1P 幣
我隻KINGS呢 番左黎2日到啦~~~
但我發現佢呢 正係食草 死都唔食糧 放到佢口邊都唔食:056:
咁到底有冇問題 爬過文 話草係主糧 咁佢唔食糧得唔得架

仲有呀 佢呢成日好細力咁咬我
咁姐係代表D咩? 牙痕?
shito 2010-6-22 01:37:33 PM
兔糧只係輔助品
平日只要食夠草草, 食夠菜菜, 飲夠水水既
唔食糧其實對兔地冇壞
平日比多o的唔同種類既菜兔兔食啦~

(ps.話說呢個壇都有唔少兔兔係戒糧一族?)

好細力咁咬你>>
係咪輕輕力咁警告下你呀?
千祈唔好睇少兔地o個4粒牙仔 =__=
moyu 2010-6-22 01:42:35 PM
但佢仲好細個 好似得二個幾月到
如果唔食糧會唔會冇營養架:056:
珊迪小姐 2010-6-22 01:48:36 PM
如果kings係幼兔呢 我就覺得點都要食d糧
因為幼兔糧可以比到多d不同營養佢幫助成長
大個左想戒糧 到時再慢慢扣就ok
樓主你買咩牌子兔糧/草?

仲有, 幼兔未滿6個月最好吾好餵菜住!!
moyu 2010-6-22 01:50:15 PM
oxbow 草同糧都係
咁宜家點算 點可以逼到佢食糧:054:
珊迪小姐 2010-6-22 02:22:50 PM
吾...照計兔兔好鍾意食糧嫁喎...
真係一兩粒都吾肯食?
尼層我就真係吾多清楚了.....
吾知有無其他兔友試過呢?
wm20472 2010-6-22 02:23:26 PM
你食邊隻牌子的糧呀?
katy)) 2010-6-22 02:27:58 PM
會唔會係比左成兔糧@@?
幼兔記住要食alfalfa呀!!!

另外佢係咩情況下咬你? 因為有機會係叫你/警告你.
傘仔)) 2010-6-22 05:12:51 PM
我的煩惱剛好跟你相反:043:

我隻兔兔見到糧就會發狂搶食.......d timothy草就唔吼,oxbow/APD/KAYEE都試勻,無論1st/2nd cut 都係唔鐘意食:042:
Vinkivan 2010-6-22 08:57:42 PM
原帖由 moyu 於 2010-6-22 13:50 發表
oxbow 草同糧都係
咁宜家點算 點可以逼到佢食糧:054:

兔兔係買返嚟咖嗎?? 佢幾大呀?? 佢之前會唔會係食開另一個牌子嘅糧?? 我個女曾經都試過之前食緊另一個牌子嘅糧, 但我屋企只係得Oxbow糧, 佢點都唔肯食, 跟住我就買返包佢以前食開嘅糧(最細SIZE), 每樣半匙俾佢食, 開初佢都只係揀舊嗰啲糧嚟食, Oxbow完全唔食, 跟住我就將啲舊糧壓碎少少同Oxbow糧溝一溝, 等Oxbow糧都沾有舊糧嘅味道, 咁就開始食幾粒, 慢慢就食新舊糧都食晒, 我就開始每餐減兩粒舊糧加兩粒新糧, 喺佢不知不覺下就成功轉食Oxbow糧喇~!!

希望以上可以幫倒你~!!

PS: 菜菜最好等待兔兔六個月大或以上才餵食, 因為兔兔腸胃比較敏感。

Vinkivan 2010-6-22 09:02:45 PM
原帖由 傘仔 於 2010-6-22 17:12 發表
我的煩惱剛好跟你相反:043:

我隻兔兔見到糧就會發狂搶食.......d timothy草就唔吼,oxbow/APD/KAYEE都試勻,無論1st/2nd cut 都係唔鐘意食:042:

你嘅兔兔幾大?? 六個月以下嘅兔兔要以Alfalfa草為主草, Timothy為副草。
阿蚊 2010-6-22 09:57:45 PM
會唔會係你隻兔以前唔係食開呢隻糧, 所以唔同左味佢唔肯食呀?
兔兔新到, 糧同草初初都最好食返佢係舖頭...總之之前既地方食開既牌子
又或者可能係你兔b太細..糧太硬佢食唔到...
可以試下濕濕D糧...浸軟少少睇下佢食唔食到
不過2個月應該係食到架la#^5_002^#
connie0909 2010-6-22 10:31:05 PM
其實我覺得剩係食草仲健康!!!
wesky 2010-6-22 10:40:51 PM
原帖由 moyu 於 2010-6-22 01:42 PM 發表
但佢仲好細個 好似得二個幾月到
如果唔食糧會唔會冇營養架:056:

容易營養不良
因兔糧入面包含各種維他命,礦物質等
無菜食, 又無糧, 好容易會營養不良
試下換第二個牌子
傘仔)) 2010-6-22 11:42:24 PM
原帖由 波子 於 2010-6-22 09:02 PM 發表

你嘅兔兔幾大?? 六個月以下嘅兔兔要以Alfalfa草為主草, Timothy為副草。

Jacqueline超過6個月大的了, 之前比佢食alfalfa草,但見到網文說alfalfa其實不合成兔食, 所以轉timothy。

我將alfalfa草撈timothy, 點知佢只挑晒alfalfa草來吃:052:

試晒有得賣的數隻大牌子, 都無隻o岩佢胃口, 為了佢身體好, 我唯有狠心只給timothy草俾佢, 唔放alfalfa, 咁就食多左少少囉。 以前一包細oxbow的alfalfa食一星期就無晒,而家一包細oxbow的timothy食了2星期有多.....:056:

快速發帖