兔兔點先會嗲主人多D ??
all_loving_it 2012-7-25 04:08:24 AM
Dalki 發表於 2012-7-23 06:20 PM
吾知係米話得佢多~~! 佢吾"痴"我~!!

通常因為咩事你話佢?  同埋點話佢?
all_loving_it 2012-7-25 04:14:13 AM
ccychoy 發表於 2012-7-23 04:57 PM
真系5好罵.要當兔兔係港孩甘
溫柔d同佢講野
之前我兔兔超嗲我.但因為我要做醜人我哥做哂好人.梳毛剪甲佢最 ...

其實有關兔兔既一切起居, 檢查, 剪毛, 剪甲, 梳毛, 訓練同溝通都係我一個人做, 但我親力去做反而同兔兔關係仲好左, 好密切

長公主針灸, 打針都係我做, 佢好識性, 反而都好親我

我既朋友都話因咩解究我對佢地做兔兔最憎既野, 佢地仲禁痴我
siutung 2012-7-25 10:33:57 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-25 04:01 AM
我幾只兔兔都係得總理1個係敢, 反正我去邊佢就走去邊, 我坐佢又要坐係我附近, 好鐘意將個頭仔浸係我到,  ...

我養阿b之前有養過一隻兔兔佢叫乖乖佢同總理一樣都係賓尼 不過乖乖已經去左彩虹橋la 雖然佢叫做乖乖但係佢一d都唔乖
不過佢會跟住我 試過有一次我沖涼 佢跳左入黎 搞到個肚仔濕左
佢成日唔比我媽抱  我媽咪抱完佢之後就會發我媽咪脾氣咬我媽咪腳指
愛糖糖 2012-7-25 10:59:40 AM
mo仔超五中意比我抱><
呀b 你又話教mo仔的><
DomDomPig 2012-7-25 12:54:24 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-25 03:44 AM
其實真係要睇兔兔本身既性格架, 佢5比你抱, 你又係都要捉佢出黎, 佢會好抗拒, 因為佢好似比人逼佢做某D野 ...

哎呀, 我想講呢, 其實我個兔籠係放起窗枱架, 唔係地下。 我地會開梳化床, 餔床單, 卒卒就會自己跳出黎。

我係未應該放個兔籠落地下, 等佢自己行出黎呢? 但係我冇咁多時間睇住佢, 我驚佢咬電線 (巳包晒膠) 咬傢俬呀
我都知我抱佢出黎, 佢唔鐘意, 好難為佢, 但係我好鍚佢, 我想抱佢呀, 哈哈
all_loving_it 2012-7-25 10:39:31 PM
DomDomPig 發表於 2012-7-25 12:54 PM
哎呀, 我想講呢, 其實我個兔籠係放起窗枱架, 唔係地下。 我地會開梳化床, 餔床單, 卒卒就會自己跳出黎。  ...

你將個籠放返落地啦, 等佢自己走出黎, 我知你好鍚佢, 亦好想抱佢, 但對卒卒黎講, 佢5鐘意比人係籠捉出黎, 但你又係都敢做

如果你5鐘意既野, 有人係都要對你做, 就算佢係因為關心你, 錫你都好, 你都會5多鍾意

兔兔咬野在所難免, 你不如買個大圍栏, 栏住佢5去得既地方啦
DomDomPig 2012-7-25 11:03:56 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-25 10:39 PM
你將個籠放返落地啦, 等佢自己走出黎, 我知你好鍚佢, 亦好想抱佢, 但對卒卒黎講, 佢5鐘意比人係籠捉出黎, ...

我今晚冇抱佢啦,哈哈,其實係Dr.Ma叫我地抱多d,佢話兔兔抱抱下就比抱架啦。哈哈,但係我地既真誠打動唔到卒卒囉,好啦,我聽你話,我放棄抱佢出黎啦
愛糖糖 2012-7-25 11:46:33 PM
mo仔只會有危險
怕怕果時先會要我抱><
all_loving_it 2012-7-25 11:48:35 PM
DomDomPig 發表於 2012-7-25 11:03 PM
我今晚冇抱佢啦,哈哈,其實係Dr.Ma叫我地抱多d,佢話兔兔抱抱下就比抱架啦。哈哈,但係我地既真誠打動唔 ...

因為卒卒佢以前肯比抱, 後來因為剪甲, 梳毛同要去睇醫生所以有抗拒,佢本身有個意識怕你抱佢起剪甲或放佢入出街袋, 所以5鐘意, 亦因此5鐘意出黎, 因為一出黎又要抱

如果好似依個情況, 你先要就係將個籠放返落地, 打開籠門, 等佢自由出入, 佢最初可能5肯出黎, 因為佢驚, 有介心, 你5好刻意捉佢出黎, 慢慢佢會好d肯出黎, 佢出黎既時候, 你5好得登去抱佢, 等佢自己慢慢周圍活動, 佢最初可能出黎一陣即刻入返去, 但耐左佢發覺原來出黎可以自己玩, 亦5一定係壞事, 你見佢比較安心, 再行埋去摸下佢, 如果佢走開你有佢, 5好走去捉佢, 重複敢做, 佢慢慢會好d, 會肯出黎任你摸, 日後當佢有足夠既安全感, 我相信佢一定會再比你抱

依個方法, 我曾經同幾個有你差5多經驗既兔友分享過, 佢地都有照住做, 而家佢地既兔兔好左好多, 當然時間有快有慢啦

all_loving_it 2012-7-25 11:52:23 PM
DomDomPig 發表於 2012-7-25 11:03 PM
我今晚冇抱佢啦,哈哈,其實係Dr.Ma叫我地抱多d,佢話兔兔抱抱下就比抱架啦。哈哈,但係我地既真誠打動唔 ...

可以既話, 最好係佢個籠出面加個圍栏比佢, 係佢籠以外既活動範圍, 敢樣佢會感覺5單止個籠, 佢就算出籠都有個安全保護地區, 敢樣有助增加佢出籠既信心, 慢慢可以將個圍栏拎走, 增加互動
all_loving_it 2012-7-25 11:54:44 PM

你卒卒因為佢有5好既記憶, 所以無得逼

我相信只要有耐心, 一定會有抱起美兔歸既一日
DomDomPig 2012-7-26 12:05:43 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-25 11:54 PM
你卒卒因為佢有5好既記憶, 所以無得逼

我相信只要有耐心, 一定會有抱起美兔歸 ...

多謝你呀,我會努力架
DomDomPig 2012-7-26 12:09:04 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-25 11:48 PM
因為卒卒佢以前肯比抱, 後來因為剪甲, 梳毛同要去睇醫生所以有抗拒,佢本身有個意識怕你抱佢起剪甲或放佢 ...

你真係好細心又有愛心
我就係想買你之前介紹果個樹脂圍欄囉
all_loving_it 2012-7-26 12:11:48 AM
DomDomPig 發表於 2012-7-26 12:05 AM
多謝你呀,我會努力架

5好客氣, 我相信你有耐心一定可以如願以償
all_loving_it 2012-7-26 12:12:16 AM
DomDomPig 發表於 2012-7-26 12:09 AM
你真係好細心又有愛心
我就係想買你之前介紹果個樹脂圍欄囉

買啦買啦

快速發帖