事源我個囡學校去牙科保健
檢查後發現我個囡天生恆齒
冇左隻牙,要整假牙
所以想問一問有冇人知道整假牙
需要多少錢。
wesky 2011-3-3 10:37:22 PM
有幾種方法, 你帶你個囡去牙醫診所做個檢查, 問下幾錢
其斤 2011-3-8 01:03:27 AM
唔知你囡囡冇左邊隻牙仔呢!?
其實整假牙都有幾個方法~
用唔同既方法去整~都有唔同既收費~
大約可以分3種~
活動假牙-老人家可以拎出拎入果d-v-"""
(外觀+咀嚼功能...就冇固定假牙咁好""不過就比起固定假牙平)
固定假牙- 牙橋:張無左牙既2邊牙仔磨細~再做一排3隻牙仔既牙套番上去~
            (因為2隻牙仔磨細左後...仲要成受埋假牙既力...日子耐左2邊牙仔可以會損害)
            - 植牙:要做個手術把人工牙根植入口腔中的顎骨替代已拔除之牙根
        (雖要既時間,錢最多...)

希望d資料幫到你啦-v-""""
hh0 2011-3-8 04:30:13 PM
你個囡咁細
恆齒應該都未出晒
咁快要整假牙?
我上年大牙位置磨牙做1隻牙套用左3千蚊
細路仔應該唔使咁貴既
去牙醫check下問多個意見好d
明月 2011-3-9 07:03:21 PM
我個囡冇左前面門牙,上年暑假已經甩左,但就一路冇出返,剛剛學校有牙科保健
牙科保健的醫生同我個囡照x光,就發現我個囡門牙恆齒冇牙根,
所以就一定要整假牙,如果唔整除左會影響她外觀,現在連發音都有
問題,我個囡現在講野發唔到音,囡囡同我講野我要靠估。
昨日她同我講理髮師我聽到你發燒、4樓變細佬、家姐變(咋)車,
真係聽都聽到我暈:056:
所以急需要牙醫整牙的資料。

快速發帖