呀仔D便便變深色左
又軟左 又水水地
係五係病啊?
我用佢轉糧ing
係五係因為咁?
我洗五洗帶佢去睇醫生?
愛糖糖 2012-4-10 10:10:36 PM
我明
我知我不是一個好的兔媽
我剛看過啊仔的臭臭
不是水便便
也是圓形的
正常大小
但用D力就可以搞散佢
愛糖糖 2012-4-10 10:11:51 PM
是去大圍的嗎?
屯門維多利不太對吧?
那我該如何去
是和他們說做body check定係點?
all_loving_it 2012-4-10 11:22:50 PM
愛糖糖 發表於 2012-4-10 10:11 PM
是去大圍的嗎?
屯門維多利不太對吧?
那我該如何去

比較多兔友係帶兔兔去大圍, 紅磡同九龍城到body check同睇醫生

我D兔兔一律係去大圍珍禽異獸搵Dr. Tiger (而大圍係有急診睇)

另有好多兔友係搵九龍城既Dr. Ma

至於你所講屯門維多利我唔係太清楚同了解

至於選擇應該去邊睇, 就視乎你既決定

你就如實將兔兔既情況同醫生講, 連body check一次過做埋

獸醫收費方面, 診金係由$250-$290之間, 需要食藥, 打針或其他治療一律另行收費

另你需要買定Oxbow草粉備用, 係獸醫診所有得賣, 一包好似百幾蚊
愛糖糖 2012-4-10 11:25:40 PM
我會帶佢去九龍城
我打去book係book body check?
聽人講話轉獸醫要比多1000
係五係咖?
愛糖糖 2012-4-10 11:26:08 PM
我會帶佢去九龍城
係五係咖?
all_loving_it 2012-4-10 11:29:15 PM
愛糖糖 發表於 2012-4-10 10:10 PM
我明
我知我不是一個好的兔媽
我剛看過啊仔的臭臭

既然你認為自己唔係一個好既兔媽, 敢咪做好去
愛糖糖 2012-4-10 11:35:01 PM
我會
我明天去book
睇下 星期五可五可以帶啊仔去睇醫生
深紅蒼月 2012-4-10 11:43:50 PM
愛糖糖 發表於 2012-4-10 11:26 PM
我會帶佢去九龍城

沒聽過 我帶牠們看時會問"之前有係到睇過嗎?" 而沒問過"之前有看過那間?" BOOK看醫生 她會問有指定那個醫生嗎? 急時說 沒 不急時指定(出名應該要等幾天) 會初步問你兔兔什麼事 之後她會說幾時有位 你留電話 姓 就可

不過你明天打去 應該後天先有位
all_loving_it 2012-4-11 12:07:53 AM
愛糖糖 發表於 2012-4-10 11:35 PM
我會
我明天去book
睇下 星期五可五可以帶啊仔去睇醫生

希望你不要介意, 我真的希望你要明白要好好想清楚如何去照顧好兔兔, 係平日你可以比水佢飲, 比野佢食并5足夠, 因為兔兔有生命, 同人一樣會病, 係佢病既時候點樣可以第1時間比到佢合適既治療, 點樣係正確既安排?  而5係要去做完你認為其它重要既野先去顧及佢, 帶佢睇醫生

即使你無時間同佢睇醫生, 你亦要搵屋企人帶佢去睇, 而唔係等你test完先去做, 或者你會認為"我都想即刻同佢睇, 不過, 我要測驗考試, 我完左測驗就會同佢去睇", "我有叫屋企人帶佢去睇, 不過, 佢地要返工, 好難請假"之類, 或者對你地黎講, 認為自己既野, 比兔兔睇醫生重要

兔兔身體係好脆弱, 好多時就係差一天時間對兔兔黎講已經差別好大, 有時即使兔兔可以救返過黎, 但亦會因此落下病根, 係永遠無法復完, 我自己領養既兔兔就係因為前主人無好好照顧佢, 佢病既時候無完全同佢醫好, 結果, 兔兔就落下病根, 身體已經受損, 無辦法永遠康復

或許, 你有你既難處, 重視其它野多過重視兔兔, 如果係敢既話, 你現階段真係5適合去養小動物
Dylan 2012-4-11 11:17:56 AM
深紅蒼月 發表於 2012-4-10 11:43 PM
沒聽過 我帶牠們看時會問"之前有係到睇過嗎?" 而沒問過"之前有看過那間?" BOOK看醫生 她會問有指定那個醫 ...

除咗 Dr Ma 之外
九龍動物醫院其他 e son 識唔識睇 toto 呢
我前幾日打去 book Dr Ma 姑娘話至快都要 Sunday 下晝先有位
兔兔肚痾唔等得
我朋友隻 toto 因為肚痾去咗彩虹橋
愛糖糖 2012-4-11 11:51:14 AM
我去左book九龍動物醫院
星期5 11:30
但五係Dr ma
係Dr Amanda 佢好五好咖?
我五理咁多
帶左佢去先
我洗五洗帶D臭臭比Dr?
小黑與我 2012-4-11 12:54:54 PM
Dylan 發表於 2012-4-11 11:17 AM
除咗 Dr Ma 之外
九龍動物醫院其他 e son 識唔識睇 toto 呢
我前幾日打去 book Dr Ma 姑娘話至快都要 Sun ...

仲有一位dr amanda都會睇兔兔, 但我無睇過佢, 所以俾唔到意見你啦
或者你會唔考慮搵其他醫生??
有d兔友都0係其他診所睇架
Dylan 2012-4-11 01:23:04 PM
愛糖糖 發表於 2012-4-11 11:51 AM
我去左book九龍動物醫院
星期5 11:30
但五係Dr ma

嘩! 星期五先有位牙
不如你 book 下第二個睇下今日有無位啦
帶埋 d 便便比 e son 睇記得帶冰種同放 d 草草入袋阿, 因為草草可以減低兔兔既焦慮
之後先約 Dr Ma check up 啦
愛糖糖 2012-4-11 02:09:43 PM
冇啊~
最快都係下個week
愛糖糖 2012-4-11 02:30:32 PM
係Dr Amanda 佢好五好咖?

快速發帖