kittyhui1031)) 2010-6-4 04:30:20 PM

回復 12# 的帖子

咁我應該放個厠所邊度呀........拎開蓋放係食草個度OK嗎??
katy)) 2010-6-4 04:35:48 PM
我唔係資深,但係我又答下先^^

1.) 廁所 --- 如樓上兔友所講唔好要蓋,同埋要扣實佢!! 因為兔兔會玩廁所的,但係佢間屋樓底(?)都幾高下,所以換過個扣到鐵網的廁所 (隨着兔兔愈來愈大,三角廁係容納唔到佢個屁屁的)  
個廁所最近放返近草架同水樽果邊,我覺得佢而家食得好辛苦…

2.) 草架 --- 容量比較少,兔兔愈來愈大可能不夠用。

3.) 磨牙石 --- 是不需的,請停止比兔兔食;另外草磚是零食不一定要每天給,應鼓勵牠多吃草,偶爾見佢牙痕亂咬可以比佢轉移視線。

4.) 底下果架木車仔 --- 點解會咁放ge? 個籠本身都有轆… 就算裝返個轆都要lock住佢,因為兔兔跳就會郁,好危險!!

kittyhui1031)) 2010-6-4 04:59:01 PM

回復 17# 的帖子

1)我將厠所放係草架下面....等佢大D再買另一個大一D既廁所
2)磨牙石可以掉.....草磚偶然給牠食
3)架車只係放住先...但係無諗過會好危險(多謝提醒)
(我只係覺得牠現在3個月大無咁大威力)HAHA
katy)) 2010-6-4 05:11:36 PM
原帖由 kittyhui1031 於 2010-6-4 04:59 PM 發表
1)我將厠所放係草架下面....等佢大D再買另一個大一D既廁所
2)磨牙石可以掉.....草磚偶然給牠食
3)架車只係放住先...但係無諗過會好危險(多謝提醒)
(我只係覺得牠現在3個月大無咁大威力)HAHA

第3點...我以前都係好似你咁諗,仲以為屋企有鬼... 個籠明明拍住地櫃, 點知幾日起身去個廳中間! (因為呀B晚上好活躍,係咁跳四角... 加上唔記得LOCK個轆...
注意: 果陣呀B同你兔兔差唔多大, 佢係獅子兔.....
hamster1013 2010-6-4 05:23:38 PM
上面o既兔友都答晒啲問題lu~

1) 無錯, 將個廁所放喺草架下面, 等兔兔一邊食一邊疴.
   記得攞起個廁所蓋, 廁所內可以放啲木粒或紙砂....但切記唔好放木槺.
   我建議你買返個正方形廁所俾兔兔.
   至於點教兔兔去廁所呢! 如果兔兔喺廁所以外o既地方疴咗尿的話,
   咁就用紙巾抺咗啲尿, 然後將沾咗尿o既紙巾放入廁所內,
   廁所外o既地方, 用白醋抺, 等無咗啲尿味.

2) 塊磨牙石掉咗佢啦, 唔須要架!
    草磚係零食嚟, 所以久唔久先俾兔兔食
    草就記住要無限量供應俾兔兔食,
    兔兔依家咁細, 要食 Alfalfa 同 Timothy 2種草,
    到兔兔大啲就唔駛俾 Alfalfa.

3) 唔好睇少兔兔o既力量呀!

4) 記得帶兔兔去做body check
redbean 2010-6-4 05:32:47 PM
仲有兔兔個寵最好係平面
鋪底的木架其實唔需要
只要教識佢去廁所就得
mandycpi 2010-6-4 05:36:49 PM
好可愛o既兔兔, 叫咩名呀?

草磚咁細個唔好比住, 除左草外, 有無比糧呀?
kittyhui1031)) 2010-6-4 06:24:02 PM

回復 22# 的帖子

佢叫鬆鬆呀~~
有比糧.....有2隻糧每樣一匙溝比佢食.........
mandycpi 2010-6-4 06:37:44 PM
#^58^# 鬆鬆 HAHAHA.. 個名好啱佢呀
KANGAI=] 2010-6-4 06:46:00 PM
兔兔好可愛...
我家既小白細個唔肥到入唔到個廁所@@
elvisli 2010-6-4 08:07:03 PM
多謝各位解答...

其實我在沙田q pxt都有見過這兔兔...一見就覺得他超多毛毛..比其實同年兔兔SIZE都大!!

超CUTE的:057:
Vinkivan 2010-6-4 08:52:30 PM
原帖由 kittyhui1031 於 2010-6-4 18:24 發表
佢叫鬆鬆呀~~
有比糧.....有2隻糧每樣一匙溝比佢食.........

點解會食兩種糧??
你依家俾緊邊個牌子佢食??
同埋你每樣一匙溝俾佢食, 加埋即係兩匙, 咁已經係太多喇~ 兔兔係以草為主糧, 而糧只係用於附助兔兔可以吸收多點營養, 所以, 其實每日早晚只需外賣匙嘅一平匙就夠, 暫時兔兔仲細食A糧就得, 唔駛食兩種糧咖~!!
另外, 草草你又係買邊隻牌子俾佢食呢??

教廁所方面, 你暫時可以擺近草架, 但係其實大多數兔兔都係習慣性去一個角廁所嘅, 咁你就多留意佢會唔會唔去你個廁所而去咗另一個角, 如果係咁, 你就必須要遷就兔兔嘅習性去將廁所移去佢去嗰個角, 亦要將啲草架同水樽移近返個廁所度, 方便兔兔邊食邊疴, 同埋開初將幫佢抺過尿尿嘅紙或墊尿放入廁所, 慢慢兔兔就會懂得去咖喇~ 不過, 當然有少部份嘅兔兔會很特別地教極都唔識, 咁你就要付出耐性, 如果兔兔周圍尿尿, 你要用白醋抹佢尿過嘅地方, 腳仔若果沾咗尿尿, 用暖水扭乾嘅毛巾幫佢輕輕抺就OK, 唔駛沖涼咖~~~!!

溫馨提示:兔兔喺寵物店買返嚟, 最好盡快BOOK醫生幫兔兔做個BODY CHECK, 買個安心啦~!!

syl 2010-6-4 11:12:08 PM
大家都答答7788 我唔答LU XDD
鬆鬆好可愛呀, 好似獅子仔 XDDD
stephanielwk)) 2010-6-4 11:13:20 PM
嘩...好似我家小賓女細個既樣丫!
我有兔兔用呢隻MR籠,最初好似你既布置!
後來我驚kick腳冇放木板,加上小賓女d小朋友咬到爛哂,食左落肚/介親就大仲事!
依加淨係鋪尿片(冬天就放毛巾/vet bed),始終平底對腳仔係最好!
stephanielwk)) 2010-6-4 11:19:45 PM
我最初養兔都係靠睇mini-house慢慢學!
其實你養既係賓尼兔會大隻,我建議可以一開始就買大厠所(ab正方形,iris五角形...)/大食物碗之類...咁你遲d吾使再買咁浪費嘛!我以前就係諗住小賓女/藍藍仲細,一開始買左細厠所(ab三角形)/細碗之類,結果後來又要再買過!

快速發帖