1P 幣
我完全未養過,但我想養賓尼兔,要主意d咩野?好多人話養兔仔會有惡未?
小小夕 2011-8-7 12:31:49 PM
去MK買兔仔..   真係遇左好大機會會有病 有問題...   兔仔唔係貨 ..
唔係有病就去換...  就算老闆比你換..   換左個隻都好大榭會有問題...
自己都睇得出個到D環鏡衛生係點..  車多.. 空氣唔好..  又唔係乾淨==  
連你自己都覺佢地環鏡衛生差..   兔仔身體點會好...

如果如果真係真係要買兔仔..   要都搵環鏡衛生好D...
其實去領養仲好...有D絕埋育添...
但有時唔合眼緣又真係無辨法既...  ))))))))))))))))))))))  

好似我2個女..個陣佢地 環鏡都好好嫁..  唔係一群兔係1個箱到 ..  係佢2個小朋友自己係個籠到...   尿片做低 ..  日日換..    有足夠草草 同糧...   

隻兔係我媽咪忽然買....  所以個陣無去領養...----
syt174698 2011-8-7 03:01:46 PM
所有動物都有自己感受,雖然我哋唔明,但佢哋會認為係咪自己做錯,令到主人遺棄佢,就算換另一隻比你,都唔代表新兔會健康,細箘無處不在,而且會傳染,唔通兔兔有病,你就唔要佢咩?你都買左,不如帶佢做BODY CHECK,可能係小問題呢。
Amberbee 2011-8-7 07:18:05 PM
原帖由 syt174698 於 2011-8-7 03:01 PM 發表
所有動物都有自己感受,雖然我哋唔明,但佢哋會認為係咪自己做錯,令到主人遺棄佢,就算換另一隻比你,都唔代表新兔會健康,細箘無處不在,而且會傳染,唔通兔兔有病,你就唔要佢咩?你都買左,不如帶佢 ...

非常同意。。。你帶了她回家,已表示了你許下承諾照顧她一生一世。。。。。

問題不在於能不能換了她,而是在於如何把她的病醫好。。。。。。。
ccychoy 2011-8-7 07:20:46 PM
mk兔兔出名多病.而且好容易會傳染
最算得1個箱養1隻都系
你換得幾多隻?
連帶佢去睇e生既$都冇既
甘做咩哂幾百蚊買佢番尼?
可能第日又話草+價冇$買5要佢?

ps.
學生5系一個籍口!!
買bb果陣
初bb都幾多病.睇左幾多次e生
睇e生d$全部都系我自己俾!!!
我都系學生.冇做野
屋企一d都5有$
甘又點?
我自己將d飯$儲埋儲埋
俾$bb覆診
而加bb健健康康.少少犧生冇所謂
就算d病5系你導至佢甘.為左病而5要佢.換左佢既.都5系有責任心既人所為
Wandywan 2011-8-7 10:27:34 PM
我都知,所以昨天已出去,打算取回,而且已經book咗body check,但係去到已賣咗,係我黎遲一步!:043: :036: :036:
syt174698 2011-8-7 11:27:04 PM
咁即係你換左另一隻,新呢隻你快D去BODY CHECK,可能都會有病,兔兔一有病就唔拖得,1日都可以另到兔兔無命,兔兔之間好容易傳染到病
你要對兔兔有承諾,一生一世,因為你係佢唯一親人/主人/朋友,佢有病,開心同唔開心,只有你知道,其他人根本無法知道.
Wandywan 2011-8-8 02:31:40 PM
未有兔仔住,要最快星期四先有!我知到時一定帶佢去body check!之前果次係唔知需要做呢啲野,加上pet shop話事人,話有三日健康期,而且果晚打去pet shop,佢叫我即刻拎番去,我先拎番去,當時我都好唔開心ga!
就係由於唔識先係度,向人請教,點知比人一輪狂插!!!!
ccychoy 2011-8-8 02:39:23 PM
換5換呢d野5洗向人請教
何況你一開始知道佢打乞次亦冇諗住帶住佢睇e生吧
只系想點換隻健康既番尼
syt174698 2011-8-8 02:42:12 PM
其實你有無諗過領養,比起用錢買更有意義?pet shop可以換其他兔兔用品,你有無同佢哋傾過?
Wandywan 2011-8-8 03:36:21 PM
PET SHOP話有一,兩次黑次係冇問題!佢話可能大塵都有關係!佢叫睇定啲先,可能兔仔又未適應新環境!果一刻冇諗到要睇醫生or body check!就係冇經驗,同唔知可以點做?

有傾過,唔可以換任何用品,有睇過兔協網,唔係好啱!thxsyt174698你既提議!!#^19^# #^19^#

我依家都係度努力學緊點樣做一個盡責既主人!每一樣野唔係一開始,就會識,要去摸索,先會領會同明白,我相信每位愛你兔仔既主人,初初都有我既經歷,依家只不過想你哋用過來人身份指導吓新手,用你哋經驗分享,而唔係一開口,就將人打沉!咁樣呢個網既成立,就無意思啦!!!:077: :077: :077:
syt174698 2011-8-8 03:49:44 PM
咁你買齊兔兔用品未,我有多個兔籠,太大了,你要唔要?
Wandywan 2011-8-8 04:55:39 PM
好多謝你,所有用品之前已買齊!!你令我感到小溫暖!真感激你!!
smallpotatofung 2011-11-13 10:47:20 PM

回復 1# 的帖子

你趕唔趕架, 我隻兔出年年初會生bb ,  平價賣比你  OK :053:
smallpotatofung 2011-11-13 10:50:03 PM

回復 1# 的帖子

我出年初會有呀, 平d賣比你, 好唔好:053:

快速發帖