1P 幣
想問大家幾多度就會擺冰種同雲石比兔兔用?
幾多度會開冷氣比兔兔?
小林退熱貼 2010-6-5 06:40:23 PM
原帖由 happygirl2009 於 2010-6-5 06:38 PM 發表
想問大家幾多度就會擺冰種同雲石比兔兔用?
幾多度會開冷氣比兔兔?

我係寵物店見到 佢冷氣keep係23度

我而家已經開左風扇比佢-3-
katkat 2010-6-5 07:37:45 PM
我既做法係攝氏20度就放雲石,22度就開冷氣。
hamster1013 2010-6-5 09:11:17 PM
原帖由 小林退熱貼 於 5/6/2010 18:40 發表

我係寵物店見到 佢冷氣keep係23度

我而家已經開左風扇比佢-3-

風扇唔好直接吹兔兔喎~
wm20472 2010-6-6 12:31:54 AM
16-24度
over 24要冰櫃
down 16要毛巾
雲石板幾時都要有
小林退熱貼 2010-6-6 01:26:49 AM
原帖由 hamster1013 於 2010-6-5 09:11 PM 發表

風扇唔好直接吹兔兔喎~

因為個風扇離佢都有好一段距離 而且係轉 有小小微風吹到

不過都係怕佢唔慣 之後SET左吹其他位.....
happygirl2009 2010-6-6 01:48:35 AM

回復 4# 的帖子

咁如果有小小風吹到佢等佢feel到涼涼地得唔得?
小林退熱貼 2010-6-6 02:02:13 AM
原帖由 happygirl2009 於 2010-6-6 01:48 AM 發表
咁如果有小小風吹到佢等佢feel到涼涼地得唔得?

我都想知-口-
阿蚊 2010-6-6 01:05:56 PM
吹風扇既話唔可以太近對住佢
同埋唔好吹死一個位吹到佢正...
遠遠地有少少風有空氣流通本人覺得係好事
無咁焗佢地好似會舒服D咁
wm20472 2010-6-6 08:58:02 PM
最好放一支溫度計係籠邊check室溫
firen_freeze)) 2010-6-6 10:57:11 PM
我OBSERVE 過...

風扇吹到O既位MAX係點都唔會訓...(所以我估佢地係唔鐘意風扇D風)

至於熱唔熱,我會摸佢頸同耳仔,熱先會俾任何野,平日就只會放出黎訓地板

如果太驕生慣養,怕佢體質會變差,之後更加唔耐熱(E D TERMS 好似講緊食物盒咁...#^33^# )
happygirl2009 2010-6-6 11:13:58 PM

回復 11# 的帖子

我都有留意過,d風一吹到森美仔佢個鼻鼻就會係咁郁,郁得好快果種,之後d風唔係吹到佢,佢就會郁得慢番,一吹到佢又快番,唔知佢係唔係驚?!
happygirl2009 2010-6-6 11:17:47 PM
我都問大家d冰種係會點樣擺係個籠度?會用咩包住ga?會係放入籠裡面定外面?
因為我而家都種研究緊邊種方法擺係會最安全同最涼,我而家用毛巾包但成日到最後d倒汗水會搞到條毛巾濕哂><
hh0 2010-6-6 11:19:58 PM
firen_freeze講得岩, 我同意
我係無俾任何野既
只得一樣: 將個籠放係通風唔晒既地方
有時忽冷忽熱仲易病
touch wood....我D兔兔已經3歲幾啦, 體質真係好ok
當然如果屋企唔可能就唯有開冷氣......等等
wm20472 2010-6-7 12:42:44 AM
我會將冰種包毛巾 (讓冰種無咁快變暖, 可以放長d) 放入鐵盒裡
然後鐵盒放係磚地上
讓兔兔自己擇直接訓上鐵盒或訓係鐵盒附近的地磚散熱

快速發帖