佢一向便便大大粒, 金黃色, 呢兩日收變細粒左, 深色左, 有什麼原因? 有無兔仔試過咁? mud 事呢? 有mud要留意?
奶茶媽 2012-3-8 06:44:48 PM
我兔兔都係呀
我估應該係因為食草少左食糧多左
dr gerry話我兔兔太瘦太輕
現階段要多餵糧
首要增加重量

但係一多餵糧
佢就少食草

可能係因為咁
hamster1013 2012-3-8 11:44:09 PM
你有無轉到草? 如果無轉到, 哩兩日兔兔有無食少咗草草?

兔兔會食少咗草草, 有可能係唔舒服.

可能肚仔有氣, 腸郁得唔好/慢咗.....等

如果聽日仲係咁, 我建議你帶兔兔去睇醫生會好啲~
hamster1013 2012-3-8 11:53:22 PM
997134 發表於 2012-3-8 06:44 PM
我兔兔都係呀

你係咪啱啱領養咗隻兔兔嗰個?

你兔兔幾大?  食緊咩草呀?

太瘦的話, 不如試下加多種草俾兔兔食,
Mountain Hay 同 Alfalfa Hay 營養會比其他草高~
個人覺得俾太多糧兔兔食唔係咁好,
因為有糧食, 兔兔一定會揀糧, 而少咗食草,
食少咗草, 對兔兔都唔好~
all_loving_it 2012-3-9 12:34:04 AM
兔兔便便突然細粒左, 原因有好幾種, 兔兔便便除了變細外, 還有什麼特點嗎? 簡單來說如果兔兔便便

1)     細小成連珠狀 : 兔兔體內脫水, 應多喂新鮮洗淨的蔬菜以及清潔飲用水

2)     糞便呈鏈條式帶有毛 : 可能是患上毛球病

3)     糞便幹硬而細小為初期便秘

4)     腸道蠕動減慢

5)     糞便細小軟軟, 濕濕極有可能是腸道有細菌感染所致

兔兔的便便狀況是很直接反映健康, 身體狀況的問題, 特別是腸胃健康, 所以一定要加以注意

如果你的兔兔在這兩天還未回復之前的樣子, 就必需儘快帶兔兔去見大夫確診及接受需要的治療

all_loving_it 2012-3-9 12:45:12 AM
997134 發表於 2012-3-8 06:44 PM
我兔兔都係呀

兔兔如果需要增加體重, 不一定是要食太多干糧, 其實可以給予多少許干糧, 并每天提供新鮮的蔬菜 (最好是3種不同的蔬菜), 無限量的Timothy牧草, 有需要是可以餵Oxbow的草粉及兔兔補給用, 這比較合適!

如果單純只多提供干糧給兔兔, 令兔兔兔食少了干草, 這樣纖維量將嚴重不足, 會產生很多腸病問題, 并且兔兔若少了食草, 那減少了磨牙 (兔兔是需要食干草來磨牙的), 兔兔牙齒是不停生長, 這會做成牙齒過長, 咬合不正等一連串問題!

奶茶媽 2012-3-9 04:05:35 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-9 12:45 AM
兔兔如果需要增加體重, 不一定是要食太多干糧, 其實可以給予多少許干糧, 并每天提供新鮮的蔬菜 (最好是3 ...

死啦, 我只係多餵左1日ZA
佢真係少食左草
便便都細左

我好擔心呀,
我今日冇餵糧,
佢都有食草,但的確食少左DD
唔知會唔會變返好?
奶茶媽 2012-3-9 04:08:05 PM
hamster1013 發表於 2012-3-8 11:53 PM
你係咪啱啱領養咗隻兔兔嗰個?

你兔兔幾大?  食緊咩草呀?

係呀,5-6個月啦
太細係咪唔食得菜??
我都係聽DR GERRY講所以先多餵左
點知搞成咁

早知應該問左先!!!!
all_loving_it 2012-3-10 12:07:07 PM
997134 發表於 2012-3-9 04:05 PM
死啦, 我只係多餵左1日ZA
佢真係少食左草
便便都細左

你好!

