因為湯丸腸停嘅離開, 由獸醫親自講解, 原來兔兔係唔可以食太多嘅菜菜, 因為不少菜中嘅含糖量都會影響到兔兔腸停, 雖然唔係話食咗菜菜嘅兔兔就一定會腸停, 但餵食過量含糖量高嘅菜菜, 絕對會增加兔兔腸停嘅風險!!

一直都好想搵蔬菜嘅含量, 終於俾我搵倒喇~ 仲有埋水果TIM~ 喺度SHARE俾大家參考下~!!

Vinkivan 2010-10-12 03:02:06 AM
原帖由 比露 於 2010-10-11 10:20 發表
咁想請問下兔兔每日唔可以攝取多過幾多糖份?
洗唔洗根據兔兔幾重去計返架?

其實只要適量餵食菜菜同生果(或唔餵食生果), 就唔怕兔兔會吸收過多糖份咖喇~!!

原帖由 hamster1013 於 2010-10-11 19:30 發表
好有用呀!
多謝琳琳!!
但係好似唔見油麥菜嘅?!

我諗麥菜等於油麥菜吧~ 每100克就有1.4克糖咯~!!
Vinkivan 2010-10-12 03:10:34 AM
原帖由 ronniecheung 於 2010-10-11 20:30 發表
謝謝分享! 好有用!
我平時都都係菜心、白菜仔、小棠菜同生菜, 全部都算低!

但我想問, 菜點為之俾得適量?

之前DR YAN 曾講過可以兩三個飯碗一日, 我去兔協寄養兔兔時, 職員話係三條菜芯, 用飯碗計方返個量, 就 ...

餵食白菜要留意, 白色部份兔兔係唔食得咖~ 因為令兔兔有GAS~!!

之前我都有聽過可以俾兩三個飯碗嘅菜, 但我家湯丸腸停前嗰一個星期, 我哋加咗菜嘅份量, 每天餵食四至五條菜, 結果... 出現急性腸停, 由事發至離開只係短短八小時, 獸醫同我哋講, 其實菜中含有高糖份, 兔兔係唔適宜食太多, 因為糖會令兔兔腸內細菌增多,兔兔便會肚痛, 腹瀉或腸停,令健康轉弱。

所以, 依家我家兔兔都係三日倒餵一次菜菜, 主要都係食草, 我會買幾種唔同嘅草俾兔哋食。
Riela)) 2010-10-12 09:40:43 AM
bookmark左佢先
餵菜之前先睇睇安全d
crystal0202 2011-1-13 09:29:51 AM
好有用.又學到野
完來菜都5係可以成日食既.........
yan0718 2011-2-16 03:58:57 PM
去DR.BETTY 度就話可以比1日10條菜..
去PET SHOP 就話1日2條,,,刀唔知聽邊個講好~:056:

快速發帖