我搬家了就快,離婚後搬回父母家中,
現獲配給公屋,但就要幫囡囡搵過另外
一間學校了,現在很難找呀,間間都話
臨近學期尾唔收轉校生呀!點算好!
Vinkivan 2010-5-7 06:29:32 AM
你搬去邊呀??? 距離你囡囡嘅學校有幾遠??? 其實仲有個幾兩個月就結業, 可以嘅話都唔好轉住喇~ 辛苦啲同囡囡搭車返學啦~ 因為, 學期尾嚟緊會考試, 依家轉校囡囡要重新適應, 咁可能會影響到囡囡嘅成績同表現呢~ 加上每間學嘅進度都唔同, 亦都可能會令佢對課程跟進較困難。

或者你同佢搵定下一年先轉啦~!!!
Maggie)) 2010-5-7 10:09:28 AM
原帖由 明月 於 2010-5-6 11:34 PM 發表
我搬家了就快,離婚後搬回父母家中,
現獲配給公屋,但就要幫囡囡搵過另外
一間學校了,現在很難找呀,間間都話
臨近學期尾唔收轉校生呀!點算好!

你讀到學校完左先,summer time搬入去,你打去問定下一個學年既位丫.....多數官校如果有位就會收你既....^^ 郭x雅神父學校好似開始差左,最後先打去問丫.......

新的居所,新的開始...加油...:038:
明月 2010-5-7 11:20:04 AM
波子媽,我地兩母女搬入青衣呀!
Maggie,我昨日到過郭怡xxxx學校問過,
她們淨係給我填了張報名表就叫我等電話,
如有學位先至叫囡囡去考試。
Maggie)) 2010-5-7 11:28:05 AM
原帖由 明月 於 2010-5-7 11:20 AM 發表

係咁架la......點都要人地等下架ma.......^^
hkrchei2 2010-5-7 06:19:07 PM
如果可以既讀埋呢個學期先啦∼∼
呢個時間,如果轉既。。。女女要短時間佩適應+考試,會好辛苦呀∼∼∼

唔好咁擔心~~ 一定搵到岩女女既學校既~!!!#^9_003^#
Vinkivan 2010-5-8 12:09:56 AM
原帖由 明月 於 2010-5-7 11:20 發表

青衣... 都幾近我住天水圍喎~!!
等我遲啲返香港去青衣探你哋先~!!^^

依家啲學校收生要考慮好多嘢咖~ 仲可能要interview, 所以, 你同囡囡準備定如果學校叫你嘅地IN同埋考試嘅嘢先啦~!! 你囡囡一定會搵倒好學校嘅~!!
明月 2010-5-8 01:39:58 PM
原帖由 波子 於 2010-5-8 12:09 AM 發表

青衣... 都幾近我住天水圍喎~!!
等我遲啲返香港去青衣探你哋先~!!^^

依家啲學校收生要考慮好多嘢咖~ 仲可能要interview, 所以, 你同囡囡準備定如果學校叫你嘅地IN同埋考試&#2 ...

好呀波子媽,你遲d返香港來探我地,
不過間屋面積唔大
Vinkivan 2010-5-8 09:04:43 PM
原帖由 明月 於 2010-5-8 13:39 發表

好呀波子媽,你遲d返香港來探我地,
不過間屋面積唔大

唔緊要啦~ 依家喺香港, 政府肯俾間樓已經好好, 大細唔重要, 最緊要係你同囡囡生活得開心呀嘛~!!^^
明月 2010-5-8 11:40:46 PM
我估唔到咁快就配屋給我地,
我仲諗住唔知要等到幾時,
香港地寸金尺土,現在呢間
屋大約27平方尺。
Vinkivan 2010-5-9 09:58:40 PM
可能你有小朋友, 所以, 比較批得快, 而且細單位輪候時間應該會比中/大單位快~!!

我想問係27平方尺定270平方尺??
smallsuishan 2010-5-9 11:27:00 PM
明月

我以前都係青衣讀書 不過係中學
對小學認識不多 青華苑係咪有間陳逸 唔知好唔好

不過我都覺得俾囡囡讀埋呢個學期先
因為忽然之間要佢轉校 囡囡可能會好唔捨同學仔

你要加油
明月 2010-5-10 10:46:37 AM
原帖由 波子 於 2010-5-9 09:58 PM 發表
可能你有小朋友, 所以, 比較批得快, 而且細單位輪候時間應該會比中/大單位快~!!

我想問係27平方尺定270平方尺??

果個保安話27平方尺就等於果單位係
270尺,我都攪到亂晒。
Maggie)) 2010-5-10 11:02:23 AM
:057:  都幾好丫........270尺既屋村好見駛架 ^^

諗到傢具用品點放未呀﹖

我果時係以地下既階磚做一個單位,用膠片畫返d一格格,之後度好d 家私佔幾多格,我畫好哂先叫人跟住個圖咁去搬入去......:055:

明月 2010-5-10 11:10:47 AM
Hill仔媽
我初初係諗住俾囡囡插班的,但綜合咁多意見
都係俾囡囡讀埋呢個學期先。
屋村果度要我60日內搬到入去,
我剛剛同屋村果個區長講,話60未必搬到入去
因我要就返囡囡,等佢讀埋呢個學期先搬,
個區長都寬限我多一個月,他說放暑假時一定要搬
入去。
陳溢小學我問過了,但佢地話未知有冇學位
有間保良局xx學校,態度很差,我問佢地因為搬屋搬
入青衣,問佢地會唔會收小二生,佢地問我青衣邊度
咁我照講la,佢地竟然答我,我地呢間學校唔收住
政府屋村的學生呀,跟住很快就收左線。

快速發帖