我養了兔兔Jacqueline只一個月,  原本用alex三角廁所的,但發覺Jacqueline成日痾尿出界, 於是diy了一個較大的長方型廁所, 給大家參考:

用料:
1. 大長方型餐具盤一個(日本城$10)
2. 隔水膠地墊一塊(日本城$10)
*餐具盤內裡的間格,正好用來"lon"起塊墊, 而地墊用家用廚剪就可裁剪到合適size.

tracybb 2010-6-22 03:51:24 PM
好奇問一句 係咪係兔協領養架呢:057:
我記得之前有隻兔兔叫Jacqueline  超可愛:053:

你好叻呀  個廁所整得好令
不過塊地墊係咪fix左  我見右上角好似"粒"左落去
我怕兔兔企埋一邊ge時候會失平衡 小心d好:001:
katy)) 2010-6-22 04:34:10 PM
我見過有人直情買個類以的膠盤再加個筲箕 (筲箕個洞要大d)
傘仔)) 2010-6-22 05:01:46 PM
原帖由 tracybb 於 2010-6-22 03:51 PM 發表
好奇問一句 係咪係兔協領養架呢:057:
我記得之前有隻兔兔叫Jacqueline  超可愛:053:

你好叻呀  個廁所整得好令
不過塊地墊係咪fix左  我見右上角好似"粒"左落去
我怕兔兔企埋一邊ge時候會失平衡 小心d好:001 ...

:040: 我剛剛upload了頭像, 你睇下係咪佢?

塊地墊唔係fix的,可以拎起, 但我估都有1磅重,所以兔兔"拎"唔起的。呢隻地墊是一種較為硬身的軟膠, 有野托住的話,唔會"粒",好挺身, 你見到"粒"了落去的就是剛好無野托住的死角位,  但又唔洗擔心兔兔一踩上去會失平衡,因為隻膠硬, Jacqueline踩了上去停留就好緩慢的向下"粒"了, 不是一踩突然下蹋那種。
Vinkivan 2010-6-22 09:06:10 PM
不過呢啲膠濕咗唔易乾同埋會"浪"倒少少尿, 小心兔兔長期少少咁踩尿尿會灼傷腳仔啊~!!
傘仔)) 2010-6-22 11:05:02 PM
原帖由 波子 於 2010-6-22 09:06 PM 發表
不過呢啲膠濕咗唔易乾同埋會"浪"倒少少尿, 小心兔兔長期少少咁踩尿尿會灼傷腳仔啊~!!

謝謝提醒!

我初初都有擔心這問題, 所以新用的首3天經常密切注意Jacqueline用得好唔好, 無發現d膠lon尿, 見到保持乾爽。
呢隻膠地墊是真的for廁所地板隔水用果一種, 所以本身唔會吸入任何水份, 跟之前用開果個alex三角廁所的鐵網一樣, 如果尿尿射左落去, 表面一定有濕氣, 但好快就乾返。我之前有考慮用其他不秀鋼網, 但想想下覺得d網其實硬掘掘, 兔兔站得多, 怕會起腳枕, 既然自己整廁所, 就選d舒適d的質料, 所以覺得呢種軟少少少少, 會有好處。我某次去兔協, 剛巧見到有主人帶2隻兔去做美容,兔協d人發現2隻兔都起腳枕了, 主人強調兔籠沒有網底,是平底, 但不知為何腳仔都生腳枕了。我聽完就懷疑是兔兔企得多廁所的鐵網.........

我會再定時留意廁所的乾爽, 如真的發現有潮濕, 我會換回坊間的兔廁。
yuenhan 2010-8-4 04:32:31 PM
你好勁呀^^
等我得閒都試下先

快速發帖