係兔協領養兔兔, 接走兔兔既時候, 會有一個急救包提供, 入面有草粉1小包, 生理鹽水同喂食針筒

請問有無人知道入面既Oxbow草粉, 係原味定係香蕉萍果味?

有依個疑問係因為之前我領養兔兔既時候個急救包入面既草粉我送左比另一個兔友, 佢兔兔好鐘意只味, 而家佢想買包看門口, 但發現有兩種味, 佢5知買咩味至好......

因為有個別兔兔5鐘意原味, 比原味死都5肯食

但有部份兔兔食開原味, 好憎香蕉萍果味
all_loving_it 2012-5-24 06:18:43 PM
Dylan 發表於 2012-5-24 05:58 PM
我無見過Oxbow草粉係街賣,邊樹有呢?!

y22f, 佢之前係旺角搵左好耐Oxbow草粉, 但有賣既都同佢講要醫生紙

佢問邊到有草粉賣

我都未見過街外有Oxbow草粉,

所以同佢講如果係要"Oxbow"草粉可佞返獸醫診所買

一係買APD草粉, SR有得賣, 5洗醫生紙

我比佢個網址, 係SR鋪
all_loving_it 2012-5-24 06:33:41 PM

BB係Dr. Ma到睇開醫生, 仲咩5係佢到買埋?

我係大圍買, 大包(一磅裝)抵買過細包裝 (5安士)

5安士 $130
1磅 (16安士) $295
all_loving_it 2012-5-24 07:14:44 PM

如果係香港買5到Oxbow草粉,  可以問問有無其它兔友要買, 夾埋係美國訂寄黎香港

all_loving_it 2012-5-24 07:15:48 PM
y22f 發表於 2012-5-24 05:49 PM
未丫!嘻嘻,不過我抄低阻網址,同埋果日係兔兔剪完毛發脾氣嬲我先唔食野,嘻嘻 ...

如果係香港買5到Oxbow草粉,  可以問問有無其它兔友要買, 夾埋係美國訂寄黎香港

Oxbow草粉個期耐好多

Dylan 2012-5-24 08:06:20 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-24 06:33 PM
BB係Dr. Ma到睇開醫生, 仲咩5係佢到買埋?

我係大圍買, 大包(一磅裝)抵買過細包裝 (5安士)

Bb 唔睇e son Dr Ma要睇住 bB prescription
all_loving_it 2012-5-24 08:14:55 PM
Dylan 發表於 2012-5-24 08:06 PM
Bb 唔睇e son Dr Ma要睇住 bB prescription

原來如此
mizumi 2012-5-24 11:21:14 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-24 07:15 PM

Oxbow草粉個期耐好多

我兔豬唔肯食oxbow草粉, 反而買 apd 草粉糧就勁鐘意食, 所以我都會0係 SR 度訂草粉糧看門口
all_loving_it 2012-5-25 10:21:29 PM
mizumi 發表於 2012-5-24 11:21 PM
我兔豬唔肯食oxbow草粉, 反而買 apd 草粉糧就勁鐘意食, 所以我都會0係 SR 度訂草粉糧看門口 ...

SR係APD 草粉同OXBOW草粉一樣係開水用針筒餵或溝落菜比兔兔食
5係草粉糧
APD 草粉糧同普通干糧,一樣係一粒粒

APD草粉個期好短, 上個月有兔友買, 都係去到10月
mizumi 2012-5-25 10:28:21 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-25 10:21 PM
SR係APD 草粉同OXBOW草粉一樣係開水用針筒餵或溝落菜比兔兔食
5係草粉糧
APD 草粉糧同普通干糧,一樣係一 ...

我知道呀,因為我兔豬一見到針筒就好驚,基本上係餵唔到草粉,所以我先買草粉糧看門口,因為我見佢話成份係同草粉一樣嘛~但係以你所知,係咪真係一樣呢? 草粉糧可以代替草粉嗎?
mini zxx 賣既草粉糧個期仲短, 佢唔係個客要先訂貨,佢應該係一批就訂好多返黎,我一月去買,個期去到今年八月,我上兩星期去睇,都係同一批貨
all_loving_it 2012-5-25 11:32:54 PM
mizumi 發表於 2012-5-25 10:28 PM
我知道呀,因為我兔豬一見到針筒就好驚,基本上係餵唔到草粉,所以我先買草粉糧看門口,因為我見佢話成份係同 ...

草粉糧同草粉既成份好接近, 不過, 做法制作過程同原料既配搭比例係有分別

如果兔兔因為腸胃或者腹脹問題, 就5可以直接比草粉糧佢食, 就為草粉糧同其它干糧一樣係比較難消化

若果兔兔5舒服可以比草粉糧, 不過, 5可以一粒粒敢比,  一定要磨碎為粉狀, 再用1比4比例溝水稀釋後, 用針筒餵服

1比4, 係草粉糧1份混入水4份 (用好微溫既水)

如果直接比草粉糧, 會令腸胃更重負擔, 進一步嚴重

如果佢好怕針筒, 你可以先同佢摸頭仔同按摩, 等佢較安心既時間, 用另一只手拿起針筒由咀角位置放入針筒餵

再5得用BB抱抱起佢,  拿起針筒由咀角位置放入針筒餵
all_loving_it 2012-5-25 11:40:56 PM
mizumi 發表於 2012-5-25 10:28 PM
我知道呀,因為我兔豬一見到針筒就好驚,基本上係餵唔到草粉,所以我先買草粉糧看門口,因為我見佢話成份係同 ...

因為草粉糧同草粉有所分別, 所以5可以完全代替

不過, 若係無草粉既情況之下, 都可以用剛提及既方法黎代替

APD草粉同草粉糧都好短, 比OXBOW個期短好多

我知MINI Z**有APD草粉糧既現貨

不過, SR賣既係草粉, 可能怕放得耐5新鮮, 而且會個期仲快到, 所以就有客訂先叫貨啦

如果可以兔兔5舒服真係比返草粉會較好, 因為佢既制做方法, 過程同含量係對應返有各方面身體問題既兔兔用

同一份量既草粉糧同草粉, 單係含鈣量已經相差1半有多

快速發帖