1P 幣
我已剪左好多結了,patpat附近的毛我都剪短左
但由於可能以前積落
有d係已經一餅餅咁附哂係條尾度(好貼肉,我唔敢剪,但梳唔到, 太實)
可能因為咁樣所以佢好臭, 係極臭
我後日會帶佢去BODY CHECK順便美容

但係而家我有咩可以做, 令佢冇咁臭
濕紙巾 暖水我都試過...但係冇咩用

另外, 兔兔唔識去廁所
如果咁樣, 唔用豬仔板, 佢咪會踩哂自己d 屎尿?
我知道豬仔板都唔係最好
但係佢而家係亂痾,
兔協教我用木糠
但係我知好似唔用得,

如果係咁, 我可以有咩辦法?

花芝媽 2012-3-6 09:43:54 PM
可以照用豬仔板..  但上面放abc膠..  留返d位  佢就算亂屙都係直落豬仔板

用尿片怕會咬.. 用尿片同埋太多尿會水浸嫁~!~~
ccychoy 2012-3-6 09:54:29 PM
小心abc膠都食
奶茶媽 2012-3-6 10:38:53 PM 來自手機
花芝媽 發表於 2012-3-6 09:43 PM
可以照用豬仔板..  但上面放abc膠..  留返d位  佢就算亂屙都係直落豬仔板

用尿片怕會咬.. 用尿片同埋太多 ...

都好,但係點样留返啲位呢?我唔係好明:(
奶茶媽 2012-3-6 10:40:30 PM 來自手機
ccychoy 發表於 2012-3-6 09:54 PM
小心abc膠都食

我都驚/_\
花芝媽 2012-3-6 10:51:07 PM
甘佢係屙角落嫁嘛...   當佢企慣係右上角亂屙 0.0  

甘你米放個abc膠係右上角  但唔好貼咁邊放  甘米有條那仔  
奶茶媽 2012-3-7 01:02:53 AM 來自手機
花芝媽 發表於 2012-3-6 10:51 PM
甘佢係屙角落嫁嘛...   當佢企慣係右上角亂屙 0.0  

甘你米放個abc膠係右上角  但唔好貼咁邊放  甘米有 ...

咁唔work啦,我大人係成個籠周圍都痾得,唉
wmkcnw 2012-3-7 10:03:39 AM
我用個隻膠版好好,唔會令寶貝生瘡,可ps我留 email send相俾你. 同埋你去兔協學梳毛,咁就唔會攪到打看結同臭。
貓仔兔 2012-3-7 01:16:56 PM 來自手機
買個豬毛刷,吼佢伏喺地下嗰時細細力,逐少逐少結咁刷,啲死毛就會甩出黎,不過喺需要好耐時間架...但係兔仔會無咁抗拒...針梳會拉到啲毛會走兔架....另外...拆左個豬仔板得唔得?然後放墊料喺底吸尿啦,兔協隻木糠好似用得架(聲稱唔好令兔有呼吸感染)不過都係用番carefresh嗰啲啦,軟綿綿又可以淨執走有尿嗰啲...去厠所慢慢教啦!我隻兔都有曳曳過都教左一排架!^^
奶茶媽 2012-3-7 05:53:43 PM
貓仔兔 發表於 2012-3-7 01:16 PM
買個豬毛刷,吼佢伏喺地下嗰時細細力,逐少逐少結咁刷,啲死毛就會甩出黎,不過喺需要好耐時間架...但係兔 ...

我都幾擔心如果冇板格走屎尿,佢會自己踩返哂, 唉, 點解大人學唔識去TOILET
貓仔兔 2012-3-14 02:20:15 PM
兔兔可能未熟環境霸地盤啫,兔天生愛乾淨,慢慢佢就會習慣係某D地方去尿尿架喇!你都唔好怪佢LU...

快速發帖