前一星期開始己經緊張得不得了,還會發惡夢...夢見栗子麻醉後醒不了...
直到今天,終於帶了栗子去絕育...
一個月前已約了Dr.Betty,準時十點半..
講解一番後,簽過紙...就放低栗子了。

直至4:30,終於可以接走...
第一眼....動也不動的...
平時活潑得要命的栗子...呆了...(哭)
不吃也不喝...
一堆藥少不了...

回家途中,往袋子看..栗子在哭...哭得雙眼都是睙水,而且臉上的毛也濕哂...
我一邊幫她抹眼睙,一邊摸她的頭...我也忍不住....哭了出來..
可能栗子很惱我...在想為什麼身這樣對她吧...
我也一直安慰自己...這是為了將來好的。。

回到家...
我輕輕地將栗子放回籠中,一樣...不動..
呆了一陣子後...突然,動了起來...但因帶著頭罩,到處都撞上...
但原來她為了要去厠所...很感動...她拼命走上去就是為了上厠所,她大個女了...(我從未見過她不周圍大小便的)

由於食慾減退,需每天餵60-70ml草粉...
一餵,争扎到不得了...反而走去吃草,也不吃我的...最後今天除醫生餵外...只能餵到12ml...

現在...
她躲在一角...縮埋一舊...
栗子要加油...這個星期我已請假,每天24小時全天候照顧您。

她可能很累了....我第一次看見她睡了。
栗子囡囡 2010-9-15 11:43:38 PM

回復 14# 的帖子

對呀!所以我已經請左一星期假,日日照顧!
我會努力架!
栗子囡囡 2010-9-15 11:52:19 PM
栗子update~
今日,辛苦地過了一天,簡直忙過返工.......
因為我栗子勁唔鐘意食草粉....博鬥=.=
又怕會整襯栗子....最後,每次餵了10ml左右...今天一共被咬了四次.....甩皮中...
上午發現栗子排出爛便便.....嚇死....勁臭....不是盲腸便....
直頭好似搞肚痛既便便......
立刻打比 Dr.Betty....比少D草粉...
之後,見栗子有食草...只吃了約平時的一半份量...
但便便果然變好了...而且都頗多呢~
開心死:061:

明天繼續努力!
栗子囡囡 2010-9-15 11:53:57 PM

回復 3# 的帖子

Dr.Betty好似話如果男仔做左絕育...脾氣會改善及會嗲主人多D架~
栗子囡囡 2010-9-15 11:57:12 PM
原帖由 pamela_peony 於 2010-9-15 10:58 AM 發表
睇左咁多個絕育post,
我仲諗緊好唔好俾豆豆(兔女)絕育,
因為佢好似辛苦咁:050:

但係,做絕育其實係為佢好架...
有80%生Cancer架...咁高..如果不幸中左,佢呢生就完架喇...佢會好好好辛苦,好慘架...
雖然會有幾日唔舒服...但將來少咁多病痛,何樂而不為呢?
栗子囡囡 2010-9-16 12:00:38 AM
原帖由 栗子 於 2010-9-15 01:47 PM 發表
我家栗子同你家栗子真係好大分別
我家栗子都係betty做絕育..護士抱佢出黎佢就開始發皮4..
餵草粉佢就搶住食,帶返頭罩時仲嬲到彈起..咬護士隻手,,那來的氣力@@??
但佢2日都冇尿尿就嚇到我死死下..............

...

謝謝你唷~
但最後你栗子點先有返尿尿?
我栗子可能比較累...所以都在休息,不動...
最慘栗子見草粉就發脾氣了~
今天已被咬了四口....><
Pamela_peony 2010-9-16 12:01:11 AM
佢宜家4個月,所以我仲有時間考慮,
我之前想佢做架,但兔爸又怕佢會痛好辛苦,
所以先要左諗右諗
栗子囡囡 2010-9-16 12:03:30 AM
原帖由 amen0616 於 2010-9-15 04:42 PM 發表
我兩隻兔女都唔諗住絕了...
始終都怕佢地絕左育會變性格=[
又唔忍心見佢地咁辛苦

但如果絕育後能令兔兔少病痛,患上癌症機會降底,寿命多3年,你會改變主意嗎?
栗子囡囡 2010-9-16 12:04:40 AM
原帖由 Bravo爸爸 於 2010-9-15 09:55 PM 發表
但絕育後可以令到兔兔冇咁多病痛, 女兔兔會有假懷孕, 還會自己扯自己嘅毛來築巢, 其實絕育後好處多過壞處, 大家為了你的兔兔着想,不要奪去它的生命...

