我試過用膠盆仔 整高d 佢又食唔到 , 整低d 呢 , 佢又跳入去

wendy 2012-7-15 12:19:16 PM
曾經用過掛籃,就算自己整塊膠片上面,都要跳上去,食完草就「半天高」跳落地,好驚佢cick到整親腳仔,唯有用番玻璃兜載草!
以前都會係入面痾尿同便便,所以初初一見佢就要趕佢返出o黎,教佢唔好跳入去,痾o左就要教佢(加少少體罰,打pat pat,哈),宜家有時放低幾粒黑珍珠,尤其係無乜草o既時候就發脾四,都教唔聽!
siutung 2012-7-15 12:23:57 PM
用大草球               
wendy 2012-7-15 12:45:28 PM
我都有用大草球,但係唔夠大,要成日吼住加草囉
花芝媽 2012-7-15 01:15:21 PM
大草波....    外加仙女散草..   不過佢地食草都會同我蚊鬼哂出黎

佢地晏就好少食野  因為要訓教.....      所以我唔係屋企唔比草都無問題..  係半夜一定要比好多好多
Ayore 2012-7-15 01:55:38 PM
我都用過草波呀 , 但有次上兔協d姐姐話兔仔會食得辛苦, 之後我就冇用la
花芝媽 2012-7-15 05:34:50 PM
我個草波自己改裝過...   剪左好多鐵枝     再磨返平佢
all_loving_it 2012-7-15 06:42:38 PM
wendy 發表於 2012-7-15 12:19 PM
曾經用過掛籃,就算自己整塊膠片上面,都要跳上去,食完草就「半天高」跳落地,好驚佢cick到整親腳仔,唯有 ...

兔兔係一種好敏感同容易係心靈上容易受傷害既小動物, 要去養小動物必需有足夠既耐心同包容, 絕對5可以因為佢做5到自己要求, 5聽你教既時候用打同鬧體罰既方式, 或許有人會話我好細力打PAT PAT, 都5會好痛, 雖然你打佢既動作5會令佢好痛, 但你做依個行為既時候已經完全傷害左佢, 佢亦會好5開心

電視都有講教導小朋友都5可以打, 更何況只係一只小動物

好多人養小動物都會有好多要求, 希望小動物會如佢期望一樣, 希望教佢咩, 佢就要跟足要求做, 做5到100%, 都起碼做到6-7成, 做5到就認為佢5聽話, 但要知道小動物都係獨立既個體, 佢地都有情緒, 個性, 要求同喜好, 5可以要求佢地點樣, 一定要照自己既希望去做, 佢地心情5好,當然會發脾4, 只係佢一個情緒反應, 你心情5好, 都有發脾氣既時候
all_loving_it 2012-7-15 07:00:24 PM
我有4只兔兔草都係放係個籠底比佢食, 比之前用草架食多左好多草

另一只因為佢鐘意用掛起既草架食草, 所以佢就用吊起既草架
lovin_gloria 2012-7-16 03:14:23 PM
我都係搵十蚊店o個d兜俾我阿囡做草架, 佢都食得幾多, 之前有諗過同佢換過一個裝得更多草既草架俾佢, 闊身少少, 感覺上比之前用開既食得更加方便, 買左兩個唔同款既俾佢, 點知兩個草架佢都同我痾vv落去....

最後都係用返原本o個個

快速發帖