放心又唔死.......

如果我無記錯, 你只兔兔領養既時候好似比較少毛, 你既兔兔少毛其中一個原因係營養不衡所致 (因為兔兔現時是體重不足) 正常來說, 賓尼兔一日食草量係好多, 如果本身你只兔兔食得草少, 有可能係而家食緊既牌子佢唔多鐘意, 你可以嘗試多比一兩只牌子佢試下,  

因為比多左糧, 兔兔覺得飽,  所以會食少左草......

現階段唔合適完全停餵糧, 因為干糧是以兔兔所需要既營養設計, 亦包含兔兔需要所有維他命和礦物質, 對於過輕既兔兔係有需要, 干糧係好有營養, 高熱量, 但都要適量, 其實你餵緊既"Timothy"都有一定既營養, 而家6個月大仍可以提供少量"Alfafa"比佢食, 蔬菜方面你可以開始比少少佢食, 等佢可以慢慢習慣

兔兔既健康, 除左依賴悉心照顧日常生活外, 合理既飲食係好緊要.......

在此, 祝你既兔兔健健康康........

奶茶媽 2012-3-10 10:08:23 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-3-10 12:07 PM
你好!

放心又唔死.......

好多謝你,佢啲便便有大粒返,但係並唔係十分靚,而且係呢一兩個鐘嘅所有便係細粒,隔多兩個鐘又全部大粒返,但不是一大一細咁,請問咁有冇問題?我而家都有餵糧,但真係唔敢餵多,因為佢有糧就明顯唔食草
all_loving_it 2012-3-10 10:21:11 PM
997134 發表於 2012-3-10 10:08 PM
好多謝你,佢啲便便有大粒返,但係並唔係十分靚,而且係呢一兩個鐘嘅所有便係細粒,隔多兩個鐘又全部大粒 ...

你只兔兔便便大粒返, 係件好事, 相信兔兔會續漸正常返!  
奶茶媽 2012-3-11 11:20:07 AM
all_loving_it 發表於 2012-3-10 10:21 PM
你只兔兔便便大粒返, 係件好事, 相信兔兔會續漸正常返!

但係有d疑問
如果佢係呢幾個鐘ge便係大粒
然後到下就ge便係好細粒
到佢再食d草之後
又變返大粒

雖說佢冇話一粒大一粒細
但是咁樣轉變法
我有d擔心,
請問咁樣是否有問題??
all_loving_it 2012-3-11 06:57:03 PM
997134 發表於 2012-3-11 11:20 AM
但係有d疑問
如果佢係呢幾個鐘ge便係大粒
然後到下就ge便係好細粒

唔好意思, 我唔係好明白你既意思, 你係指兔兔而家係有依個情況, 定係擔心有可能會敢樣.......

其實只要兔兔飲食量係定量(即是指蔬果, 干糧的量)草即使任食正常來說, 便便唔會朝早大粒, 下午細粒
奶茶媽 2012-3-11 08:18:37 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-11 06:57 PM
唔好意思, 我唔係好明白你既意思, 你係指兔兔而家係有依個情況, 定係擔心有可能會敢樣.......

其實只要 ...

佢就係咁樣呀~~
行得走得
今日有食左好多草呀
呢2個鐘果批便便就好大粒
但過多4-5個鐘又細返

到夜晚果批又大返
時間唔係固定, 但係總有幾個鐘係細粒ge
到我開始擔心ge時候, 又正常返
呢幾日都係咁

佢而家飲食好正常
少量兔糧
無限量t草, 少量a
冇比菜
all_loving_it 2012-3-11 10:23:55 PM
997134 發表於 2012-3-11 08:18 PM
佢就係咁樣呀~~
行得走得
今日有食左好多草呀

佢食得訓得都好....

其實正常來說, 腸道健康的兔兔是不會這樣, 便便不會時大時細, 你嘗試先向前主人了解一下兔兔之前是否都有這樣的情況, 如果是近日有這個轉變, 建議你帶兔兔去看醫生以便進一步了解

快速發帖