尋晚,佢仲好地地嫁..仲肯食野..
我每朝開籠佢都會撲出黎玩嫁..
但今朝我開籠佢吾肯出黎,,
個身好震,又吾肯食野,佢平時最中意食既提子乾都吾so..
耳仔凍凍地..冇精神..佢系咪病左丫??
教教我可以點做丫:054:

phoebe)) 2011-5-16 11:02:53 AM
see doctor quickly
littleice 2011-5-16 12:40:36 PM
多謝咁多位既幫忙..尋晚我帶左佢去睇醫生了
佢系腸塞..好彩及時帶到佢看e生..
佢尋晚開始食草粉..益生菌果d..
今朝肯食少少野喇=]
ching` 2011-5-16 07:00:00 PM
鬆一口氣
樓主以後要小心了 ><
芝麻呢排腸胃都唔好~
雖然我冇比其他嘢佢食..佢只係食得太多花花~
可見兔仔腸胃真係好敏感><
小穎 2011-5-17 05:45:37 PM
太好了--
見到時真的嚇到有些少窒息(講真的)。
見樓主及時帶左佢去睇醫生,就鬆一鬆了∼

記住唔好俾兔兔食咁多甜野啦,食菜就話可以每日食好多;
但食蘿蔔,同埋生果(甜食)一星期食兩個綿花波咁大既數量好啦。
不但對腸唔好,對牙齒都唔好。

而且蘿蔔食得多對兔兔無益的,別俾坊間傳言騙倒喔。

兔兔最緊要多食草(要食1cut);飲多d水,食下菜菜。
同埋俾多d佢活動下,下次有腸塞時按下肚仔。

長久養成良好的飲食習慣,那以後老左都會健康d啦∼:066:
littleice 2011-5-21 07:46:02 PM
吾該哂你地丫..e+d便便屙番正常喇=]
又好肯飲水同食草草:033:
見佢生猛番哂好開心丫:033:
另外..1cut系咩黎!!??
aguiler 2011-5-21 09:19:54 PM
T草係有分第一次收割同第2次收割
第一次收割的比較多花同莖
第二次收割比較多葉,少花
強烈建議兔兔食1st cut,因為多莖可以比佢地磨牙仔, 唔係會好易有牙齒問題~~
但隻隻兔兔都係中意食葉同花多d架~~所以平時我都會唔加草比佢地,迫佢地食d莖~~
elvisli 2011-5-21 09:28:14 PM
有無搞錯?

提子干?

蘿蔔?

你隻兔唔腸停就怪啦..

腸停48小時無藥物幫助會導致死亡...

為左兔兔著想,你應該睇多D關於呢方面文章

這個討論區的兔友同版主都很用心分享過關於正確養兔的經驗,請用心學習,做一個有愛有責的主人

wesky 2011-5-21 09:35:50 PM
以後要戒口啦
cutebarbie 2011-5-22 11:37:19 AM
原帖由 小穎 於 2011-5-17 05:45 PM 發表
太好了--
見到時真的嚇到有些少窒息(講真的)。
見樓主及時帶左佢去睇醫生,就鬆一鬆了∼

記住唔好俾兔兔食咁多甜野啦,食菜就話可以每日食好多;
但食蘿蔔,同埋生果(甜食)一星期食兩個綿花波咁大既數量 ...

其實食菜每日可以食幾多丫?? 我每天最少都5片....

快速發帖