岩岩養緊隻雲石女叫呀BE
佢神日抓癢,係咪有咩問題?

同埋有咩方法先可以令佢吾怕沖涼T^T
我見佢神日抓癢,咁諗住俾佢沖下涼...
旦係佢好似我驚個沖涼箱仔啊...次次放佢去個時都係咁想走-_-
我可以點做...
hamstertroy 2012-3-4 02:24:43 AM

最重要還是天天清乾淨有尿的地方, 保持乾爽!
鼠寶本身都會自己清潔, 基本上正常健康的話唔會污糟得去邊
我吉仔直情長毛鼠都唔需要用沙, 一樣超乾淨毛毛超滑~

乾爽的話, 就算你要同鼠寶沖都只係你咁易搓下刷下就okay

詳見我BLOG -重點鼠寶教學-

另外成日抓癢都可能係比較敏感都未定...

墊材建議用SCOTT廚房抹手紙

廚房抹手紙是比較安全, 對呼吸道好太多
還有尿量等可以看得很清楚
不過不要用普通紙巾, 甚至廁紙
一來品質沒用來處理食物的好, 二來比較容易溶在口中

我是一年四季都用廚房抹手紙的
尿墊材天天換 (紙造的愛心廁所), 其他乾淨的視情況來個大換
多年來完全沒有敏感, 臭味, 不潔等問題

幼細一條條, 盡量給多些厚些, 這樣很舒服安全感也大些
我自己用碎紙機的, 出來的效果比較有巢的感覺

mickytsui 2012-3-4 09:15:40 AM
hamstertroy 發表於 2012-3-4 02:24 AM
鼠寶本身都會自己清潔, 基本上正常健康的話唔會污 ...

SCOTT我E加都用緊咖其實..
初初我都以為佢係敏感木康.旦係我用左SCOTT佢都係神日抓癢T^T
likyuo 2012-3-4 10:28:53 AM
hamstertroy 發表於 2012-3-4 02:24 AM
鼠寶本身都會自己清潔, 基本上正常健康的話唔會污 ...

我果隻放廁紙落去就全部拿哂去 自己間屋到 !
同埋佢總係排泄係屋仔到 ~
甚至周圍﹑轉轉等...
點搞 ?

快速發帖