其實之前我真係好自私..
我一直都想養狗仔..
所以同baba協議左話考倒80有狗仔,100名有兔仔..
我努力左3年..拎左個81...
知道果一刻..講真..真係想喊..
因為我好努力依然冇狗仔養..
所以最後買左兔仔...

不過我買之前一樣有做足功課~
但係我知ge嘢只係d好表面ge嘢~(果陣睇兔兔ge嘢原來都係係呢度睇倒:p 後尾先知~)
知道佢地需要好多嘢~
到買左番泥一個星期倒..
我真係有慢慢慢慢咁鍾意芝麻
我開始係咁上網睇人地打果d嘢..
搵兔仔bb 果陣要點..
幾歲又要點..
後尾發覺..我真係好在乎芝麻
成日都好擔心佢~
我覺得我真係大個左..
我了解兔仔多左好多..
佢教識左我..佢係一個生命..
我買左佢番泥.有責任照顧佢.
因為我baba mama都唔會幫我搞芝麻d嘢..
一手一腳,咩都要自己搞掂
到左我叫芝麻果陣..佢走過泥..
而我baba叫..佢回應得好慢.幾乎冇理佢果一刻我其實真係好開心
知道芝麻都好聽我話..
雖然我成日激嬲佢 :p
佢會攞個patpat對住我 :p
但我感覺倒佢好愛我~

到左e家 我有一個plan :p
我e家整緊一本芝麻成長記錄簿
張我同芝麻ge 所有嘢都寫落去
我知道對兔仔要好小心..
所以我真係驚有時係因為我ge唔小心..可能以後都再見唔倒佢~
我都知道..佢陪唔倒我幾多年...不境佢地ge生命都比我短
所以我希望..當某一日芝麻唔係度..我都可以睇下本嘢~
唔好比自己忘記曾經教識左我咩叫生命ge兔仔
long~spirit 2011-3-5 12:42:22 PM
對,動物是我們最好的朋友,也是很好的老師
ching` 2011-3-5 03:45:58 PM
對啊 他真的令我知道甚麼是生命
生命再深一層的意義
yanyi:) 2011-3-5 09:46:58 PM
哈哈,睇黎樓主係初中學生?
養寵物的確係一種培養責任感同對生命既尊重既方法!
要加油丫~
ching` 2011-3-5 10:14:27 PM
係中就係中 :p
不過岩岩係高中lu~ hehe :p
點解你會咁講ge? :057:

小賢 2011-3-6 02:08:34 AM
說得很對,我記得當初BB是別人送給我的,那時來到我家時還很細,
現在已經兩年多了,我也知道牠的身價不到100元,但過了3個月後
牠開始不吃東西,我當時很擔心,立即帶牠去睇醫生,因為我是住澳門的,
懂看兔兔的醫生很難尋,那時我擔心到哭了出來,
幸好後來看完醫生牠開始食返野.
雖然花了幾百元,然而每個月花在牠身上的各樣開支都3,4百元,
我的朋友就跟我笑說,牠的身價變得高了,但我想講,
雖然每月花3幾百元在牠身上,但牠所帶給我的快樂是無價的,
真的,請尊重"所有用錢或不用錢的"動物生命.....(不好意思,長了)...
ching` 2011-3-6 02:50:32 PM
有人認同我,我都好開心 ><
講真..我e家諗番轉頭..都覺得自己果陣咁諗真係好唔岩..
e家有時放左學..好攰..唔想換佢d 屎屎..
但諗諗下..如果我係佢..我訓係d咁ge地方..咁污糟..我都好辛苦la..
跟住都係換左d屎屎再算 :p
我都覺得..同芝麻呢一切都係緣份 ><
我應該要好好珍惜 :055:
小鈴)) 2011-4-19 05:55:39 PM
睇到最尾,感動到有d想喊-3-"
我當自己廉仔係屋企人:048:
sakixxshum 2011-4-25 07:56:15 PM
真的...
以前我也是3分中熱度的人...
自從有左嘟嘟仔仔...
我既生活忙左好多...
皆因我係果d一日番十幾個中工既人...
曾試過有一排心情低落..
5係好想理佢地...
覺得好麻煩..
有幾天時間完全是兔爸在照顧..
我理都無理(現在回想起..我真的覺得自己太過份..幸好有兔爸..)
直到有一次我行去叫佢地..
佢地竟然無反應仲退後..好似有d怕左我
由果刻開始...我明白....原來我傷害左佢地...
由果日開始我就繼續努力親近番佢地..好好照顧佢地...
雖然時間發生到佢地親近番我..只係短短8日...
但真係一個好深既體驗...佢地真係教識我好多野..
所以而家我比係兔爸..佢地親近我多d...xd
講講下講到咁長tim^^
我知到以前自己5係一個好主人..
但而家我已經5係一個主人啦..
而係佢地既媽媽....我絕對5會當佢地係寵物看待..係我心目中..佢地就係我既寶貝
ching` 2011-5-23 07:43:51 PM
haha  
係~
有一排,...我都冇咩理佢..
結果有一日抱起佢..
我發現佢D手手腳腳好黃..
我就知..我真係好不付責任/_\
自此我都唔敢左咁了,....
我BABA成日我講..
佢話你試下係個又污糟又多屎GE地方訓一晚 睇下你舒唔舒服 咁~
諗諗下..又係wor
其實芝麻泥左之後
一家人有融洽左 >< !

快速發帖