今日又慣性地去各大領養網睇下有冇兔兔俾人遺棄..
(唔知點解自從新年之後就有哩個習慣!)
今日就見到spca有4隻棄兔..
有2隻係2月2x號棄,,
有1隻就2月初..
記得之前睇spca個網都係冇乜兔仔..
宜家個網真係「多元化」到哩..
青蛙都有兩隻,倉鼠又一大堆,連d名種狗好似貴婦、松鼠哩d都有人棄養..
以前睇spca..次次都係倉鼠同唐狗一大堆...
邊似得宜家....
唉.d人真係唔知為乜養動物架!!!!!!!
有好多人明明想同寵物過多幾年都唔得..
佢地就人地健健康康都唔要佢...

spca果4隻兔兔..
http://www.spca.org.hk/chi/adopt/homing_detail.asp?number=254459
http://www.spca.org.hk/chi/adopt/homing_detail.asp?number=255318
http://www.spca.org.hk/chi/adopt/homing_detail.asp?number=255500
http://www.spca.org.hk/chi/adopt/homing_detail.asp?number=252433

3歲果隻就早排都見過佢..
但係新果幾隻就4個月5個月同1歲...
唉..哩d都應該只係冰山既一小角..

lammfy 2011-3-7 07:57:41 PM
祝兔兔早日找到好的新主人!:022: :022: :022:
其實大家都要有棄兔潮的心理準備,因很多人新年得閒又有錢同埋貪得意,未想清楚就買了兔兔,三分鐘熱度後,嫌麻煩打理又嫌兔兔食物和用品貴,更想不到兔兔易病看醫生昂貴的費用,當然會棄兔啦!他們以為放在兔協或愛協已行至義盡,別人說他們不負責任也懶得理。現實就是這樣,唯有勸人買兔前先三思後行,更鼓勵他們到兔協或愛協領養。:011: :011: :011:
cordede 2011-3-7 08:44:53 PM
起碼佢地都有比人發現~~
我最擔心係d驚人既小動物"呢"埋左我地睇唔到佢....
咁就想救都救唔到喇.....#^73^#

我宜家都多左個習慣就係行過d花槽既時候望下會唔會有動物仔比人放左係度...
希望就算收養唔到佢地....
我地都救得一隻得一隻啦~
yanyi:) 2011-3-7 09:48:39 PM
原帖由 cordede 於 2011-3-7 08:44 PM 發表
起碼佢地都有比人發現~~
我最擔心係d驚人既小動物"呢"埋左我地睇唔到佢....
咁就想救都救唔到喇.....#^73^#

我宜家都多左個習慣就係行過d花槽既時候望下會唔會有動物仔比人放左係度...
希望就算收養唔到佢地. ...

乜原來d人鍾意棄兔係花槽= =...?
睇黎我行過都要多d留意...
最怕係有d人又要唔想養.
又唔掉左佢.
由得兔兔係屋企自生自滅等死..
crystal0202 2011-3-7 10:14:06 PM
真係5明D人- -
不如一早諗清楚D先決定養5養小動物啦
倉鼠我都有養緊,又5係真係話要花好多時間打理,我就5信一個人連DD時間都比5都D倉鼠囉
cordede 2011-3-7 10:24:56 PM
原帖由 yanyi 於 2011-3-7 09:48 PM 發表

又唔掉左佢.

d人真係痴線ga...
有生草既地方就當草原....
跟住放走隻動物就當比佢自歸大自然....
搵一大堆藉口等自己良心好過d!
呢個世界有眼ga, 呃到自己呃唔到個天~!

公屋特別多...
所以我次次見到d街童圍住某樣野玩個時...
都會好自然望一望
怕佢地拎d小動物黎虐待....