支持,支持!
讚成!讚成!
栗子囡囡 2010-9-16 12:06:40 AM
原帖由 寶寶龍 於 2010-9-15 11:30 PM 發表
第一日做完手術一定會好攰架,休息幾日會好好多
如果肯自己食草,都可以唔餵草粉
呢幾日要好好照顧你栗子啦~~
波波9月頭都做左desex,果日返到屋企都無咩精神
之後第二日就好返d,不過就勁想fing甩個頭罩,試過 ...

今日栗子精神多了...謝謝你~
栗子始終是一隻貪吃的小兔~哈哈'''
chercher422 2010-9-16 12:08:07 AM
係囉...我都唔忍心睇到奶茶咁辛苦...#^56^#
所以都無霖住要幫佢絕...
栗子囡囡 2010-9-16 12:14:40 AM

回復 21# 的帖子

當時我都想了很久,而且身邊好多人都話一隻女使乜絕育之類的問題....
但後來,我覺得如果我能力範圍內能夠做倒,而且為佢好既話...就決定做..
因為基本上,兔兔的一生根本由我主宰,是生是死都由我控制...
可以幸福,可以被遺..
自問想給他最好話,這個過程少不免...

我自己覺得...:014:
栗子囡囡 2010-9-16 12:16:53 AM

回復 25# 的帖子

你能給她絕育,將來兔兔會感激你。
若將來死於子宮癌,你又會點?後悔莫及...
光之天使)) 2010-9-16 12:18:48 AM
其實如果佢肯食野,唔需要餵草粉都得~
(想當年,我都無比過草粉甚至止痛藥呢d,彷彿天生天養咁)
呢幾日最緊要係睇住兔兔唔好比佢攪傷口je~
如果佢唔咬傷口,可能唔駛戴頭罩,
比佢抖下,亦都方便佢食野~

另外,其他參與既兔友,
desex對兔女黎講真係好處多過壞處,
最主要係減低患癌既機會,
而且兔女的話愈早做愈好,有唔少兔歲半就已經患左子宮癌,
到時再做手術切左子宮都未必有用~
我聽betty講,有隻兔兔兩歲去做手術,子宮已經黑左,長手尾~
其實做絕育手術,事前vet係會為兔兔body check左先,
評估過兔兔可以承受到先會做,
手術完頭一兩日係會比較累同辛苦,不過真係好快就可以康復,
特別係年輕既兔兔~好快就又活潑周圍行~
(想當年,我total第二日已經自己走出籠周圍攤休息呢~)

至於兔仔仔,
如果兔爸兔媽們接受到佢地既霸地盤行為,
其實唔絕育都係可以既~
當然,亦有一定既患癌風險,不過相對於兔女係低d既~
栗子囡囡 2010-9-16 12:39:05 AM
原帖由 光之天使 於 2010-9-16 12:18 AM 發表
其實如果佢肯食野,唔需要餵草粉都得~
(想當年,我都無比過草粉甚至止痛藥呢d,彷彿天生天養咁)
呢幾日最緊要係睇住兔兔唔好比佢攪傷口je~
如果佢唔咬傷口,可能唔駛戴頭罩,
比佢抖下,亦都方便佢食野~

另外,其他參 ...

okok~我聽日朝早就比佢試下唔帶頭罩一陣啦~
但我想問如果第一次餵菜菜既話,餵咩好D?份量多少?
謝謝
栗子)) 2010-9-16 12:56:45 AM
原帖由 栗子囡囡 於 2010-9-16 12:00 AM 發表

謝謝你唷~
但最後你栗子點先有返尿尿?
我栗子可能比較累...所以都在休息,不動...
最慘栗子見草粉就發脾氣了~
今天已被咬了四口....>

我俾菜佢食..菜上沾滿涷滾水..令佢飲到更多水
我打去診所問過..佢地叫我多d俾佢出黎玩..但栗子係放養:077:
你係咪包住你家栗子黎餵藥?我家栗子唔中意包住..唔包反而肯食藥'
有1樣好好笑..有隻藥唔知係咪苦..栗子1食就那埋口面..用手抹咀
呢幾日係會累d..俾佢休息下..好快就會好返
有樣提提你..唔好成日睇佢傷口.(有d兔兔唔俾人反轉).咁樣返而容易整爆個傷口

快速發帖