1P 幣
剪唔到指甲 我唔知系我問題 定 指甲鉗問題 定 兔仔D指甲太硬:067:
用個剪 一剪落去要好大力既?  
一剪落 剪唔到之如仲郁到佢D指甲 跟住佢隻手又叔返入去..

唔好話腳指..  手指甲都剪唔到..  
反又唔比反..  用大毛巾包住佢反...   反唔到:008: :008:   
我一反 佢又系入面反..

我之前帶佢地去比人剪 人地一反就反到 =  = 用毛巾姐住佢地又唔郁

我用毛巾姐住佢對眼都反唔到..個頭仲衰過無姐 系咁郁郁郁郁:027:

心到灰埋:029:      又唔比人抱:043:    一抱佢隻腳彈彈彈彈:042:   

點解我隻兔仔會咁:042:
tung440 2011-3-27 10:15:29 PM
上youtube睇教學,又實用又免費,其實不難的,開始時我跟太太一起合作,兩分鐘完成。腳甲有時因為毛太長蓋住了,用水把腳掌上小小毛弄濕,可更容易看清楚,用電銅也可清楚看見甲和血管。可以便自己剪,出面間間都貴!
POPO)) 2011-3-27 11:26:56 PM
我見station R 好似每次$40
carrotyan 2011-4-5 10:30:05 PM
有兩個人就易好多架喇∼
一個差實佢架架底同頸 佢就好似坐係度咁
另一個對住兔兔∼搵到血管位唔好剪太埋∼
要快手∼我會用兩隻手指輕輕hold住要剪指甲既果隻手指仔(兔仔果隻)
咁就唔怕用力剪果時扯到佢 chop一隻chop一隻好快搞定
最難係手指公∼
同埋有兔友話用水整濕d毛毛...我就無咁做 最多煩d咁掃開佢d手指毛先剪
因為整濕左一定要整番乾佢呀  如果唔係手指(la)位好易有皮膚病架∼
imkarenya 2011-4-10 03:22:52 PM
以前LUILUI可以反轉佢夾係大脾度剪, 宜家大左, 熟落左,:008:
持熟賣熟, 大個仔又好力水, 家下一定唔會乖乖就範
我宜家會單手攬住佢(用手脾夾住佢), 好似抱小朋友坐大脾咁,:012:
然後捉住手仔腳仔慢慢剪, 不時要摸下佢TUM下佢安撫下佢

不過, 始終每次同佢剪指甲都係考驗愛心耐性的大工程!!! :061:
P.S.各位兔爸兔媽加油, 俾多D耐性試多D啦 :026:

小穎 2011-4-10 06:42:07 PM
我好明白你既苦惱(搭肩)
正因為我都有咁既情況。
反轉唔俾反,一掂佢手仔就縮;有時因為太耐無剪,一剪佢唔肯就會抓到我流血=_=。

之後搞到要搵D姐姐幫剪T.T
添TIM 2011-4-18 01:08:42 AM
心同感受,因為我兔兔呀B係幫人地養嫁,
開始果D又係唔比我掂佢,佢到E加同我熟左小小先肯痴我,
但係我E加都抱唔到佢,因為佢唔肯:050:
但係我係等佢訓得好舒服果時,輕輕咁摸開佢D先,提起佢隻腳,咁就剪到,
但係要用好多時間- -"等佢肯安心訓起你身邊先得~
mylovepet 2011-4-18 05:19:04 PM
phoebe)) 2011-4-18 11:50:37 PM

回復 24# 的帖子

me too:039: :039: :039:

快速發帖