我和太太考慮緊去領養,想問下有乜野留意。
不過,有一點讓我們要認真考慮既係我打算兩年後生BB,擔心有無乜野要特別留意,或不合適?

由於我不想養養下就離棄牠們,我視牠們如自己仔女,我一定不忍心。

我是超鍾意小動物的,以前都養左好多年狗,個時住村屋一次過有成五隻添....:021: ,而家結左婚搬左去居屋,唔適合養狗,但我又好喜歡動物,兔仔是一個很不錯既選擇。
alanfatfish 2010-7-13 02:41:58 PM
^_^...謝謝大家熱心分享

好..一方面再四周爬下文,另一方面又了解下暫養詳情先
阿蚊 2010-7-13 03:06:33 PM
我都覺得暫養對你黎講會係個唔錯既選擇
或者你可以試下同兔協既負責姐姐哥哥傾下
雖然暫養多數都唔會有得揀
不過我覺得向佢地反映下你自己既情況, 睇下佢地可唔可以安排下都無妨je
我覺得佢地都好nice, 只要你有心幫忙, 我諗同佢地傾下無所謂掛
如果真係唔得都無損失je^^
otola 2010-7-13 05:38:24 PM
small_tra 2010-7-13 07:30:49 PM
你不如生左bb~等bb大左~先再決定~!

唔係因為養兔兔有咩問題~!

只驚到時~有咩問題發生左~敏感or照顧bb需要好多時間心機冇時間~

以會放棄養兔~咁樣~兔兔又一次比人遺棄~!

養兔兔o既機會大把啦~不要急於一時~!

考慮清楚~因為d問題唔係e+可以諗到~將來o既事係冇可能決定及肯定到~!

hamster1013 2010-7-13 09:25:30 PM
我朋友原本養咗2隻兔兔, 都有成5,6年.
近嚟生咗bb, 喺佢懷孕期間同生完bb都無對兔兔有任何敏感,
而bb亦放咗喺第二度照顧,
但係到最後, 我哩個朋友都係決定放棄兔兔,
因為佢覺得無乜時間可以再照顧到兔兔......
好彩o既係, 2隻兔兔都搵到新主人,
新主人屋企o既其中1隻兔兔, 就係我朋友其中1隻兔兔o既媽媽添!
哩個新主人就係超愛兔兔,
佢屋企原本已經有5隻兔兔, 而加加埋哩2隻,
即係一共有7隻兔兔~

所以我諗真係要諗清楚先~
我覺得暫養家庭都係一個唔錯o既選擇~
long~spirit 2010-7-14 12:02:01 AM
原帖由 alanfatfish 於 2010-7-13 11:12 AM 發表
我地已經去過兔協啦。

剛剛個星期日仲係個度做左第一次義工添,佢地仲抱左我地心移既兔仔俾我地抱抱。
我真係好喜歡佢地:061:
下下星期又會再去做多次義工...^_^

而家我地還未決定是否領養,所以無HOLD到兔 ...

我星期日係兔協見到你地,大約1點左右^^
kenixester 2010-7-14 11:10:42 AM
你好呀,
我響另一個網上見到你的留言,
我都係住沙田嫁,成日都會上個個網,
其實以上的樓主都解答哂你的問題喇,
最主要都係你太太同日後的baby會唔會過敏,
或者將兔兔同baby分開,係最好的方法
你都可以試下暫養,其實暫養兔兔未必係年老多病的,
都會有後生and健康的兔兔俾人暫養嫁,
暫養的另一個意思係,你要預左隨時會有人領養佢,
所以冇分一定係老兔或病兔嫁,
而且,兔協都會因應你的經驗去俾兔兔你暫養的~~
希望可以幫到你喇~~~
alanfatfish 2010-7-14 03:03:56 PM
哈哈...兔友界真係細...^_^

個日幫手清籠,都無乜留意到上來的客人添。
下次有機會可以相認..哈哈
alanfatfish 2010-7-14 03:12:04 PM
暫時我太太偏向,等生埋BB先再考慮養兔兔,她擔心其間照顧唔掂自己和兔兔。

我確實有D唔拾得啦,其實我是很想養動物的,再加上和美斯卡卡接觸過後,更加產生了好感添。:061: 雖然美斯和卡卡當日都COOL COOL地唔算好熱情,但心底有種感覺係可以和牠倆friend到的。

.... >_<
kenixester 2010-7-14 04:23:14 PM
真開心見到你咁認真去看待小動物呀,
你可以多d上去做義工,去幫助一下兔兔,已經好足夠喇~:053:
otola 2010-7-14 04:53:19 PM
http://www.hkrabbit.org/adoptionList.php#

不如試下申請暫養 peter,
他 10 years old ,
雙眼開始有白內障 , 但吾會好大影響 , 因佢主要靠聽覺

好希望佢有個家  安享晚年 :020:

alanfatfish 2010-7-14 05:04:17 PM
原帖由 otola 於 2010-7-14 04:53 PM 發表
http://www.hkrabbit.org/adoptionList.php#

不如試下申請暫養 peter,
他 10 years old ,
雙眼開始有白內障 , 但吾會好大影響 , 因佢主要靠聽覺

好希望佢有個家  安享晚年 :020:

我見hkrabbit blog 寫 Peter 仔好似已搵到暫養家庭...^_^
http://hk.myblog.yahoo.com/hkrabbit_org/article?mid=6032
alanfatfish 2010-7-14 05:06:16 PM
原帖由 kenixester 於 2010-7-14 04:23 PM 發表
真開心見到你咁認真去看待小動物呀,
你可以多d上去做義工,去幫助一下兔兔,已經好足夠喇~:053:

我都會再去做義工,一來又可以幫到兔協和兔兔,二來又可以見下兔兔。
^_^
傘仔)) 2010-7-14 05:17:22 PM
alanfatfish,

欣賞你好有責任感, 養前會考慮各方面:001:
alanfatfish 2010-7-14 05:25:32 PM
我以前都有好多年養動物經驗了,曾經養過五隻狗狗,牠們離開我的家只會得一個原因,就是牠們到了另一個世界了。
只要牠一入我家,牠就一世都係我的親人,又怎能把牠送走!

快速發帖