大家好丫-0-
我由細到大都好鐘意動物..特別系狗狗~
不過從來屋企人都唔比養..
而家我媽媽覺得我夠大個@@有能力自己好好照顧小動物;所以比我養兔兔*v* (不過只可以一隻
不過我平時睇既多數系狗狗書..兔兔既都系幾十本(而且都幾耐之前睇orz
所以識既野其實真系好少好少
我個人好緊張.好驚害死一條生命..想做足功課先養兔兔.呢段日子我睇左好多資料咖啦其實
不過度度講既野都有d出入..而且種類好多搞到我好亂..
仲有好多好細微既問題我都搵唔到答案?!

所以大家可唔可以解答下我d問題丫..? (可能有好多問題都好無聊的-,-
-除左領養之外(我睇過冇我想要的),有咩寵物店既兔兔有信心d?
-有咩牌子既籠令兔兔舒服,易清潔(平又好用)?系邊買?價錢?
我睇你地既post都有講,但系唔系唔比打全名?我睇唔明orz
-我買一隻兔兔前預幾多錢買哂所有野?(我預$1000..不過夠嗎?)
-我最少要有幾多錢先好買兔兔?(我而家得$6000幾.我驚佢病我唔夠錢醫etc.)
-兔兔第一日買必需有: (有冇漏?
.籠.廁所.草草(你地訂戈d又系點咖..-0-).草架.食物盤. 水樽.墊料.梳
溫度濕度計睇左之後點用..草粉?木瓜丸系唔系都系應該要有的?
-食既草草幾多錢.幾大包.大概夠食幾耐? (系唔系話呢個好? Timothy High Fiber Hay
-墊料幾多錢.幾大包.大概夠用幾耐.幾耐換一次?
-兔兔會唔會唔鐘意比人抱得太多->嬲->唔理我?
-如果種草草系唔系'收割'一次就冇咖啦@@?
-兔糧有冇邊種ok得泥唔太貴?
-普通草草+墊料一個月會唔會要用多過$400?
-化毛膏用唔用好?
-帶去兔協學剪甲+剪毛洗唔洗錢? (剪甲難唔難orz本人怕血..知道剪得太入會沌血時好大壓力..

另外呢-v-..我諗我真正買兔兔既時侯大概系6月尾.
假設我真系去買兔兔戈陣有冇人可以陪我去教我揀野etc?
我今日去睇到好多款真系花多眼亂..
睇兔兔戈陣又唔識分佢有冇病/有冇精神..(我明明一早睇左資料點分都系唔知..

其實我有好多好多問題咖-,-
不過暫時未整理好..
(我會唔會好煩orz..
suki雅` 2010-5-14 11:43:14 PM
-仲有問題丫(記得啦)
垂耳兔兔系唔系要洗耳仔的? (聽人說的.
aina 2010-5-14 11:55:52 PM
請問有係壇到做research嗎?
珊迪小姐 2010-5-15 12:28:44 AM
基本上你問果堆問題係好多新手都問過哂過 不如你睇下本FORUM中的
兔兔飲食 兔兔用品 兔兔寶典 欄目 溫習下先啦 或者去書局 圖書館借書睇
答你幾條:
化毛膏<<有足夠既草食,你而勤梳毛的話,兔兔係吾需要食化毛膏既,而且無益!!
兔協訓練班<<吾係成日有,要比錢,但係學到好多基本野
垂耳兔清潔<<所以健康既兔兔都會自己清潔身體,,不用沖涼的
睇尼你好多野都吾識 努力睇POST啦
Jessie)) 2010-5-15 01:46:37 AM
1: 除左領養之外 好難話有一間寵物店所有既兔兔都100%冇病
-我用緊alex紫色2層籠, 唔算平, $400, 不過一定好用, 一分$一分貨, 平野一向冇好
-加埋買兔的$1000唔夠, 千五啦,
-我覺得起碼過w先, $6000講真個句唔睇得幾多次嫁咋, 對你來講都會變好大負擔
-.籠.廁所.草草.草架.食物盤. 水樽.墊料.梳 (唔好買沖涼粉, 木瓜丸同零食都係冇必要)
-草1包百幾蚊, 食一個月咁上下,
-墊料<---呢d唔貴得去邊啦~百幾蚊用到2-3月
-兔兔大部份都唔中意人抱抱既~~
-冇種過
-兔糧唔貴得去邊啦, 我兔兔食緊oxbow
-一個月300倒
-唔好
-要既
-唔該唔好幫佢洗耳仔><

