奶茶今日絕完育啦...但係到而家都唔肯食野...迫佢食草粉又同我to返出黎...而家淨係肯飲水...點算好呀..#^73^#

奶茶好返好多啦~~同埋有d咩方法可以令佢自己飲水呢...我唔用針筒餵佢就唔飲....

手術之後第一次中槍訓

手術之後第一次中槍訓

爆左線既傷口...= =

爆左線既傷口...= =

chercher422 2010-11-20 11:07:30 PM

回復 14# 的帖子

奶菜3點鐘接返屋企...醫生淨係開左消炎藥, 止血同埋有助腸既藥...
草粉佢都唔係. 係我迫佢食...
raywong521 2010-11-20 11:24:33 PM
有助脹既藥?點樣架?橙汁?粉?羅白膏?

佢可能太驚,心情唔好都唔想食住架,啤啤係兔協做完手術後,唔係咁肯食野,屎細左好鬼耐,不過,好多野都可以慢慢黎,始終兔兔係自己屋企,心安好多既~

同埋餵草粉可能手勢唔好,餵唔到都唔出奇架,

你放定d草,菜係個籠度,聽朝一早起身,睇下兔兔有無食過,先再諗餵草粉啦~~
chercher422 2010-11-21 01:05:32 AM
係一粒粒藥黎架...我想問如果我聽日都迫唔到佢食草粉咁點算呀(一餵佢都走都走唔切)...我好驚呀...佢而家真係對咩都無興趣........:046:
meimei 2010-11-21 01:10:15 AM
絕咗育心情係會差D唔好打擾佢住~~~
放D糧同草係籠裡面先,等佢休息夠:045: ,心情又好D時,佢食自己去食啦!!
放心,唔會有咩事架.
chercher422 2010-11-21 01:15:13 AM

回復 19# 的帖子

:050: 我係驚佢腸停...佢而家差唔多成15個鐘無食過野(除左一求細蘋果)....
raywong521 2010-11-21 01:36:29 AM
唔好咁膽心,放定d草,菜係籠,試下親手餵菜菜,睇下兔兔有無興趣,若果佢唔肯食,等天光先算~

女仔頭果兩,3日胃口可能會麻麻地,唔多唔少都要餵草粉,我諗聽日你都要學下餵草粉....

草粉唔係隻隻終於食架,可能要灌佢食,用毛巾包住兔兔,再逐少逐少灌

到底診所有無示範過點餵草粉啊?

餵下水比兔兔飲
chercher422 2010-11-21 02:44:32 AM

回復 21# 的帖子

澳門D醫生唔用草粉架...而家D草粉都係我自己買黎餵...
KooDevil 2010-11-21 04:19:38 AM
same as my baby she just ate a bit alfafa only
chercher422 2010-11-21 05:14:54 AM
原帖由 KooDevil 於 2010-11-21 04:19 AM 發表
same as my baby she just ate a bit alfafa only

你隻兔兔仲好...肯食小小...我戈隻直頭係唔食...

啱啱先灌完草粉(BB抱法去灌...其實啱唔啱架??)
傘仔)) 2010-11-21 09:40:14 AM
醫院助護教過我餵草粉, 佢話用針筒餵食時, 餵一啖,吐出半啖,係常見的, 所以要俾d耐性。

先用毛巾包實....其實係紮實佢,好似d初生bb咁, 全身紮實,只露出頭部, 等你餵的時候,兔兔手腳不能郁動,不能逃跑。包實之後, 就按著他, 然後用針筒在咀角側邊撩開佢個口(不是口的正面),快速將約5ml 的草粉唧入口, 唔可以一次唧太多, 怕會"濁"到。

如果你唔明, 我搵jacquline示範, 拍條片upload上來.....(其實, jacqueline是不用灌食的,佢自己肯食。)
傘仔)) 2010-11-21 09:41:46 AM
不要反轉佢餵, 保持四腳掂地。
hh0 2010-11-21 10:39:28 AM
兔兔有傷口盡量唔好抱同整親爆左就麻煩
chercher422 2010-11-21 12:31:20 PM
:056: 佢琴晚係我訓教既時候已經自己整爆左一針啦...不過個傷口唔怕爆開...不過都要去醫生到逄返佢...
angelaska 2010-11-21 12:48:13 PM
奶茶媽同奶茶都要加油呀!
奶茶會知你幫緊佢架
raywong521 2010-11-21 03:01:56 PM
我知澳門醫生無賣草粉,我知係你自己買,但係我估唔到澳門d醫生唔用草粉...咁可以用d咩啊?

兔兔唔抱得可以咁做...兔兔放係地下,其中一隻手禁住佢,一隻手拿針筒,由咀邊放針筒入去,再慢慢o支入去,唔好太心急,若果兔兔唔係咁肯食,用3ml針筒都夠晒,5ml個開口太大,會漏好多出來

奶茶而家肯自己食野未啊?

快速發帖