http://hk.news.yahoo.com/article/101119/4/lcjm.html
"又硬又涼的磁磚地會令牠們生腳瘡,所以放養也好、住籠也好,最重要的是有軟墊可踏腳"
原來唔係係平地就會冇事?
太硬都會生腳瘡?
如果兔兔唔鍾意用墊可以點做?

我買左張氊, 好少見佢係上面訓
但係又唔覺係討厭佢, 只係有時會咬下佢抓下佢lol
Y_S_ 2010-12-6 12:27:17 AM
其實我都想問GA啦,
因為我屋企快要裝修, 有打算用光面磚, 但就好驚兔兔跑時好"線", 會撞車
所以都想問下有冇人屋企用光面磚??
定建意啞面磚??
fishbu 2010-12-6 04:23:50 AM
死啦等我地仲拎左張地毯比BB出黎跳tim..
唔怪得前日林爸同佢傾計果陣話佢腳仔唔舒服啦!!!:022:
但係之前用ABC佢咬啊.. 點算好呢>
PILLOW.MA)) 2010-12-6 06:40:50 AM

回復 17# 的帖子

我而家諗住自製軟墊呀
用布同夾綿

我都想搵林爸同pillow仔傾下計呀
但係林爸咁多人搵佢幫手
唔知要等幾到時…
katy)) 2010-12-6 09:45:15 AM
回復 16# 的帖子
兔爸屋企用啞面磚~ 不過佢出黎多數墊紙皮 / 抱佢去床 / 梳化

回復 17# 的帖子
我想問自製之後個防滑膠要點整??? 痴浴室防滑墊有冇用?
PILLOW.MA)) 2010-12-6 10:22:52 AM

回復 19# 的帖子

呢個我都諗緊…
浴室防滑墊係點架?
我屋企冇用呢樣野…
同埋係咪有隻用離痴櫃腳既防滑膠貼?
我諗呢D都可以用

另外我想知夾綿用邊隻綿?
係咪放魚缸既濾水綿?
唔係既話係咩? 係邊買到? THX
(SORRY我好少整呢D野所以唔清楚)

你兔爸屋企隻兔咁似皇帝XD
隻腳唔會落地XD
katy)) 2010-12-6 12:09:14 PM
係BO~~ 貼櫃腳果隻仲好

浴室果隻係類似咁GE東東
"http://www.flickr.com/photos/8490553@N08/508879667/#/photos/8490553@N08/508879667/lightbox/"

我諗住去賣布果D地方 買先成果D夾綿JA…… (因為我的車功麻麻)
我記得出去買果D夾綿係用咕臣果D綿,"濾水綿"我唔係好知係點樣... 不過預左兔地會尿尿喺上方面,簡返可以擰/放洗衣機果D質地會好D~

呀B直情係小霸王啦~~~(講笑姐) 因為佢有腳枕,所以未好返之前避得就避LU...
Riela)) 2010-12-6 12:16:06 PM
木地板會唔會有問題#^66^#
屋企用木地板, 不過平時籠入面有用毛巾墊底
PILLOW.MA)) 2010-12-6 01:35:00 PM
回復 21# 的帖子
賣布既地方有現成夾綿?
西九個鐵皮屋果度會唔會有?
如果KATY買左既話麻煩報告一下係邊買同咩樣><
THX

回復 22# 的帖子
詳細都要有經驗既兔友講先知
不過睇個情況係所以兔奴屋企都有張軟墊比較好
一定冇衰
katy)) 2010-12-6 01:44:11 PM

回復 23# 的帖子

我都係去屯門睇... 因為以前家政做功課所以見過... (過左咁耐都唔知仲有冇 =~=")
PILLOW.MA)) 2010-12-6 01:46:06 PM

回復 24# 的帖子

屯門萬寶?
其實我都係屯門人XD
Y_S_ 2010-12-6 03:12:03 PM

回復 19# 的帖子

因為我阿仔好鐘意係軟野度尿尿 , 但如果搵野墊住地下 , 咪要墊好多囉??因為佢好鐘意通屋跑 , 咁佢有有係啞面磚度行過丫??會唔會"線"丫???
katy)) 2010-12-6 04:22:13 PM

回復 26# 的帖子

鍾意喺軟野度尿尿---會否想霸地盤?? 佢絕左育未??

呀B出黎玩我比圍爛佢,佢要尿尿就自己入籠… (夜晚冇人理果陣會咁擺)
如果我抱佢去床,我隔一陣會抱佢入籠大小...

有行過丫~~~ 佢都有跣住咁行 (不過冇好似寵物店果D膠箱咁跣)
你可以留意下佢多數喺邊玩, 再舖墊呀
Y_S_ 2010-12-6 05:58:09 PM

回復 27# 的帖子

我砵仔本黎打算呢幾日絕 , 但e生去左第度上堂 , 要到月中先絕到

因為我一返屋企就放佢出黎直到第朝出門先放返佢籠 ,
其實佢都算識去次厠 , 但一上梳人化同買俾佢ge窩窩、公主床 , 總之軟野就係上面跳幾跳就尿尿:050:

咁即其實係咪都唔建議鋪光面磚丫??
hh0 2010-12-6 06:11:52 PM
木地板唔會太跣既, 問題係尿左好易滲入d 木

我屋企係用光面磚, 用左4年, 觀察所得, 兔b早期行路會跣跣下, 驚驚青青咁,
大大下就唔會, 點跑都無野, 可能慣左or身體重左,
但 地磚涼硬生腳瘡 就不一定會, 生腳瘡有其他原因
Y_S_ 2010-12-6 09:15:20 PM

回復 29# 的帖子

嗯 , 同埋木地板會俾尿尿"拿"到變色 , :056:

好多謝你GE意見丫!!

快速發帖