1P 幣
我的兔兔得一個月......我唔知要比幾多草同要比咩草呀
仲有比幾多糧呀......thx大家
奶茶媽 2012-4-18 07:25:11 PM
咩都唔洗講
帶左佢去body check先
happyyuki 2012-4-18 07:34:23 PM
我地都希望你既兔兔會健康快樂* 加油!
照顧兔兔有好多野學, 兔BB 更加需要你既愛心同耐性*
yanyi:) 2012-4-18 10:44:26 PM
如果兔協咁樣同你講一定有佢既道理,
大家都想可以幫兔兔搵到個好屋企,
就算你新手唔識養,只要你條件適合又有誠意,
我相信要批都唔係太難既事,
會唔會你工作時間真係好長?
其實如果工作時間長更唔應該養一個月既bb
Bb夭折率高,抵抗力弱,需要好俾心機去照顧,
如果唔能夠成日睇住佢真係好危險,
你話可以養到佢老,但有冇諗過分分鐘佢可能大唔到?
不過既然你帶得佢番黎,我都希望你可以令佢健康成長

首先,兔兔得一個月,其實奶都未多斷,
即使係幼兔糧,對佢黎講都係好硬,
你要用食水浸林佢放係度睇下佢食唔食,
另外 ,如果佢唔食野,
你每兩三個鐘就要餵佢食草粉,
每次食五六支就好,千其唔可以多,
草粉可以去診所買,
一份草粉溝兩份水,
用針筒吸黎餵,
輕輕的起佢咀仔,
係門牙旁邊個位慢慢支入去俾佢慢慢吞,
有咩唔明盡快問啦

希望bb可以健康長大,請唔好以為陪下佢就盡左好大責任同努力,
兔兔需要更多既照顧,兔bb需要多幾倍既照顧
加油
all_loving_it 2012-4-18 11:19:45 PM
yanyi 發表於 2012-4-18 10:44 PM
如果兔協咁樣同你講一定有佢既道理,
大家都想可以幫兔兔搵到個好屋企,
就算你新手唔識養,只要你條件適合 ...

其實要講既野之前都同佢講左, 問題係睇佢點去安排處理

兔兔係要個半月先完全斷奶, 而家只有一個月大, 最急切同重要係佢兔B先做body check, 原因5只係睇兔兔有無咩病, 更重要係要等醫生同兔兔做好評估, 睇佢既情況需5需要餵代乳比兔b食, 直至完全斷奶既時間

一個月既兔兔基本上身體功能未完全發育圓滿, 腸胃亦好敏感, 干糧入面既成份佢係無法完全消化, 所以係要透過食母乳等佢可以吸收所需養份, 健康可以成長, 腸胃亦可以發育好, 蠕動係足夠, 先可以將食落肚既食物, 透過完整既消化過程, 再將養份吸收, 而食糜同毒素排出體外

如果腸胃蠕動有問題, 就會令食麋留係腸胃, 經過發酵過程變為害菌, 做成肚瀉同其它腸胃問題

正因如此, 外邊寵物店因為賣未完全斷奶既兔兔, 好多時都會出現肚瀉同腸胃問題

但願佢早日同兔兔去做body check, 兔B可以健康快樂生活落去
elliotkawing 2012-5-9 07:36:08 PM
雖然我未養過幼兔
不過樓主隻BB每次都食得晒D草真係乖~
不過會唔會係因為數量太少
有冇諗過比多D佢呀?

份量應該係兔兔身體大小的一倍左右(希望冇記錯

樓主加油
可能大家語氣有D重
不過都係因為大家好關心兔兔
希望樓主講多D而家既情況
等大家可以比D意見喇~

快速發帖