其實件事已經係上個星期聽番黎,
我朋友佢媽係係大埔既一個地方工作(無問清楚邊到)。

跟住據說佢果日見到隻兔兔,啡色侏儒兔黎,應該係俾人遺棄左既;流落左係街頭到,
係到食緊d街邊草草。(企定定係個鐵絲網後面食草)

之後我同學個呀媽見到就諗住拎去愛護動物果d,但基於果時佢番緊工,所以佢就打算放左工之後先去啦,期間一直密切睇實隻兔有無走佬。

跟住佢俾左d新鮮既菜菜兔仔食,餵佢食到好高興咁。

之後到左四點半既時候,佢媽就黎放工啦。果時隻兔仔仲係果邊食緊草仔,點知呢個時候,咁岩有個外國女人拉住隻大狗經過,跟住佢拉唔實隻狗;隻狗就沖左埋去隻兔兔前面。

跟住隔住個網想咬隻兔兔#^62^#

最後因為有個網,所以咬唔到,只係d牙有d觸到隻兔兔,跟住隻兔即時瞪大隻眼,跟住打傾訓低左。之後就無再醒來了#^56^#

之後我朋友既媽就同左另一個男同事捧住隻兔兔既遺體,埋左係一棵樹下去;我聽到果時真係想哭#^56^# 。
而家真係好驚d兔兔遇到出面d大狗,會唔會咁樣嚇死我隻兔兔。
Futagoza_Kaniza 2011-4-17 07:08:57 PM
唔帶出街咪冇事囉. 就算帶去睇醫生, 你都唔會無啦啦放佢出嚟啦.
phoebe)) 2011-4-17 08:45:20 PM
so sad:022: :022: 佢主人太過份:013: :013:
小小夕 2011-4-18 12:08:06 AM
要我放生1隻冇求生能力既兔仔係街到  我都做唔出:028:
點解d人可以咁 ...:008:

唉...  RIP 兔兔 ...            
  兔兔走前仲可以食到你朋友媽咪比既菜菜      都係一隻飽兔鬼:008:
FAFA)) 2011-4-18 05:23:41 PM
大埔.....比我我會即克抱走佢返屋企養:046:
imkarenya 2011-4-18 05:33:56 PM
唉, 點解d人可以咁殘忍, 將一條咁脆弱既小生命就咁掉係街 > <
rbtdoria 2011-4-18 11:08:48 PM
好慘呀...
兔兔rip... ...
berki 2011-4-19 12:50:07 PM
唉...咁忍心將兔兔放生
估唔到佢係嚇死#^56^#
做隻飽飽兔
下世會俾你搵返個好錫你唔會唔要你既主人架 兔兔^^
RIP : (
yanyi:) 2011-4-23 12:09:18 PM
rip..
兔協係兔年之後棄兔冇直線上升..
原來係因為d人咁樣黎棄兔-.-....

快速發帖