今日打電話去診所問野..原來金錢癬好返之前會勁甩毛
攪到之前以為栗子又嚴重左..嚇死我..要爬多d文先得#^3_002^#
而家栗子大俾內則差唔多冇哂毛毛..伸展到肚肚
約左30號betty..希望栗子快d好返

被關籠差唔多2星期..琴晚俾栗子出籠玩1晚.搵個紙皮箱阻住俾個細細地既範圍佢玩.
今朝1睇..點知佢偷走..都唔知栗子邊度黎既力氣推走個箱..
兔兔有時都幾貪心

岩岩反轉栗子搽藥既時候..見佢成日lam利
我睇到佢2隻門牙斷左..但仲痴住牙肉..
搽藥時我已夾得好實同唔高地方..但栗子不停反抗..
估計斷左1-2日..栗子仲肯食糧草菜..便便都好大粒
我聽日會打去診所..但而家要點做?
如果吞左隻牙.會唔會有事?
請幫幫我

栗子)) 2010-7-26 12:30:55 PM
原帖由 firen_freeze 於 2010-7-26 01:31 AM 發表
斷牙可能生返之後會生歪,最後可能都要剥牙,但獸醫先知。如果冇乜大礙,覆診先睇都得,而家打電話問獸醫LAW

我隻MAX吞過紅棗核,開頭都好驚,但乜事都冇,同樣係家兔的栗子就算吞左,你都唔駛咁驚住~~~加油 ...

今日搽藥時1睇..2隻門牙好似就黎甩咁..已經拍唔埋(1前1後)..
一切都可以話正常,周圍彈黎彈去,只係食草慢左..仲發出大聲磨牙聲音(佢痛苦#^37^# )
栗子)) 2010-7-26 12:32:05 PM
約左聽日12點betty..
栗子食小左草,洗唔洗餵草粉?

hkrchei2 2010-7-26 01:14:42 PM
要食呀~~~ 唔可以令栗子腸停呀~~~
wesky 2010-7-26 01:25:14 PM
如果食得太少, 可以餵草粉/試下剪短d 草睇下會唔會食多d
可能痛到唔想食草
栗子)) 2010-7-26 01:54:02 PM
岩岩餵左草粉都好肯食..栗子只食葉..有時食小小枝
Cottontail 2010-7-26 06:48:14 PM
d牙咁樣斷法應該都幾痛,要佢繼續食硬草都慘..
你試俾住幾餐草粉佢先,等佢唔洗郁到d牙咁多住。
其實最好盡快見醫生,我諗隻牙都無得留低架啦...

如果佢係上面兩隻斷,你要留意埋下面既門牙會唔會生得過長,因為無o左上面牙仔o既正常磨合。另外當斷牙慢慢生返出來之後,要check 住有無開始生歪,even 係其實本身無斷o既牙都要睇實,因為兔仔d牙一隻有事都足以影響後排其他牙齒的。
栗子)) 2010-7-27 10:13:58 AM
原帖由 Cottontail 於 2010-7-26 06:48 PM 發表
d牙咁樣斷法應該都幾痛,要佢繼續食硬草都慘..
你試俾住幾餐草粉佢先,等佢唔洗郁到d牙咁多住。
其實最好盡快見醫生,我諗隻牙都無得留低架啦...

如果佢係上面兩隻斷,你要留意埋下面既門牙會唔會生得過長,因為 ...

琴晚搽藥時已經見唔到2隻牙仔..應該吞左.可能冇咁痛,,
食草量已經同平時差唔多..琴日餵左2次草粉..等陣去睇BETTY
天才文仔 2010-7-27 10:47:17 AM
啊,吞左牙仔會唔會有事架?
聽到有d驚驚地....
alanfatfish 2010-7-27 11:46:24 AM
祝栗子身體檢查後一切無事健健康康,仲要超級開胃食窮兔媽,呵呵。
栗子)) 2010-7-27 06:19:56 PM
原帖由 天才文仔 於 2010-7-27 10:47 AM 發表
啊,吞左牙仔會唔會有事架?
聽到有d驚驚地....

betty話吞左都唔緊要..
栗子)) 2010-7-27 06:21:29 PM
原帖由 alanfatfish 於 2010-7-27 11:46 AM 發表
祝栗子身體檢查後一切無事健健康康,仲要超級開胃食窮兔媽,呵呵。

栗子金錢癬要食藥.希望快d好返.牙仔就要過2星期再去覆診

快速發帖