happygirl2009 2010-5-15 02:02:47 AM
你最好就買兔前幾日買定哂d野
之後就book定個時間去睇e生
一買左隻兔仔就即刻帶去e生度做body check
因為你問到有冇咩寵物店買既兔係有信心d既,我可以答你係冇
彩數係一個factor,不過最好都係買左兔之後即刻做個

個人覺得cwb 總統下面有間d兔仔睇落比較照顧得好d
因為未介奶既bb個店主會要隻b住夠唔知1個月定2個月先比d客帶走
suki雅` 2010-5-16 12:46:44 PM

回復 3# 的帖子

我睇左你地既post的.
不過太多名戈d睇到我好亂..
而且有d好似唔覺有答案@@?
suki雅` 2010-5-16 12:54:15 PM

回復 6# 的帖子

cwb 總統下面?
我星期六返日文會去cwb`
請問有冇確實地址/名?
我下星期六去睇下@@
做body check要幾多錢左右?
如果買定哂d野..咁草草系唔系唔洗買好多住.
我睇之前唔知邊個post話最初買多幾隻比佢試?
定系揀最好戈種一次就買戈種?
suki雅` 2010-5-16 01:00:40 PM

回復 4# 的帖子

-兔兔第一日買必需有: .籠.廁所.草草(你地訂戈d又系點咖..-0-).草架.食物盤. 水樽.墊料.梳
有冇漏左d咩重要的@@?
-可唔可以日日梳幾次毛咁咖? (有冇話梳得太密會對兔兔唔好?
兔兔好似話系唔系要一年清潔一次個便腺(我唔記得左戈度叫咩orz
個訓練班系唔系叫-兔子護理工作坊?
suki雅` 2010-5-16 01:07:14 PM

回復 5# 的帖子

你個籠可以系邊度買到@@? (有冇圖?or比個名我去搵相?thx!
我之前系某個post見好似好多人都比兔兔食木瓜丸?我唔記得左有咩好? (即系唔洗一定食?
草1包百幾蚊, 食一個月 (一包既份量系?我唔知咩size..
-墊料-百幾蚊用到2-3月 (ONE WOOD BEDDING呢隻好唔好?
-兔糧系唔系都系百幾蚊?oxbow呢隻夠食幾耐@@?
-一個月300左右系包左(草)(墊料)(兔糧)?
suki雅` 2010-5-16 01:10:42 PM
突然諗起:
-磨牙石其實需唔需要?
(有d人話食草就磨夠.有d人又話唔足夠..
-買左兔兔返泥頭戈一個星期有冇d咩唔做得?
(eg,剪甲/剪毛/放佢四圍走/抱抱)
我驚會唔會因為佢未熟我.我搞呢d野會嚇親佢...?
-大聲講野/聽歌/大聲行(我爸爸行得好大聲-,-)/電視機大聲etc
會唔會嚇親兔兔?仲有冇話野唔做得?
-如果我比d公仔佢玩得唔得咖@@?
唔系好多毛毛戈種.冇乜小零件的.
-兔兔其實鐘意玩咩....

elvisli 2010-5-16 01:22:25 PM
SUKI

不如你去睇下兔兔寶典啦..你以上問的問題

只要稍微有用心睇過兔兔寶典就唔會問
suki雅` 2010-5-16 08:00:31 PM

回復 12# 的帖子

唔系丫..我有睇過丫
但都好似唔多覺既?
玩具戈個冇講毛公仔得唔得?
頭3個問題都搵唔到既??
可唔可以話我知個post個名系咩?
我好似睇左幾多下的了...

快速發帖