兔兔唔食原本最愛嘅兔糧, 仲打開個籠都唔走出嚟, 成日好似唔想yuk咁, 係咪有病?
phyllisiloveu 2011-4-20 09:59:50 AM
用兔糧都引唔到佢出嚟, 結果硬抱佢出嚟, 俾兔糧佢食, 佢竟然食咗兩啖就唔食! 我好擔心.....
aguiler 2011-4-20 10:02:28 AM
有冇便便呀??
唔食糧都幾大件事架...
你book定e生先啦..
phoebe)) 2011-4-20 10:14:05 AM
會不會你轉兔糧兔不肯食
smallsuishan 2011-4-20 10:25:15 AM
除左糧之外
兔兔有冇食草先??
如果兔兔草又唔食 便便又冇
連最鍾意食既野都冇胃口

就請你盡快帶兔兔睇醫生了
aguiler 2011-4-20 10:26:12 AM
之前正賢都係咁..
我一訓醒見到佢冇食糧,
草又冇咩點郁過,
淨係縮埋左係個籠度,
便便更加係一粒都冇..
之後我即刻book e生,
咁樣正賢先可以生存到而家咋..
e生話遲一日睇,兔兔都會去左彩虹橋架喇~
小穎 2011-4-20 12:50:28 PM
有無便便?
便便大粒定細粒?
佢有無出黎行?會唔會變得死氣沉沉?
食草果方面有無少到?

如果食草無問題,會出黎行,便便有但細粒左;
咁應該係你俾得太多糧佢食啦。
食得太多糧影響消化,會令便便變少都太滯唔多食糧。

你介一兩日糧只係俾水同草佢食應該就無問題嫁啦。

但如果係完全無便便,無食慾,咩都唔中意食;
同埋經常唔中意走動。咁即係佢條腸仔出問題啦,
真係咁不幸有呢種情況既話,
就奉勸你即刻同佢睇醫生;
如果唔係晚左一日,佢都會與你說再見的了。

兔仔腸停可大可小,一定要快d睇醫生先得。

phyllisiloveu 2011-4-20 08:32:24 PM
今朝我未等得切你地覆我, 我就已經lala聲走咗去珍禽異獸度搵Dr Tiger啦, Dr 話佢可能係我轉草時無low番前一包草嚟等佢適應喎. 驗咗血, 知道D器官暫時無事, 可以淨係餵草粉都得.

平時我係隔一至兩日至俾佢食一次兩個湯匙咁多嘅糧, 物以稀為貴, 所以佢平日淨係聽到膠袋聲就已經起勢跑出嚟要食, 不過今日竟然無反應. 另外, 佢D便便係少咗同細粒咗, 同時亦都唔見佢有乜飲水同食草.

雖然醫生淨係話要我每日餵至少五次草粉俾佢, 但我見佢連水都唔飲, 我就連水都餵埋, 不過每啖好細啖咁餵, 哎..... 聽日我仲要返工, 好彩老細俾我帶埋佢返公司照顧咋, 如果唔係, 都唔知點算啦.
phyllisiloveu 2011-4-20 08:35:52 PM
仲有, Dr話原來就算係同一個牌子嘅草, 但唔係同一包的話, 都可能係唔同嘅收割期, 唔同果糙嘅草, 味道都會有少少分別, 所以每次要換另一包草果時, 一定要預草蛋新果包草low少少起舊果包草度俾佢食, 等佢可以有幾日時間適應吓, 咁樣會好D.
smallsuishan 2011-4-21 12:47:40 PM
當然...菜都有分時令同唔係時令啦~
所以買草真係要睇清楚D草草靚唔靚

BTW 你老闆俾你帶兔兔番工真係超好
不過你小心兔兔去到新環境又驚 可能情況會WORSE

快速發帖