更新:做左咁多個月既RESEACH同準備,終於係6號帶左粒粒去日本啦。網上兔仔移民既資料實在少得可憐本身都有諗過搵移民公司。

問完價之後,都係決定自己搞。雖然RESEARCH個方面真係好麻煩。價錢真係可以差十倍
最後揀左搭JAL,作為寄倉行李咁飛日本。佢地既職員都幾細心,知道係兔仔,就同我講話會帶去靜D既
地方等上機,廢事嚇親佢。(係等所有人上晒機,最後先帶佢上,到左之後會第一時間落機)
後尾仲問我兔兔有冇搭過飛機,佢站會小心處理。
上機啦
動物檢疫所

到左日本之後,用有限既日本同英文終於帶左佢去檢疫所
打開籠既時候有少少驚,唔肯出籠,醫生話佢好健康。
不過胃口就好好,係咁食草
隔離3日,聽日一早可以接返佢。
最初其實都好擔心搭飛機既問題,不過有問過馬醫生
引擎聲好大怕唔怕,佢話D聲係一路KEEP住都有,佢地會自己調節
辛苦左咁耐,終於鬆一口氣。
粒粒並唔係想像中咁脆弱
總費用:醫生健康證$850(加埋$200 REVOLUTION)
         漁X署加簽$155
         JAL機位 USD125 作為寄倉行李,要一早BOOK定,一架機帶寵物既數量好少同埋唔係架架機都OK!

luckygirl1025 2012-8-15 12:58:21 AM
更新....最後決定下年1月頭帶佢過去...最後CHECK過D航空公司係唔比兔仔當手提行李上機(香港飛日本),,先係其他國家都未必一樣...一定要CARGO或者寄艙...所有我揀左國泰寄艙...飛之前會比佢熟習係個飛機籠...同埋比佢多D聽下風筒,吸塵機聲,,,希望會冇咁驚
wyman 2012-8-15 01:19:26 AM
任何都不接受動物上客艙,只可以上貨艙.
記住同airlines CARGO講放木板同綁實個籠,唔係會好危險下
另外動物上艙前運送過程最好要求有airlines/ CARGO地勤或貨運人員跟住(因為停機坪好嘈架.1架747既聲等如你吸塵機聲10-20倍,最好開機前30MIN先運去停機坪,同埋要求綁實個籠時影相E-MAIL返比你,有咩事都可追究)我唔記得要不要加錢
以上就係我係停機坪做野所知.希望對你有用
luckygirl1025 2012-8-24 11:08:39 PM
我問埋Dr.Gerry啦....佢原來都有做寵物出入口....佢建議揀JAL....因為take care得好d....佢話入口日本手續比較覆雜....最後都係決定搵佢幫手....佢真係好細心
Twousagi 2012-9-14 03:54:53 PM
我都煩緊呢個問題,我兩隻兔。我地可以一齊傾下嗎?
My e-mail:[email protected]
Facebook: duckesther
luckygirl1025 2012-9-22 01:57:19 PM
Add唔到你既
luckygirl1025 2013-1-7 04:38:22 PM 來自手機
Updated.........
wesky 2013-1-7 04:51:07 PM
一切順利,恭喜晒!!
kazas 2013-1-7 11:42:55 PM
HI,想請教一下,如果兔兔去遠D既地方,如加拿大搭十幾個鐘既,
兔兔中途有事咪無人知道??有無方法避免此風險?
MonicaWong 2013-1-8 12:02:36 AM
咁岩我都有呢個諗法! 我蝦子餅做機場空運出口,佢話一般貓狗搭長途機會打瞓覺針,好少人寄兔仔,其實放係飛機最後邊嘅散貨倉,當有寵物時,就唔會安排咁多貨上機,要預留空氣流通。同埋中途有事無人知,直至去到當地機場。
Suzanne 2013-1-8 10:10:16 AM
實在太好啦!!!! Great to hear that!!!  希望你家兔兔同你在日本生活得開心 !
Insomniahk 2013-1-8 11:17:42 AM
好叻呀!想到就一定做到!
luckygirl1025 2013-1-8 10:15:38 PM
kazas 發表於 2013-1-7 11:42 PM
HI,想請教一下,如果兔兔去遠D既地方,如加拿大搭十幾個鐘既,
兔兔中途有事咪無人知道??有無方法避免此風險? ...

你可以問下馬醫生意見,我之前係佢度出健康證明,佢都有同我講佢有客都係帶兔仔飛加拿大。
如果寄倉既,真係有事,都係到左先會知。據我所知,有D AIRLINE係唔比擺食物入籠,所以都要留意埋。
luckygirl1025 2013-1-8 10:18:39 PM
MonicaWong 發表於 2013-1-8 12:02 AM
咁岩我都有呢個諗法! 我蝦子餅做機場空運出口,佢話一般貓狗搭長途機會打瞓覺針,好少人寄兔仔,其實放係 ...

我都有聽過AIRLINE D人講貓狗會打針,對於兔仔上機都唔係太清楚,可能真係太小人會咁做。
kazas 2013-1-8 10:31:50 PM
luckygirl1025 發表於 2013-1-8 10:15 PM
你可以問下馬醫生意見,我之前係佢度出健康證明,佢都有同我講佢有客都係帶兔仔飛加拿大。
如果寄倉既, ...

好的....唔該你=]
不過我係想從外國寄回香港
luckygirl1025 2013-1-8 10:36:36 PM
kazas 發表於 2013-1-8 10:31 PM
好的....唔該你=]
不過我係想從外國寄回香港

外國返香港就一定要貨運

快速發帖