早幾日上兔協遇到個四,五十歲既女人上去買野
佢同d staff講話自己隻兔仔痾爛屎定唔知話便便好細粒...(一開始無為意去聽)
猛問d staff隻兔有無事
之後d staff叫佢帶兔兔去睇醫生...
個女人一聽到即刻多多藉口...
又話"唔係呀...我見佢好活躍呀" "我隻兔唔鍾意出街ga"...etc
d staff勸佢都唔聽...死話兔兔仲會走黎走去應該無咩事
好明顯就係佢知道d醫藥費貴所以唔想洗錢帶兔兔去啦!!!
佢問兔協d staff隻兔兔有無事...
都係想人地答佢"無事...唔洗睇醫生ga喇/佢自己會好返ga喇"之嘛!!
講到尾咪又係唔想負責任但又想良心過意得去~

Futagoza_Kaniza 2011-3-7 10:56:54 PM
原帖由 yanyi 於 2011-3-7 07:20 PM 發表
今日又慣性地去各大領養網睇下有冇兔兔俾人遺棄..
(唔知點解自從新年之後就有哩個習慣!)
今日就見到spca有4隻棄兔..
有2隻係2月2x號棄,,
有1隻就2月初..
記得之前睇spca個網都係冇乜兔仔..
宜家個網真係「多元 ...

SPCA唔係兔協...係愛協(愛護動物協會)...你係咪打錯左?
Futagoza_Kaniza 2011-3-7 11:06:09 PM
原帖由 yanyi 於 2011-3-7 09:48 PM 發表

又唔掉左佢.

花槽真係唔出奇. 聽過朋友係花槽執到兔,
我幾年前就係花槽執到幾隻貓BB, 果時唔識人養貓,
見咁慘就帶左返屋企先, check到附近有SPCA, 佢地又肯收咪拎過去囉.
mymiumiu 2011-3-8 12:01:05 AM
隨咗兔協,我都有留意SPCA(愛護動物協會)啲兔兔,3歲嗰隻Jody我之前都有留意,有一段時間唔見佢以為佢俾人領養咗,點知又見番佢,唉!
你哋有冇留意SPCA在兔兔籠舍底部鋪上報紙. 我相信這樣做是為了方便清潔籠舍,但是這樣對兔兔百害而無一利。因為報紙有油墨,有些報販於街邊攤分報紙,沾滿細菌,兔兔長時期踏在報紙上,雙腳沾滿油墨,難於清潔,甚至兔兔自己清潔時會把細菌吃落肚.又要呼吸報紙發出的油墨味。
我忍唔住,send email 俾SPCA提醒佢唔好用報紙,佢哋回覆”本會是擁有專業獸醫及以科學為根底的機構,經過多方獸醫資訊,才使用報紙作底部鋪上報紙,並非為方便一時而使用。
感謝您的建議,我們會多加對兔兔健康及衛生的注意,因此在報紙再鋪上木糠及乾草以作軟鋪。”
估唔到佢哋覺得鋪上報紙無問題,簡直O晒嘴#^76^#
yanyi:) 2011-3-8 05:37:40 PM
原帖由 cordede 於 2011-3-7 10:24 PM 發表

d人真係痴線ga...
有生草既地方就當草原....
跟住放走隻動物就當比佢自歸大自然....
搵一大堆藉口等自己良心好過d!
呢個世界有眼ga, 呃到自己呃唔到個天~!

公屋特別多...
所以我次次見到d街童圍住某樣野 ...

好心佢要哩d答案就問都咪問啦..
我睇佢分分鐘問黎係睇下買草洗唔洗買少d,
如果兔協話兔兔嚴重佢可能買少d野慳錢tim丫!
yanyi:) 2011-3-8 05:39:28 PM
原帖由 Futagoza_Kaniza 於 2011-3-7 11:06 PM 發表

花槽真係唔出奇. 聽過朋友係花槽執到兔,
我幾年前就係花槽執到幾隻貓BB, 果時唔識人養貓,
見咁慘就帶左返屋企先, check到附近有SPCA, 佢地又肯收咪拎過去囉.

真係打錯左xd
成日慣左嗌兔協~_~打打下就慣左手!
唉..咁我得閒都要望多d花槽...
yanyi:) 2011-3-8 05:41:46 PM
原帖由 mymiumiu 於 2011-3-8 12:01 AM 發表
隨咗兔協,我都有留意SPCA(愛護動物協會)啲兔兔,3歲嗰隻Jody我之前都有留意,有一段時間唔見佢以為佢俾人領養咗,點知又見番佢,唉!
你哋有冇留意SPCA在兔兔籠舍底部鋪上報紙. 我 ...

唉..
我成日覺得spca好唔人道.
對d動物一d愛心都冇!!
jessiesiuwy 2011-3-8 06:15:12 PM
jody呀,,,,唔怪得甘熟口面LA.
之前都有留意開....

快速發帖