因為早前有提過
佢真係好臭
同埋有好多毛結解唔開,剪都剪唔到
所以我今日同佢局部洗一洗

平時我係閂廁所門先放佢出黎
今日洗果時打開佢
佢自己走入去
之後洗果時佢有掙扎,
但係一路有比少少糧佢tum下佢
雖然唔太順利,成日走兔
但係最終都安安全全咁洗完patpat
諗返起真係好大陣象
我同兔爸開左3條新毛巾
開左暖爐
閂左門窗
真係累死人

出奇係佢今日唔怕風筒
反完兔, 一路吹
佢竟然覺得舒服= =

但係真係太多結
小妹無力抗戰
腳底果2粒毛餅同埋條尾d千年結我真係有心無力
聽日都係要拎去比人解

洗完之後, 我同兔爸都熱到成身汗
但係兔大人就跑黎跑去繼續痾屎痾尿
不過剪短vv位附近d毛後
而家真係好似冇咩點hi到啦!!!!
所以結都少左ddddd

但係佢的手手腳腳依然是深綠色的,
長期奮戰

PS: 兔兔剪完甲後, 依然好鋒利(我是很保險地留了一段空位,沒有剪到盡)
下下都插入我的皮膚, 我見有位兔友係youtube upload左同兔兔剪甲的片
係剪完後, 用一支唔知咩野(好似係電動的, 估計是磨甲)去整
請問有冇人知係咩? 有冇用? 同埋邊度有得買? 幾$到???
thanks!!!!!!!!
花芝媽 2012-3-7 07:51:02 PM
去SASA D地方買支磨甲  剪完甲幫佢是但磨幾下米得囉@@
ccychoy 2012-3-7 08:00:14 PM
其實5洗磨甲.放落地下俾兔兔跑下抓幾抓就ok了
系兔協上堂教的
奶茶媽 2012-3-7 08:43:39 PM 來自手機
ccychoy 發表於 2012-3-7 08:00 PM
其實5洗磨甲.放落地下俾兔兔跑下抓幾抓就ok了
系兔協上堂教的

但家中是平滑磗地板。。。剪左兩曰,兔兔一行上黎我依然好痛。。。
all_loving_it 2012-3-7 10:38:46 PM
997134 發表於 2012-3-7 08:43 PM
但家中是平滑磗地板。。。剪左兩曰,兔兔一行上黎我依然好痛。。。

你說的電動剪甲器, 在剪甲同時具備磨甲功能, 剪甲後兔兔一上黎就好痛, 是因為剪甲後沒有經過磨甲這個程序, 指甲變得較"利", 如果有磨甲就可以避免這個問題, 電動剪甲器兔協好似有, 另外, Yahoo賣場都有, 有興趣可以去看一下 :

Yahoo賣場的電動剪甲器連結如下 :

http://hk.search.auctions.yahoo.com/search/ac?ei=UTF-8&p=%E9%9B%BB%E5%8B%95%E5%89%AA%E7%94%B2&cat=0&type=0

靜妍媽 2012-3-8 04:16:02 AM
快啲帶佢去解結啦~你又辛苦,佢又辛苦~
我靜賢平時剪完甲就會去佢間士多啤梨屋抓抓抓~出番黎就冇咁利~過多一兩日重冇咩事咁haha
candy_ysf 2012-3-9 10:36:42 AM
我唔太建議你再用水洗,因為係好危險的,
會令佢容易感染傷風同身子虛弱(因為我以前都好似你咁)
唔好再試,你令願帶佢去解結,俾小小錢出面

快速發帖