帶你返黎之前, 我地經已預備好晒你要用o既野
因為唔鍾意籠o既感覺, 所以專登搵人做左個欄

情人節你返黎, 個時你得兩個月大
返到黎無幾耐你就周圍走, 周圍睇

因為你太好奇, 唔小心跌左落廁所.
都係因為我地疏忽................ 冇諗到你人仔細細可以跳到咁高
結果我地要加返少少野o係個圍欄度
但係你竟然頑皮到跳左上去...

結果, 為左你o既安全, 都係要整返個籠比你

而家, 你就黎半歲啦~

希望你繼續健康可愛活潑, 爸爸媽媽愛你^3^

Picture 023.png (155.88 KB, 下載次數: 144)

Picture 023.png

all_loving_it 2012-6-6 10:20:19 AM
snow2ling 發表於 2012-6-5 10:02 AM
多謝你既意見呀!! 因為我都係第一次養兔兔, 好多野都仲係要周圍睇, 周圍問人.

初初我諗住佢得幾個月, 冇諗 ...

其實依度都係兔友交流既地方, 有時間可以多D上黎

籠頂你最好都搵野鋪好啦, 用紙板毛巾之類都可以, 你雖然係5會比佢敢做, 但兔兔天性好奇, 鐘意跳上跳落, 佢快係手上黎跳左上去你都無計, 所以都係小心D比較好

兔兔發情既時候係會有周圍尿尿, 噴尿既情況, 你打算幾時同佢做絕育,絕育之後可以改善情況

但凡有隔網既野, 都5建議比兔兔用, 因為真係5好, 雖然好多人都話廁所隔網問題5大, 但我確實認識5少人, 只係兔廁用隔網最終出事, 無可否認引致腳蒼係有好多因素, 但踩隔網係一個原因, 特別係5少鐘意經常係廁所上面既兔兔

打黑嚏, 應該係因為草碎刺激到兔兔所致, 我屋企既兔兔有敏感問題, 所以比草佢地食之前都會先用有孔既容器續少續少放上去"西"下來回5次, 將較碎既草過濾出黎就好好多

令到兔兔打黑嚏, 原因有好多, 你最好再去搵其它醫生睇睇, 5係正常現象, 你轉醫生之後, 要睇到好為止, 5好睇睇下停左去, 會落下病根, 兔兔好辛苦架

呼吸道問題有時係要睇好耐, 未必睇幾次就好

我個長公主領養佢既時候已經有敏感問題, 我一到同佢KEEP住睇醫生大半年無停過, 再配合特別照顧, 之後情況先好左好多, 所以一定要有耐性

若係敏感問題, 就要注意環境清潔, 空氣質素同有無致敏源
all_loving_it 2012-6-6 10:20:53 AM
明日媽 發表於 2012-6-5 02:33 PM
其實廁所個網唔係大問題,只要個籠唔係網底就得架啦!

但凡有隔網既野, 都5建議比兔兔用, 因為真係5好, 雖然好多人都話廁所隔網問題5大, 但我確實認識5少人, 只係兔廁用隔網最終出事, 無可否認引致腳蒼係有好多因素, 但踩隔網係一個原因, 特別係5少鐘意經常係廁所上面既兔兔
all_loving_it 2012-6-6 10:22:59 AM
snow2ling 發表於 2012-6-5 03:51 PM
真架?! 咁就好啦... 咁我都可以keep住用住先, 再睇下有冇第2d好d既廁所!!

明日媽 2012-6-6 10:33:26 AM
all_loving_it 發表於 2012-6-6 10:20 AM
但凡有隔網既野, 都5建議比兔兔用, 因為真係5好, 雖然好多人都話廁所隔網問題5大, 但我確實認識5少人, 只 ...

呢點我都明白,不過都好睇兔兔本身個性格,糸似我嗰隻咁,有隔網都死
snow2ling 2012-6-6 02:50:56 PM
all_loving_it 發表於 2012-6-6 10:22 AM
但凡有隔網既野, 都5建議比兔兔用, 因為真係5好, 雖然好多人都話廁所隔網問題5大, 但我確實認識5少人, 只 ...

