Checked Up

Dylan 發表於 2012-04-16 12:38|只看該作者|倒序瀏覽|打印

bB 尋日去 check up

Dr Ma 話 bB skinny 咗少少不過問題唔大
腳仔 d 腳枕係 Grade 1 - 2 唔係腳瘡
兔籠同厠所照依家個 setting 就 okay
我比咗包屎 Dr Ma 佢話便便 size color 都正常
佢講解咗好多 bB 依家同年老兔既情況, 草既品種品牌,蔬菜份量同清潔耳朵既方法, 好多兔兔既病例, 我重問咗佢好多問題
佢重話 bB 好健康, 一年 check up 一次就可以
bB 健康又無腳瘡
我真係好 ...... 開心阿
貓仔兔 2012-4-20 06:19:41 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-20 02:04 PM
因為天竺鼠, 葵鼠同龍貓都係草食性,一樣可以食燕麥草, 佢地食穀物無問題, 所以包草會有埋 ...

咁佢加番句字句叫兔主抽起麥粒吖嘛....咁好似老實D....
貓仔兔 2012-4-20 06:24:38 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-20 02:12 PM
比兔兔食燕麥草5係搏播, 事實上根本係可以食得, 只係5可以食草上既麥粒

我對兔兔既飲食, 照顧以及有關一 ...

啲麥粒超級多呀...咁我得閒D先揀啦...而家同佢玩左先...哈哈....原來花花都會令兔腸仔唔好架?怪唔得佢唔吼D花啦!我想問吓你平時係咪睇好多兔兔書,所以知咁多呢?有無D介紹吓呀?我都想學多D呀!因為壞蛋兔佢差唔多每個月都睇醫生,我諗我可能有好多野做得未夠好又或者係佢天生身子弱呢
all_loving_it 2012-4-21 04:41:49 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-20 01:42 PM
我已經停左oat hay喇...不過兔兔尋晚都係食少左痾少左.,屎屎都細粒左....OXBOW嘅oat hay係有呢d麥粒架,你 ...

兔兔飲水要用水樽, 應避免用杯碗依類容器, 因為……
-  容易倒瀉水, 會整濕兔兔, 如果兔兔既毛毛長期濕水會導致甩毛毛同細菌滋生, 若腳板仔甩毛, 好易引致腳皮炎
-  用杯飲水, 會整濕咀仔範圍既毛毛, 下巴同咀角既毛毛會甩, 而且兔兔口水有好多細菌, 會引致口炎, 嚴重會有潰瘍情況
- 用杯裝水會令水直接暴露於空氣中, 而空氣中有很多細菌同微塵, 會掉落水到, 唔衛生, 容易出現腸胃問題
- 若1個水樽5夠, 你就再多放1個, 早晚將水樽清洗後加水就5會5夠水飲
兔兔鐘意食放係籠地既草, 係因為佢食得比較舒服自在, 我5知你用邊種草架
如果你5想草連埋墊材放埋一起, 你可以用一個淺身既盆獨立裝草(一般家品店就可以買到), 如果怕兔兔會推來推去, 你用繩/圈固定係籠到就可以
all_loving_it 2012-4-21 04:58:17 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-20 06:24 PM
啲麥粒超級多呀...咁我得閒D先揀啦...而家同佢玩左先...哈哈....原來花花都會令兔腸仔唔 ...

你5洗一次過揀, 一次過揀你可能眼都蒙, 你每次餵佢之前揀出黎就可以

如果兔兔腸胃平日無事, 食少少都無妨, 你兔兔5食仲好, 又無係對佢有益

我係成日睇好多有關兔兔同小動物既書同資料, 不過, 大部份係全英文同教科書同圖鑑, 有較多專業用詞, 你5怕查字典都可以選擇一下, 圖書館有好多
all_loving_it 2012-4-21 05:01:52 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-20 06:24 PM
啲麥粒超級多呀...咁我得閒D先揀啦...而家同佢玩左先...哈哈....原來花花都會令兔腸仔唔 ...

兔兔經常患病有好多因素, 不過, 如果5係有長期慢性病, 一個月睇一次醫生真係多左d, 佢多數係咩事去睇醫生?
貓仔兔 2012-4-25 03:09:35 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-21 04:58 PM
你5洗一次過揀, 一次過揀你可能眼都蒙, 你每次餵佢之前揀出黎就可以

如果兔兔腸胃平日無事, 食少少都無 ...

