今日我諗住同我媽咪去兔協申請做會員之後做埋義工學下野
siutung 2012-7-22 11:14:34 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-22 10:44 PM
人就係最自私既動物, 5需要任何原因, 反正5想要就5要

太過分la 唔中意都唔可以咁嫁ma 一開始就話好中意好中意 覺得佢地麻煩就唔中意佢地 一開始買佢地番就應該養到佢地終老  唔可以因為一己私慾而咁做
all_loving_it 2012-7-22 11:21:33 PM
siutung 發表於 2012-7-22 11:09 PM
其實我真係好多謝我媽咪 因為唔係好多人屋企人都會好似我媽咪咁 一句唔中意就係唔中意 當我媽咪知道我中 ...

係呀, 如果屋企人5鐘意小動物, 就算自己鐘意, 但未有自主能力, 經濟能力, 我個人認為真係5合適養, 5係既話, 最終可能有好多問題, 小動物有事屋企人5願意同佢去醫, 或有咩事就要將小動物送走, 現實之中有好多這種例子
all_loving_it 2012-7-22 11:23:21 PM
siutung 發表於 2012-7-22 11:14 PM
太過分la 唔中意都唔可以咁嫁ma 一開始就話好中意好中意 覺得佢地麻煩就唔中意佢地 一開始買佢地番就應該 ...

係呀, 你年紀雖然5大, 但有正確既理念真係好好

加油呀, 希望有更多人好似你有敢既心態
siutung 2012-7-22 11:27:00 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-22 11:21 PM
係呀, 如果屋企人5鐘意小動物, 就算自己鐘意, 但未有自主能力, 經濟能力, 我個人認為真係5合適養, 5係既 ...

你好有愛心 如果唔係豬腳薑真係凶多吉少
我會好好向你學習嫁
siutung 2012-7-22 11:28:34 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-22 11:23 PM
係呀, 你年紀雖然5大, 但有正確既理念真係好好

加油呀, 希望有更多人好似你有敢既心態 ...

知道la
wendy 2012-7-28 10:36:41 AM
siutung 發表於 2012-7-22 11:14 PM
太過分la 唔中意都唔可以咁嫁ma 一開始就話好中意好中意 覺得佢地麻煩就唔中意佢地 一開始買佢地番就應該 ...

未必個個都會抱:一開始養,就要照顧佢終老
好多人仍然係:嘩,好得意呀,我要買佢返屋企!
過一排隻小動物體型大o左,唔再可愛,見佢o地到處大小便,又大食,又要幫佢o地清理籠,又要梳毛,又會換毛甩毛、兔毛滿屋飛,又要照顧飲食,無哂時間去玩/溫習/做功課,隨隨便便都可以搵到一個理由去遺棄佢o地~~~~~

你有呢個心真係好好呀,你o既兔仔真係好幸福呀!最重要係連你屋企人都支持你,唔係兔仔就受罪囉!
siutung 2012-7-28 12:10:40 PM
wendy 發表於 2012-7-28 10:36 AM
未必個個都會抱:一開始養,就要照顧佢終老
好多人仍然係:嘩,好得意呀,我要買佢返屋企!
過一排隻小動 ...

我有個fd因為見到我養阿b 佢又話想養  之後佢自己買左番屋企 佢屋企人反對 佢同我講話佢唔養得 之後第二日隻兔兔比佢媽咪拎左比人 我fd傷心到死

快速發帖