唐狗 =?

LUI1031 發表於 2008-09-15 14:40|只看該作者|倒序瀏覽|打印
婦 人 護 愛 犬 遭 三 狗 噬 傷

【 本 報 訊 】 一 名 婦 人 昨 晨 牽 引 一 隻 獵 狐 爹 利 ( Foxterrier ) 小 狗 , 在 青 衣 青 泰 苑 對 開 海 濱 長 廊 公 園 放 狗 時 , 突 遭 三 隻 唐 狗 向 小 狗 襲 擊 , 女 主 人 為 保 護 小 狗 , 結 果 反 成 襲 擊 對 象 , 被 三 隻 唐 狗 圍 攻 狂 噬 至 遍 體 鱗 傷 , 三 隻 惡 狗 後 由 漁 護 署 捉 走 檢 疫 或 會 檢 控 狗 主 。 事 件 揭 發 經 常 有 狗 主 在 海 濱 長 廊 違 規 放 狗 , 公 園 市 民 希 望 當 局 能 加 強 執 法 。

現 場 為  杆 山 路 青 泰 苑 對 開 長 約 一 公 里 海 濱 長 廊 公 園 , 由 康 文 署 轉 由 私 人 公 司 管 理 , 公 園 列 明 不 准 帶 狗 入 內 , 惟 多 年 來 長 期 有 一 批 狗 主 違 規 放 狗 , 讓 狗 隻 隨 處 便 溺 或 滋 擾 其 他 公 園 使 用 者 , 應 加 強 執 法 。

手 腳 及 肩 膊 流 血

昨 晨 9 時 許 , 姓 洪 50 餘 歲 婦 人 帶 同 飼 養 獵 狐 爹 利 小 狗 , 到 公 園 放 狗 坐 在 長 凳 上 , 綁 有 狗 帶 小 狗 在 凳 旁 走 動 , 發 現 三 隻 無 戴 狗 繩 及 口 罩 唐 狗 由 一 對 男 女 陪 同 出 現 , 即 時 將 小 狗 抱 起 。

「  三 隻 唐 狗 早 前  公 園 追 咬 過 我 隻 狗 , 見 佢  衝 埋  , 立 即 抱 起 我 隻 狗  , 點 知 俾 三 隻 狗 圍 住 咬 ! 」 洪 婦 事 後 憶 述 經 過 猶 有 餘 悸 。

洪 婦 護 狗 被 咬 奮 力 反 抗 及 高 聲 喝 止 , 三 隻 唐 狗 男 女 狗 主 見 狀 , 即 時 衝 前 制 止 及 替 三 隻 狗 戴 回 狗 帶 拉 開 , 惟 洪 婦 已 遍 體 鱗 傷 , 手 腳 及 肩 膊 流 血 , 驚 魂 甫 定 後 立 即 報 警 , 同 時 向 姓 何 ( 56 歲 ) 狗 主 破 口 大 罵 : 「 你  狗 咁 大 隻 , 成 日 唔 戴 狗 繩 同 口 罩 , 你 要 負 全 責 呀 ! 」 有 行 經 市 民 亦 指 摘 何 不 當 。

香 港 犬 隻 訓 練 總 會 訓 練 總 監 張 松 照 表 示 , 一 般 狗 隻 有 「 大 欺 小 」 本 性 , 以 今 次 事 件 為 例 , 當 三 隻 唐 狗 無 法 欺 負 小 狗 時 , 會 轉 而 發 惡 攻 擊 護 狗 狗 主 , 他 建 議 狗 主 可 利 用 手 上 狗 帶 作 武 器 , 鞭 打 地 下 發 出 聲 響 嚇 走 惡 狗 。

被 惡 狗 咬 傷 婦 人 衣 衫 染 血 , 包 紮 後 等 待 送 院 。

涉 咬 人 三 唐 狗 由 男 主 人 ( 白 衫 者 ) 等 領  , 警 員 到 現 場 調 查 。

COPY FROM 蘋果日報 15/9/08

讀後感
我覺得狗主係有唔岩既地方!所以會造成咁既意外!
睇完我唔開心!
我覺得唐狗一向俾人覺得唔係名種,加上今次呢件事,我覺得D人會更加標籤唐狗既"身份"係我角度, 無論係咩品種既狗都係一樣! 等於咩色皮膚既人都係一樣!
佢地又唔係多隻眼,少左隻腳!
本人係勁鐘意唐狗:039: 因為覺得佢地好M_A_N:021:
警犬大多都係唐狗!就知佢地幾馴服主人喇!
今次呢件事係狗主唔岩,佢地訓佢地自己玩!
咪好似係俾個MESSAGE佢地話可以放縱LOR!

真係好唔鐘意唐狗俾人標籤!!

wesky 2008-9-15 02:46:07 PM
不負責任的狗主
望政府加強執法, 加強刑罰!!
tsac_ever 2008-9-15 02:48:15 PM
係我屋企附近:056:
個度寫明左唔比人放狗~~~
但係d人都唔理...
LUI1031 2008-9-15 02:54:45 PM
原帖由 wesky 於 2008-9-15 02:46 PM 發表
不負責任的狗主
望政府加強執法, 加強刑罰!!

無錯無錯!
明明話唔俾放!
最怕到時只係罰錢了事!
令到D人以為錢可以解決問題!!
LUI1031 2008-9-15 02:55:29 PM
原帖由 tsac_ever 於 2008-9-15 02:48 PM 發表
係我屋企附近:056:
個度寫明左唔比人放狗~~~
但係d人都唔理...

係呀?
D人就係咁喇!成日以為無事無事!
到發生左時就恨錯難返!!
0772 2009-6-11 12:53:41 PM
係呀...唐狗比人標籤左真係好唔公平.

d人咁衰嫁!_!帶狗狗出街縛好狗繩先丫嘛`

快速發帖