1P 幣

今日去左pet cafe買兔仔
聽日先拎,,系一隻賓尼兔
佢1開似好活躍,仲系我朋友個身到尿尿,同咬我
後尾唔知系咪玩 支力 左好似好眼訓咁,,
我地睇左2隻兔
1隻就好活躍,-,-成日周圍走
佢地d腳仔好黃
佢話幫佢整白d先俾我-_-
我好驚佢拎佢去沖澡-口-
-_-佢地就話3個月大;1隻有手臂咁長
未剪過指甲,都冇叫我買唔等洗ge野
不過佢就話要我買個手提籠拎佢走
但系我都冇咁快帶佢出去
想等佢大個d先
我想問如果唔買點拎走?- -
佢話隻兔食個隻草(冇品牌,但話系英國黎)
3個月食t草嗎- -?唔系a草咩
我想幫佢轉momi,,系咪要等佢熟左小小先慢慢轉好d呢?
另外佢個兔糧excle
我都想幫佢轉oxbow,,系咪都要慢慢黎
指甲鉗同毛梳可唔可以之後先買?
個隻系短毛賓尼,,用平梳系按摩梳好d?

想帶佢去bk,有咩好介紹?打埋價錢

次所

次所

草架

草架

糧碗

糧碗

wm20472 2010-6-6 08:56:23 PM
無論轉糧、轉草...都係舊糧/新糧、按日慢慢轉

第一日 1:9
第二日 2:8
....如此類推, 若無呵軟便, 一般4-7日左右都可以換妥
阿蚊 2010-6-7 02:47:37 PM
原帖由 兔霧草;)餅姬 於 2010-6-6 01:47 PM 發表
但有人話生蟲啵= ="

我toto以前都有食過呢隻...
o個陣都食左ok耐..未試過見到有蟲..
你咪留意下D糧有無事low...見到有蟲梗係唔好繼續食la=.="
elvisli 2010-6-7 03:17:24 PM
原帖由 兔霧草;)餅姬 於 2010-6-6 10:24 AM 發表
-__-"我真系失敗,,搵左2個月資料都系咁

其實大家都是一路養一路學.從互相分享中學習.好多兔友養了好幾年都是一直學習..除了學本知養兔知識外

我認為最重要學如果觀察兔兔.留意是否生病了...再多看不同兔兔的病例

到自己兔兔有不妥時.都察覺得到..可以第一時候為兔兔提供適當醫療..這是超重要的

所以2個月都不清楚所以都不出奇,只要一直肯用心:053:

快速發帖