我家藍精靈 係人地唔要我daddy拎番黎養的 (daddy拎左番黎要工幹就好少理佢喇)
養左年幾兩年都仲開口咬人咬得好利害
之後(兩年前到) 我立定決心要做好朋友
1.俾零食 --->因為佢食野好似搶野咁次次都咬到手指 so好少俾零食
2.傾計---->成日叫佢個名 得閒就行過睇下佢叫佢兩聲
3.日日放出黎行街街--->因為佢成日咬人 追腳咬次次都出血 so 好少放
4.一咬我就反轉抱實---->佢唔係好大隻係貓貓兔 反轉就咬唔到我 我隻手要捉實耳仔位同hold住頸位 (其實就係好似把bebe咁)
5.救左佢兩次--->一次停腸一次整牙仔...

如事者 兩年後既今日 --->都會咬我都會出血 不過由咬唔放去到少少牙印
由出曬血去到紅左少少 由一日幾咬到依家幾日一咬
不過可以摸可以抱 可以洗廁所可以加糧  識得nono係唔可以
我覺得都係大進步 你對佢好佢實知架
各位兔友加油!!!!
firen_freeze)) 2010-12-1 08:17:30 PM
原帖由 wesky 於 2010-11-26 10:47 PM 發表
加油 !~
咬得多你就會識得避 :037:

沒錯,見到佢個咀就知佢想咬人......

MAX以前都唔抱得,但而家可以抱到5秒(當然佢扭開的招式都係次次新鮮)
兩年真係一個唔短的時間
littledot 2010-12-3 05:29:37 PM
兔兔年紀大左都會變得溫馴D
我屋企以前嗰隻由細到大都好惡架,隻手入籠佢就會飛撲去抓,掂到佢背脊佢轉身就咬
不過由佢六歲幾開始就變得溫馴左lu
carrotyan 2010-12-4 11:59:39 PM

同精靈之間既信任就咁無左....好想喊

:050: :050: :050: :050:
前兩日......我媽同精靈打架......仲要好自豪咁同我講:028:
年幾兩年黎既努力....粉碎左.....佢見到係人都撲咬:016:
今日俾佢咬於左隻腳  腫起左一撻  
估唔到咁耐既努力 就咁俾阿媽咁幼稚既舉動破滅..
好灰心 好想喊
carrotyan 2010-12-5 12:01:19 AM
係唔係唔應該POST上黎....
係唔係講左出黎 唔記TOUCH WOOD呀~~
好傷心 好嬲阿媽
angelaska 2010-12-5 12:18:47 AM
點解會同隻兔仔打交架..........#^15^#
呢兩年你媽同佢相處得好地地?

我媽都係唔識愛護兔兔....我情願關埋房門自己一個照顧佢....
或者你同你媽媽傾下啦><

我相信佢會記得你係對佢好果個人架! 唔好心灰呀
你親自餵佢食野比返d信任佢la#^16^#
carrotyan 2010-12-5 11:48:18 AM
原帖由 angelaska 於 2010-12-5 12:18 AM 發表
點解會同隻兔仔打交架..........#^15^#
呢兩年你媽同佢相處得好地地?

我媽都係唔識愛護兔兔....我情願關埋房門自己一個照顧佢....
或者你同你媽媽傾下啦><

我相信佢會記得你係對佢好果個人架! 唔好心灰呀
...

我媽媽都好愛兔兔
有時我未起身佢就會去洗佢地D廁所 去買菜俾佢地食
不過養兔兔知識就唔夠UPDATE:056:
同埋唔知點解精靈特別唔鍾意佢
佢......佢就憤氣 見精靈俾我抱
佢又去同佢做朋友 點知咬左幾下就忍唔住打架 :052:
我唔係度都唔知佢點打 我諗都係用野推下佢
佢撲又推佢咁掛.....
就係整嬲左 我見佢依家成日係個廁所仔度