咁我都要去圖書館望下至得喇!
貓仔兔 2012-4-25 03:15:52 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-21 05:01 PM
兔兔經常患病有好多因素, 不過, 如果5係有長期慢性病, 一個月睇一次醫生真係多左d, 佢多數係咩事去睇醫生 ...

無多數睇咩架,因為我係係黑店買兔,所以多D BB病啦!(d兔係黑店真係好可憐....其中有3次睇上呼吸感染, 1次腸慢, 2次杜蟲, 同今次腸慢加腳枕....其中上呼吸感染同蟲蟲都係bb病,而且都會翻發,所以我都好緊張呀兔嘅健康架!

而今次腸慢佢已經好番好多,應該食埋d藥就唔使覆診架喇!
Dylan 2012-4-25 03:36:18 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-25 03:15 PM
無多數睇咩架,因為我係係黑店買兔,所以多D BB病啦!(d兔係黑店真係好可憐....其中有3次睇上呼吸 ...

其實我只係第一次養兔, 我都係伙黑店道買嫁, 都唔知邊道有唔係黑店既兔店
點解會有蟲蟲呢
你點發現架, 係唔係 d 便便入面有怪野
貓仔兔 2012-4-25 05:42:16 PM
Dylan 發表於 2012-4-25 03:36 PM
其實我只係第一次養兔, 我都係伙黑店道買嫁, 都唔知邊道有唔係黑店既兔店
點解會有蟲蟲呢
你點發 ...

個次佢腸停,咁我當然請左假去照顧佢兼望住佢便便啦...佢痾左好細粒嘅便便之後好好奇咁聞聞聞,我就覺得有d古怪,就推開佢望,俾我發現有一條條透明嘅野,咁我初頭以為係菜(因為腸唔舒服消化唔到咁)咁就用個膠袋入住d便便誋住俾醫生睇,點知晚上兔爸返黎我俾佢睇時發現有好多透明線咁走晒出黎...個頭同尾係尖尖地,長短相若,咁我就知兔小子佢有蟲蟲喇!

P.S.我係係黑店中嘅黑店買兔架(買完至知)
all_loving_it 2012-4-25 08:35:15 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-25 03:09 PM
咁我都要去圖書館望下至得喇!

係呀, 我都係去圖書館都搵, 你有時間都可以去睇下, 我之前睇既都唔記得一個完整既書名, 下次去圖書館我見到有既再抄個書名比你, 實質上, 買5到幾多, 無法啦, 我依d平民百姓, 貧苦大眾, 一定要好好善用政府既設施同資源
all_loving_it 2012-4-25 10:11:26 PM
Dylan 發表於 2012-4-25 03:36 PM
點解會有蟲蟲呢
你點發 ...

兔兔體內寄生蟲有幾種, 亦會寄生係體內5同既位置, 有寄生係肝, 直腸, 結腸, 腸道,  腹膜
Dylan 2012-4-25 10:17:54 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-25 05:42 PM
個次佢腸停,咁我當然請左假去照顧佢兼望住佢便便啦...佢痾左好細粒嘅便便之後好好奇咁聞聞聞,我 ...

咩係黑店中既黑店呢
貓仔兔 2012-4-25 10:49:53 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-25 08:35 PM
係呀, 我都係去圖書館都搵, 你有時間都可以去睇下, 我之前睇既都唔記得一個完整既書名, 下次去圖書館我見 ...

好呀!真係唔該晒你呀我地有交稅架,借幾本書都好正常啫,哈哈哈!
all_loving_it 2012-4-25 10:56:45 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-25 10:49 PM
好呀!真係唔該晒你呀我地有交稅架,借幾本書都好正常啫,哈哈哈! ...

唔洗客氣, 我好善用政府資源, 用得5好side
貓仔兔 2012-4-25 10:59:15 PM
Dylan 發表於 2012-4-25 10:17 PM
咩係黑店中既黑店呢

唉呀!我唔講喇,講左無人要嗰啲兔兔佢地死梗,我有時覺得我能夠同呀兔佢相遇,大家都好好彩!大家都開心好多

快速發帖