話說今日領養了兔兔返屋企
1歲半的賓尼兔...
同佢梳左1個鍾毛...
梳到我都累...
都未梳完...唯有聽日繼續..
以下係今日梳出黎既~

katy)) 2010-6-7 01:59:22 PM
原帖由 jackal_1102 於 2010-6-7 11:41 AM 發表
今日再梳的結果...
點先可以梳晒佢???
佢肚果D梳唔到..又係咁甩..點算?

會唔會死毛比較多? 我見呢張相有D毛有糾結
可能佢之前唔係成日梳,妳梳多幾日睇下有冇勁甩同埋睇下有冇禿/脫皮/搔癢或營養問題~~
而家多d幫佢梳同食多d硬草,以免理毛時食埋d毛落肚
真係有問題記得睇醫生呀^^

補充:關於肚的毛,可以用上述兔友介紹的膠梳~ 有時呀b唔係咁定果陣我就用刷+手掃... 我發覺趾間有唔少死毛 ><"
如果主人有鼻敏感記住戴口罩,熄風扇,開大個窗口~

jackal_1102 2010-6-7 06:39:29 PM
我幫佢梳都只係廁所...
D毛飄到周圍都係...
佢D毛就冇糾結...果D只係我防止D毛飄起   
所以(卒)成咁既...
佢呢隻野勁少食草...同飲水...
佢前主人話佢  一直都少食開草..
而家我都驚驚地~

choi_ching 2010-6-7 11:01:39 PM
原來你領養左佢,,希望你可以俾一個溫曖既家俾佢:002:
jackal_1102 2010-6-8 01:26:33 AM

回復 18# 的帖子

而家嘗緊比佢同我果隻蕃薯相處..
睇下佢地夾唔夾到...
今日豆豆咬蕃薯>.<
choi_ching 2010-6-8 02:06:04 PM
原帖由 jackal_1102 於 2010-6-8 01:26 AM 發表
而家嘗緊比佢同我果隻蕃薯相處..
睇下佢地夾唔夾到...
今日豆豆咬蕃薯>.

希望你明白要兔兔夾到 唔係一朝一夕既事
就算夾唔到 都唔應該唔要佢囉
你領養得佢 希望你會對兔兔負責任
emily_520825 2010-6-10 11:17:03 AM
加油加油......=)
不過要小心0的....打起上黎唔係人咁品架
瑤妖=) 2010-6-27 12:31:57 AM
一日就咁多?咁理由架,我隻老虎仔都係賓尼兔黎架."
但係就冇咁多!!@@
唔知係唔係換毛期呢?#^66^#
baby_fire 2010-7-6 07:36:51 PM
珊迪小姐:我跟你一樣梳梳,不過係紫色,係診所買架 =]
不過呢,BUBU唔太鐘意梳毛,一梳佢就好唔捨得果D舊毛,我一執起D舊毛,
佢就唔開心,想攻擊我咁樣= =a
BUBU唔係長毛兔不過每一個月梳一次都要梳半至一粒鐘=v=
KATY012 2010-7-21 12:11:03 PM
我隻兔仔 都勁甩毛:077:

快速發帖