1P 幣
天氣開始熱, 想同佢剪毛
但係冇經驗, 唔知點整
暫時未有時間去兔協上堂, 我考緊a level~
要用d咩剪刀? 除左腳底唔剪外, 有咩要注意??

呢排呢, 我見佢有打黑痴
一天大約1-2個
有冇問題?

奶茶媽 2012-3-31 08:04:10 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-3-31 07:31 PM
似係因為敏感多d

咁洗唔洗睇醫生?定係多啲注意環境就okay?
all_loving_it 2012-3-31 09:13:01 PM
997134 發表於 2012-3-31 08:04 PM
咁洗唔洗睇醫生?定係多啲注意環境就okay?

需唔需要睇醫生你可以再觀察係咪兔兔持續有依方面呼吸系統敏感問題, 即係有無經常打黑痴, 呼吸急促既問題, 如果有既可以考慮去睇醫生檢查一下導致有依個情況既原因, 我有養1只有呼吸道敏感既兔兔, 係兔協領養, 係兔協既時候佢地都有同佢睇過醫生, 有種過菌, 但情況都無見有咩好轉, 經常打黑痴, 間中有透明既鼻水, 呼吸急促, 所以接返黎之後, 我自己另外帶佢再去睇過其它醫生, 我屋企24小時開冷氣 + 開兩部空氣清新機, 食既草完全經過過濾, 確定無草碎會刺激到佢, 墊材全用Oxbow麥草粒 (因多種墊材之中, 塵埃係最少), 佢活動範圍唔會有毛質既玩具, 每日早晚都用按摩靜電同佢梳出身上既毛毛, 以免佢脫落既毛會令佢不適, 每日同佢梳毛, 梳毛同剪毛既毛毛即刻放落水浸住, 令毛毛不會刺激到佢

另每日按醫生建議會提供藥草, 蟲草膠囊比佢食做補給治療, 一星期會洗鼻仔2次, 并且每3個月就去醫生到覆診, 種菌以防有細菌病變及檢查診斷有無惡化......

不過, 最開心係佢而家真係好左好多, 一個月都只會打一兩個黑痴, 情況真係好左好多
奶茶媽 2012-3-31 09:31:28 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-3-31 09:13 PM
需唔需要睇醫生你可以再觀察係咪兔兔持續有依方面呼吸系統敏感問題, 即係有無經常打黑痴, 呼吸急促既問題 ...

佢有氣促呀,咁睇黎要book啦,仲有請問你第一次同埋total睇左幾錢?我都要預返帶幾錢
all_loving_it 2012-3-31 09:45:34 PM
997134 發表於 2012-3-31 09:31 PM
佢有氣促呀,咁睇黎要book啦

嗯, 如果係敢, 就真係要去見下大夫, 因為就算係呼吸道感染問題, 就係打黑痴 ---> 氣促 ---> 打黑痴增多 ---> 透明鼻水 ---> 鼻水變黃變色

有事真係早d睇, 唔係好長手尾

希望你只兔兔快快康復
all_loving_it 2012-3-31 09:53:00 PM
997134 發表於 2012-3-31 09:31 PM
佢有氣促呀,咁睇黎要book啦,仲有請問你第一次同埋total睇左幾錢?我都要預返帶幾錢 ...

我之前同佢(Brenda)係睇大圍珍禽異獸 Dr. Tiger, 已經係年幾前, 如果無記錯, 好似差不多$2000禁上下, 不過, 佢5係普通問題, 藥比較多, 仲有洗鼻水, 果只係一般問題, 應該會平好多
奶茶媽 2012-3-31 10:31:27 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-31 09:53 PM
我之前同佢(Brenda)係睇大圍珍禽異獸 Dr. Tiger, 已經係年幾前, 如果無記錯, 好似差不多$2000禁上下, 不 ...

哦哦, 好的 . 我諗住睇dr ma~
all_loving_it 2012-3-31 11:35:49 PM
997134 發表於 2012-3-31 10:31 PM

好似幾多兔友都係搵馬大夫......
貓仔兔 2012-4-2 11:53:31 AM
997134 發表於 2012-3-31 10:31 PM

如果太擔心,睇下都無壞呀,另外你仲可以一次過帶埋鼠鼠去睇,一條龍服務呀!
奶茶媽 2012-4-2 01:43:14 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-2 11:53 AM
如果太擔心,睇下都無壞呀,另外你仲可以一次過帶埋鼠鼠去睇,一條龍服務呀! ...

haha你又知我要帶埋鼠鼠ge
我今日食完飯打電話book
其實兔兔已冇再打黑痴
不過我都係唔放心, 教都訓唔著
都係睇下好d

ps: 鼠已冇事..
Dylan 2012-4-2 01:52:45 PM
997134 發表於 2012-4-2 01:43 PM
其實兔兔已冇再打黑痴

嘩!鼠鼠有細菌同兔兔一起養兔兔會容易感染
奶茶媽 2012-4-2 02:13:26 PM
Dylan 發表於 2012-4-2 01:52 PM
嘩!鼠鼠有細菌同兔兔一起養兔兔會容易感染

點解會容易感染呢?
又不是同一個籠, 而活動空間完全不同
接觸前後我都會先洗手
而且講細菌, 咩動物都會有啦
貓仔兔 2012-4-5 09:43:17 AM 來自手機
997134 發表於 2012-4-2 01:43 PM
其實兔兔已冇再打黑痴

睇左鼠板吖嘛...仲想叫你去睇馬大夫...鼠鼠無事就好喇!幾時帶兔睇醫生呀?
奶茶媽 2012-4-5 04:25:43 PM 來自手機
貓仔兔 發表於 2012-4-5 09:43 AM
睇左鼠板吖嘛...仲想叫你去睇馬大夫...鼠鼠無事就好喇!幾時帶兔睇醫生呀?

星期三丫,佢一二放假

快速發帖