Lancy(兔協名) 係一隻獅子兔 白中帶小小啡 8個月大

今日係Lancy番屋企第5日啦 我幫佢改左個名 叫小Milk

佢好可愛 好叻 點解咁講呢~?

由第一日係兔協度上完堂 聽講兔兔番到屋企可能會唔食野 好驚

所以要俾佢係籠度住幾日安定落黎先

但係阿Milk 佢未番到屋企已經係個袋度食草

由我上堂到番到屋企大約3個鐘都無亂大小便

番到屋企先去廁所 而且食得訓得好正常

第二日我幫佢加草果陣佢仲敢出黎玩tim

第四日已經學識係廁所小便

每次有大小便都會番入籠~

只係佢仲未俾我抱

講住咁多先 大家多多指教

附上小Milk相~

IMG_2679.jpg IMG_2732.jpg IMG_2728.jpg IMG_2722.jpg IMG_2721.jpg IMG_2720.jpg IMG_2716.jpg IMG_2699.jpg IMG_2698.jpg IMG_2697.jpg IMG_2694.jpg IMG_2693.jpg IMG_2692.jpg IMG_2687.jpg IMG_2685.jpg IMG_2684.jpg IMG_2683.jpg IMG_2751.jpg

all_loving_it 2012-5-23 02:14:00 PM
KenYau 發表於 2012-5-23 12:58 PM
哈哈 佢岩岩黎唔敢走佬 琴日想走佬果陣我已經將個圍欄打直番 E+有成60cm高~ ...

60cm個高度如果係侏儒兔都ok, 但獅子兔貓貓兔5夠架, 如果佢跳過跨欄小事

萬一佢click係個圍欄就大件事,

起碼要加多30cm先可以
yingxbb 2012-5-23 02:18:55 PM
歡迎歡迎~~~
MILK MILK要快高長大~~~
all_loving_it 2012-5-23 02:19:26 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-23 01:12 PM
D兔兔好勁揪架!我個圍欄有93CM,不過有次佢跳上去,捉住左個圍欄唔上唔落...嚇死禾!我 ...

係呀, 兔兔好勁, 可以跳好高, 所以我一出街就會將可以跳高既範圍用圍欄欄住, 我加高個圍欄有150cm, 再用網板封頂, 佢就5會跳到上去, 5係既話, 就係出事, 由其大兔兔更加危險
KenYau 2012-5-23 02:26:37 PM
平時我係度方便出入先用圍欄 如果無人係度我會關大門

雲石+草墊出埸

KenYau 2012-5-23 02:28:31 PM
阿Milk好鐘意訓雲石

一開始未知佢去邊個角廁所

所以我抽起曬d野

e+佢咁乖可以放番曬入去啦
貓仔兔 2012-5-23 02:29:03 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-5-23 02:19 PM
係呀, 兔兔好勁, 可以跳好高, 所以我一出街就會將可以跳高既範圍用圍欄欄住, 我加高個圍欄有150cm, 再用 ...

係呀...見佢咁樣,有時都唔知放唔放養好...有次佢jailbreak呀,幾個鐘都唔知有無返去食野,第日佢表演左jailbreak方法,原來佢咬住個欄向後行呀!之後我出街都無放佢出黎兩日,等佢忘記左jailbreak方法先,哈哈,有時放兔都幾擔心,不過唔放又好殘忍...唉...
貓仔兔 2012-5-23 02:33:28 PM 來自手機
KenYau 發表於 2012-5-23 02:26 PM
平時我係度方便出入先用圍欄 如果無人係度我會關大門

雲石+草墊出埸

幾好wor..唔知有腳枕嘅兔兔用唔用得草墊呢?食唔食得架?
KenYau 2012-5-23 02:37:39 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-23 02:33 PM

我睇過係用稻草同麥草整既 食左都無問題

至於有腳枕我就唔清楚啦

因為乾草都唔係好軟熟

或者可以問下兔協義工們岩唔岩用
KenYau 2012-5-23 02:37:39 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-23 02:33 PM

我睇過係用稻草同麥草整既 食左都無問題

至於有腳枕我就唔清楚啦

因為乾草都唔係好軟熟

或者可以問下兔協義工們岩唔岩用

快速發帖