請問有冇兔友既兔兔有生過癬? 點樣搞同搞左幾耐先好返?

我阿仔岩岩返黎o個陣, 見到佢鼻仔上面有d毛係硬硬地好似有野突出黎咁, 唔放心就帶佢去body check下, e生話應該係同其他兔兔打交整返黎既, 話係焦黎, 咁就開左d消毒藥水同藥膏佢, 之後我唔放心, 帶佢去睇第2個, 因為覺得上次個e生body check得唔夠仔細咁, 咁第2個e生都話阿仔鼻上面既係傷口....

咁如是者我返去都係用e生開既藥物, 但一路都無好轉, 再返去第2個e生睇, e生話睇個情況似係癬...唉
佢而家個鼻仔上面"癬"既部份無生到毛毛, 個位置係有d硬硬地, 無毛毛既部份係有一層白色既野咁...

記得阿仔返黎o個日係打得密d乞痴, 但之後都少左, 但近排又多返, 試過連續打13個乞痴....之後見到佢鼻孔某小部份既毛色唔同左, 有d硬硬地突出黎既野, 個鼻邊又有硬硬地硬塊, 青青地色既, 最近呢兩日又發生阿仔另外一個鼻孔又有o個d硬塊(但比較上係細既).....好擔心唔知係咪癬....

佢細細個咁多病痛...好心痛...

smallsuishan 2012-6-7 08:38:28 AM
我個人覺得如果KEEP住睇DR GERRY都未好
你應該轉醫生... 或者你真係試用睇DR MA
有時係兔夾醫生~~~
反正錢都要俾.. 不如試多個問下意見
lovin_gloria 2012-6-9 11:19:44 AM
我呢幾日都有用微溫既生理鹽水幫佢抹鼻仔個位置
但佢好似好抗拒咁, 我輕輕去掂下佢都想食左張野咁
所以呢幾日都只係好輕力咁幫佢整下就算

佢個情況嚴重左...另一邊鼻都有喇而家....唉..........................

2012-06-04 23.37.47.jpg (98.08 KB, 下載次數: 33)

阿仔鼻仔上面疑似生癬

阿仔鼻仔上面疑似生癬

lovin_gloria 2012-6-9 11:21:43 AM
smallsuishan 發表於 2012-6-7 08:38 AM
我個人覺得如果KEEP住睇DR GERRY都未好
你應該轉醫生... 或者你真係試用睇DR MA
有時係兔夾醫生~~~

嗯, 諗住下次睇完都覺得唔得既, 就轉E生了...
都睇左3次...唉...

不過佢眼有分泌物既情況好有轉~

題外話, 我覺得你隻兔兔....一睇落去似貓貓坐左o係度XD
lovin_gloria 2012-6-9 11:22:42 AM
all_loving_it 發表於 2012-6-6 02:56 PM
如果係生, 5攪都好癢, 好辛苦架

係會打黑嚏, 因為個鼻入面好癢

我諗佢應該覺得好癢了....
有次見佢打左廿幾次個乞痴
貓仔兔 2012-6-9 11:24:30 AM 來自手機
lovin_gloria 發表於 2012-6-9 11:19 AM
我呢幾日都有用微溫既生理鹽水幫佢抹鼻仔個位置
但佢好似好抗拒咁, 我輕輕去掂下佢都想食左張野咁 ...

不如你唔好抹佢個鼻啦,可能抹得唔乾淨,佢又唔肯,野開左呀!
另外,不如轉dr.啦...
freeling820 2012-6-9 11:48:14 AM
陰公豬
我建議你轉dr.ma啦!
佢真係好好架!
每次睇dr.ma佢都會重新再檢查隻兔兔每一個部分
又夠細心
lovin_gloria 2012-6-9 09:35:35 PM
貓仔兔 發表於 2012-6-9 11:24 AM
不如你唔好抹佢個鼻啦,可能抹得唔乾淨,佢又唔肯,野開左呀!
另外,不如轉dr.啦... ...

我幫佢抹o個陣每邊鼻仔抹一次就換一次綿塊同佢抹架喇,,,,

不過而家見到佢情況輕微d o個邊, 好似又無乜咁而家....

諗住睇埋呢次就轉dr., 諗住等左咁多日......d dr. 又難約...都想知道阿仔而家情況係去邊到先
lovin_gloria 2012-6-13 10:02:40 AM
~更新~

尋日兔爸帶左阿仔去覆診了
醫生鎖定兩種: 金錢癬 同埋 介癬虫
本身都諗緊睇埋呢次去轉e生, 但已經開始緊療程, 幫佢打左支針
要打3次針, 一個星期後返去覆診

返到黎見到阿仔個鼻仔出血o個種紅....
兔爸話e生搵刀仔去刮o個d皮出黎去睇....
唉~~都咪話唔心痛
Dylan 2012-6-13 12:07:37 PM
lovin_gloria 發表於 2012-6-13 10:02 AM
~更新~

尋日兔爸帶左阿仔去覆診了

已經確診係金錢癬同疥癬虫,打針就會好架喇!唔好轉醫生啦!
lovin_gloria 2012-6-13 02:01:11 PM
Dylan 發表於 2012-6-13 12:07 PM
已經確診係金錢癬同疥癬虫,打針就會好架喇!唔好轉醫生啦!

嗯~諗住既然開始左療程, 咁就唔轉醫生了

幸好而家佢淨係個鼻有事, d手手腳腳無惹到....
Dylan 2012-6-13 02:12:10 PM
lovin_gloria 發表於 2012-6-13 02:01 PM
嗯~諗住既然開始左療程, 咁就唔轉醫生了

幸好而家佢淨係個鼻有事, d手手腳腳無惹到.... ...

Dr Gerry 好唔好嫁?!兔協都有推介,如果又近你屋企就最好啦!點解個個兔醫都禁難 book 既?!我屋企樓下個獸醫都幾好,但係無禁難 book,大家都係獸醫姐 係唔係因為除咗貓狗之外,睇多咗一班兔兔呢?!

快速發帖