意人抱同摸....有一次我都比佢整到流血....自此之後...我都冇抱佢....只係陪佢玩下....咁樣反而感覺關係好似好左~
小米 2010-5-1 02:04:08 PM
世上唔只媽媽好, 爸爸都好好
波兒妹豬, 你唔得成個男仔頭咁ka
要 c c 文文先似返個女仔ka ma
大個咗之後要孝順ba ma 哦
coumpnet 2010-5-3 02:29:17 PM
Maggie)) 2010-5-3 02:40:49 PM
原帖由 coumpnet 於 2010-5-3 02:29 PM 發表
系我一定打瓜隻衰兔....................

傻既,諗下好了......:056: 到時你真係打佢,你後悔gar la........不過,最好諗都唔好諗la........

我琴日都比小b咬左一啖......雖然好痛無流血.....不過小b都比我罰左佢成個鍾頭坐定定同埋將會坐牢一個星期......:054:
smallsuishan 2010-5-3 05:03:02 PM
原帖由 coumpnet 於 2010-5-3 02:29 PM 發表
系我一定打瓜隻衰兔....................

咁我相信你都冇資格養兔兔
連對小動物你一D包容性都冇
Maggie)) 2010-5-3 05:08:23 PM
原帖由 smallsuishan 於 2010-5-3 05:03 PM 發表

咁我相信你都冇資格養兔兔
連對小動物你一D包容性都冇

咁又唔好咁講,你地唔係成日都叫大家用平和的心情、語氣去講解的嗎﹖我相信佢只係說說而已........好像papa mama成日都話唔要我地,話我地naughty一樣即.......講下即講下即:056:
smallsuishan 2010-5-3 06:07:23 PM
Sorry, in fact I don't think he/she is joking!
The purpose of lamlam sharing is to ask people to accept rabbits' behavior NOT to blame

快速發帖