咁可能我要試下買膠網個隻試下得唔得先....
all_loving_it 2012-6-6 03:06:34 PM
snow2ling 發表於 2012-6-6 02:50 PM
咁可能我要試下買膠網個隻試下得唔得先....

你5洗去買個第個廁所, 你不如買AB / ALICE出個健康腳墊, 不過, 買返黎要自己CUT大細, 依個健康腳墊雖然5係完全可以避免之前講既問題, 但都比用普通既廁所原裝既膠格網好

R記有得賣
snow2ling 2012-6-6 03:12:32 PM
all_loving_it 發表於 2012-6-6 10:20 AM
其實依度都係兔友交流既地方, 有時間可以多D上黎

籠頂你最好都搵野鋪好啦, 用紙板毛巾之類都可以, 你雖 ...

其實之前同佢睇左好耐e生, 食左個幾差唔多兩個月抗生素.
個時佢情況好似好左
跟住停左之後好過少少, 打少左乞chi
但係最返呢兩個星期又差返
之前dr gerry話再係咁就要打抗生素針, 每兩日打一次, 要打9次
但係... 我唔想同佢打針.........
所以諗緊轉e生

星期六個日佢唔係好食草, d便便又細粒左, 所以都諗住睇e生
但係到左星期日至到而家佢又正常返啦喎..............

係咪都係睇下e生好d?

至於絕育.. 都係睇e生個時問下e生佢幾時適合做先~
all_loving_it 2012-6-6 03:14:27 PM
明日媽 發表於 2012-6-6 10:33 AM
呢點我都明白,不過都好睇兔兔本身個性格,糸似我嗰隻咁,有隔網都死 ...

係呀, 你講得無錯, 有時要因兔而異

snow2ling 2012-6-6 05:36:20 PM
all_loving_it 發表於 2012-6-6 03:06 PM
你5洗去買個第個廁所, 你不如買AB / ALICE出個健康腳墊, 不過, 買返黎要自己CUT大細, 依個健康腳墊雖然5 ...

YEAH!!!! thanks ar~~~
我去d寵物店睇下有冇得買先~
all_loving_it 2012-6-6 07:14:26 PM
明日媽 發表於 2012-6-5 02:34 PM
我隻衰嘢係將個廁所反對轉囉

你無將廁所搵野固定係個籠到?
all_loving_it 2012-6-6 07:29:15 PM
snow2ling 發表於 2012-6-6 03:12 PM
其實之前同佢睇左好耐e生, 食左個幾差唔多兩個月抗生素.
個時佢情況好似好左
跟住停左之後好過少少, 打少 ...

係呀, 一定要睇到好為止, 兔兔食藥期間情況會好轉, 但因為病菌仍未清晒, 一停左藥或無幾耐又再嚴重番

若再惡化落去, 好大機會變為呼吸道炎症
明日媽 2012-6-6 08:25:49 PM
all_loving_it 發表於 2012-6-6 07:14 PM
你無將廁所搵野固定係個籠到?

啲四方廁所得一個扣
snow2ling 2012-6-6 11:39:06 PM
all_loving_it 發表於 2012-6-6 07:29 PM
係呀, 一定要睇到好為止, 兔兔食藥期間情況會好轉, 但因為病菌仍未清晒, 一停左藥或無幾耐又再嚴重番

若 ...

咁緊要?咁我快啲再睇先!
不過睇返dr Gerry 定轉睇dr ma 好呢?

Dr Gerry 就近啲,不過要打針
Dr Ma 就未睇過~
all_loving_it 2012-6-7 06:43:31 PM
snow2ling 發表於 2012-6-6 11:39 PM
咁緊要?咁我快啲再睇先!
不過睇返dr Gerry 定轉睇dr ma 好呢?

唔知去DR. MA到要5要打針, 不過, 好多兔友都話佢好好, 你可以去睇多個醫生, 聽下意見, 如果你有可樂之前食開既藥藥名或資料之類最好帶埋比DR. MA佢睇下啦

我幾只兔兔都係去睇DR. TIGER
all_loving_it 2012-6-7 06:45:20 PM
明日媽 發表於 2012-6-6 08:25 PM
啲四方廁所得一個扣

佢睇個廁所5順眼, 要趕走佢

快速發帖