上星期初收到朋友寄來幾種可以給兔兔食用的牧草種子, 包括 : 狼尾草, 黑麥草, 兔兒草 (因為唔知我家兔兔喜不喜歡, 所以先寄了幾百粒來試種, 如果喜歡再買多些) <--- 如果兔兔不食, 我亦該不會全都替他們食掉

前天晚上先浸了狼尾草種子24小時, 剛已放到泥中種植, 不知兔兔喜不喜歡這種自家制的牧草

<一號佳麗 : 狼尾草小姐>
* 學名 : Pennisetum  alopecoidesr  Spr

* 營養 : 水分6.83%,粗蛋白質23.69%,粗纖維、粗脂肪和粗灰分則分別為25.23%、2.27%和11.27%,鈣0.23%、磷0.37%。莖葉幹物質中含粗蛋白質10%、粗脂肪3.5%、粗纖維32.9%、無氮浸出物43.4%、粗灰分10.2%

* 在外國很多人用來餵兔兔, 天竺鼠......食草類小動物

<二號佳麗 : 義大利黑麥草小姐>

學名 : Lolium multiflorum Lam

* 黑麥草為多年生草種, 株高約25-35公分,

* 喜冷涼氣候,全日照下生長良好

* 含熱量 58 mcal/cwt,、粗蛋白 14% 、粗纖維 22%、粗脂肪3.3%、粗灰份 8%、鈣 0.45%,

* 草質好、柔嫩多汁、適口性好

* 黑麥草粗纖維含量豐富, 可以幫兔兔腸胃蠕動, 把消化道裏的毛髮排出

* 鈣、磷比例恰當,利於鈣的吸收

<3號佳麗 : 兔兒草小姐>

* 學名 : Ceris chinensis (Thunb.) Nakai

* 別名 : 小金英

* 菊科植物豐富的維生素C、胡蘿蔔素。以及鉀鹽、鈣鹽等,促進生長發育,夏天預防中暑有不錯的輔助效果

* 對金黃色葡萄球菌、鏈球菌有較強的殺菌作用,對肺炎、痢疾桿菌等也有一定的殺傷作用。很適合平時的保健草

花芝媽 2012-4-7 10:03:03 PM
我都買左小默草種子=W=
all_loving_it 2012-4-7 10:15:29 PM
花芝媽 發表於 2012-4-7 10:03 PM

自己種下都幾好, 又可以綠化家居, 兔兔平日干草食得多, 有時比佢地食下新鮮都幾好, 一世流流長, 淨食干草好鬼悶, 兔一世, 物一世, 樣樣都要試下

比依d佢地做零食, 比市面上既兔兔零食有益多啦

我打算要同d狼尾草佢講, 生呀生呀快d生
all_loving_it 2012-4-7 10:22:44 PM
花芝媽 發表於 2012-4-7 10:03 PM

你係咪用麥米種?  麥米一樣種到, 不過, 發芽率比用小麥草種子略差一點, 不過, 平好多
lovin_gloria 2012-6-15 10:43:10 AM
想問下, 以上既牧草種子, 兔兔係咪可以就咁食? 定係一定要拎黎種?

仲想問下..兔仔可唔可以食蘋果薄荷種子同埋鼠尾草,薄荷,迷跌香,歐芩??
lovin_gloria 2012-6-15 10:57:24 AM

同埋想問下, 下面條link入面既天然麥片, 天然蒲公英, 天然蕎麥粒, 天然小麥粒, 葵瓜子 係咪都可以俾兔兔食ga?

http://www.station r.com/rabbit/r_goods/Snacks_SR.htm

(station同r係痴埋)
Dylan 2012-6-15 11:45:37 AM
lovin_gloria 發表於 2012-6-15 10:57 AM
同埋想問下, 下面條link入面既天然麥片, 天然蒲公英, 天然蕎麥粒, 天然小麥粒, 葵瓜子 係咪都可以俾兔兔食g ...

天然麥片,天然蕎麥粒,天然小麥粒,葵瓜子兔,統統都唔食得.兔兔腸胃消化唔到碳水化合物,腸道有 gas 會引至腸停.天然蒲公英可以食但鈣質重,會腎結石,所以唔可以食太多.
Dylan 2012-6-15 11:55:38 AM
lovin_gloria 發表於 2012-6-15 10:43 AM
想問下, 以上既牧草種子, 兔兔係咪可以就咁食? 定係一定要拎黎種?

仲想問下..兔仔可唔可以食蘋果薄荷種子 ...

點解要比種子兔兔食?!兔兔不能食蘋果種子,有d水果核有毒.兔兔可以食鼠尾草,薄荷,迷迭香,歐芹.

兔兔可食用的藥用植物
http://mini-house.info/viewthread.php?tid=4787
lovin_gloria 2012-6-15 01:06:28 PM
Dylan 發表於 2012-6-15 11:55 AM
點解要比種子兔兔食?!兔兔不能食蘋果種子,有d水果核有毒.兔兔可以食鼠尾草,薄荷,迷迭 ...

其實我係諗住搵d黎train兔兔...不過諗唔到, 所以問下種子可唔可以~~

咁我想問你話可以o個d草o係邊度買?
Dylan 2012-6-15 02:28:58 PM
lovin_gloria 發表於 2012-6-15 01:06 PM
其實我係諗住搵d黎train兔兔...不過諗唔到, 所以問下種子可唔可以~~

咁我想問你話可以o個d草o係邊度買? ...
想 train 兔兔什麼,海洋公園d海獅點解會咬人?!動物學作:要做表演先至有魚仔食,有壓力,所以會咬人所以要有飯食,就要考試100分!
兔協有得賣
all_loving_it 2012-6-15 05:52:36 PM
lovin_gloria 發表於 2012-6-15 10:43 AM

仲想問下..兔仔可唔可以食蘋果薄荷種子 ...

種子5可以比兔兔就敢食, 會引起消化不良同腹脹問題
all_loving_it 2012-6-15 05:54:03 PM
lovin_gloria 發表於 2012-6-15 10:57 AM
同埋想問下, 下面條link入面既天然麥片, 天然蒲公英, 天然蕎麥粒, 天然小麥粒, 葵瓜子 係咪都可以俾兔兔食g ...

只有天然蒲公英可以

其他麥片, 種子都5可以比兔兔就敢食, 會引起消化不良同腹脹問題
all_loving_it 2012-6-15 05:56:05 PM
lovin_gloria 發表於 2012-6-15 01:06 PM

你係咪指我寫既幾種草係邊到買既意思?

黑麥草應該旺角可以買到, 其他未見過香港有, 你可以有時間去搵下

all_loving_it 2012-6-16 05:31:30 AM
Dylan 發表於 2012-6-15 02:28 PM
想 train 兔兔什麼,海洋公園d海獅點解會咬人?!動物學作:要做表演先至有魚仔食,有壓力,所以會咬人{:3 ...

我問左兔協佢地無得賣依幾種草囉
all_loving_it 2012-6-16 05:40:36 AM

如果你想搵食物train兔兔, 可以用香草, 如果係成兔亦可以用佢鐘意食既菜菜

一般寵物店既零食就儘量5好比兔兔食, 因為真係5多健康, 對兔兔5好

我本身都有比開依幾只干草兔兔食, 不過, 我都係外國直接訂購返黎, 香港5知有無, 你有時間可以搵下

快速發帖